Biseksualiteit is in mijn leven altijd het ‘verloren puzzelstukje’ geweest

Joshua Zandberg (33) kwam er zes jaar geleden, terwijl hij getrouwd was met een vrouw, achter dat hij biseksueel is. Nu is hij ambassadeur voor de Gaykrant, voorzitter van het Landelijk Netwerk Biseksualiteit (LNBI) en was hij initiatiefnemer van de eerste ‘bi-boot’ tijdens de Canal Parade Amsterdam. “Als je me tien jaar geleden had verteld wat ik nu allemaal zou doen voor de LHBT-gemeenschap, had ik je héél hard uitgelachen.”

Tekst: Rijk van den Broek

“Lieverd, ik denk dat ik erachter ben gekomen dat ik ook op mannen val”, zo kwam Joshua zes jaar geleden als biseksueel uit de kast. Joshua had een goede baan, was getrouwd met een vrouw en de trotse vader van drie kinderen. Naar eigen zeggen liep zijn leven op rolletjes. Bij het lezen van een Amerikaans artikel waarin een man van middelbare leeftijd achter zijn biseksualiteit kwam, viel bij Joshua het kwartje: “Ik las het artikel en dacht: dít ben ik dus.” Voor die tijd had Joshua jarenlang het gevoel gehad dat er toch iets niet helemaal klopte. Biseksualiteit was voor hem het ‘verloren puzzelstukje’.

“Lieverd, ik denk dat ik erachter ben gekomen dat ik ook op mannen val”, zo kwam Joshua zes jaar geleden als biseksueel uit de kast.”

Huwelijk

“Mijn eerste gedachte was meteen: dit wordt een bom ‘onder’ mijn relatie”, vertelt Joshua. Hij was immers al jaren gelukkig getrouwd. Toch besloot Joshua het gelijk met zijn vrouw te delen: “Natuurlijk moest mijn vrouw even wennen maar ze reageerde eigenlijk heel positief. Ik bleef voor haar diezelfde Joshua waar ze ooit verliefd op was geworden.” Voor Joshua was het vanzelfsprekend dat hij gewoon bij zijn vrouw zou blijven: “Dat ik nu op mannen val neemt mijn gevoelens voor Hilde niet weg. Ik denk dat het onze relatie in veel opzichten heeft verbeterd. We zijn nu heel open en eerlijk tegen elkaar over onze gevoelens.”

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

Het heeft lang geduurd voor Joshua zich bewust werd van zijn geaardheid. “Ik groeide op in een omgeving waar heteroseksualiteit de norm is. Mijn leven stond in het teken van verkering, trouwen en uiteindelijk het stichten van een gezin”, vertelt Joshua. Hij denkt dat het er ook mee te maken heeft gehad dat hij in een christelijk milieu is opgegroeid: “Voor mij was het lastig dat ik nooit aan de mogelijkheid heb gedacht dat ik ook op mannen kon vallen. Ik wist dat er zoiets als biseksualiteit bestond maar heb nooit of te nimmer bedacht dat het van toepassing kon zijn op mijn eigen leven. Het hoorde er in mijn omgeving simpelweg niet bij.”

‘Bi-boot’

In de zomer van 2016 bezocht Joshua samen met zijn vrouw voor de eerste keer de Canal Parade in Amsterdam: “Ik vond het geweldig. Een plek waar ik écht mijzelf kon zijn en veilig was. Toch keek ik naar de boten en dacht bij mezelf: hier vaar ‘ik’ niet tussen, er was namelijk geen boot voor biseksuelen.” Diezelfde avond in 2016 besloot Joshua contact op te nemen met het LNBI met het idee voor een ‘bi-boot’. Samen met een groep mensen die werd samengesteld door het LNBI, werden plannen gemaakt voor een ‘bi-boot’. Afgelopen zomer was het zover en heeft Joshua samen met zijn vrouw en twee oudste kinderen gevaren op de eerste ‘bi-boot’ ooit op de Canal Parade: “De ochtend van de parade merkte ik toch dat ik emotioneel werd. Het voelde als erkenning voor de bi-gemeenschap en ook een klein beetje voor mijzelf. Ik kon na al die jaren echt mijzelf zijn.”

“Ik heb het vermogen om me potentieel tot ieder mens aangetrokken te voelen: wie wil dat nou niet?”

Al snel na het succes van de ‘bi-boot’, werd Joshua gevraagd om een actieve rol te spelen bij het LNBI. Deze organisatie bestaat 25 jaar en heeft als doel om bij te dragen aan de emancipatie van biseksuelen in Nederland. “Ik zou graag biseksuele rolmodellen willen zien en de vooroordelen die over biseksuelen bestaan, wegnemen. Al talloze keren kreeg ik de opmerking: ‘oh ik dacht dat je gewoon homo was’. Dat soort opmerkingen zijn voor veel biseksuelen funest omdat het hen weerhoudt om te zijn wie ze zijn”, vertelt Joshua. Het LNBI probeert dit soort problemen onder andere weg te nemen door samen te werken met andere LHBT-organisaties zoals het COC en lezingen en voorlichtingen over biseksualiteit te geven.

Met zijn wekelijkse column in de Gaykrant hoopt Joshua biseksualiteit meer bespreekbaar te maken. Hij hoopt een groot aantal biseksuelen te inspireren om ook uit de kast te komen, want zoals Joshua het zelf zegt: “Het is fantastisch om bi te zijn. Ik heb het vermogen om me potentieel tot ieder mens aangetrokken te voelen: wie wil dat nou niet?”

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

2 thoughts on “Biseksualiteit is in mijn leven altijd het ‘verloren puzzelstukje’ geweest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.