Paula Drewes | ProfieLHBT+

Paula Drewes

Paula Drewes (25) is hoofdredacteur van Expreszo, het online magazine voor LHBT+-jongeren. Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. De Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.

  1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik denk dat sociaal of extravert zijn wel een belangrijke is. Ik krijg energie van met mensen zijn waar ik een klik mee heb; ik heb dat ook nodig. Al is af en toe alleen zijn ook wel fijn. Daarnaast vrees ik dat recalcitrant in het rijtje thuishoort. Al van jongs af aan kan ik slecht tegen autoriteit en heb ik vaak de neiging me te verzetten en soms zelfs te provoceren. Verder kan ik impulsief uit de hoek komen, maar ook heel enthousiast. Dat zal wel iets met elkaar te maken hebben.

  1. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Als ik iemand moet noemen dan zeg ik m’n oma, omdat ze heel duidelijk van het leven houdt en (meestal) nog vol energie zit, zelfs op haar 91e. Er is verder niet echt een bekend persoon waar ik alles van weet en die ik als lichtend voorbeeld zie, je krijgt toch altijd maar een bepaald beeld van ze te zien. Wel bewonder ik vrouwen die doorpakken en niet per se aardig gevonden hoeven te worden; bij iemand als Margriet van der Linden heb ik dat. Daarnaast bewonder ik mensen met een ijzeren discipline, zoals Arnon Grunberg. En zijn tegenpool Erica Terpstra dan weer om haar openheid en totale gebrek aan cynisme.

  1. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

De wereld mag me wat mij betreft zien als vrouw en lesbisch.

  1. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Als vrouw niet, als lesbisch (in theorie) wel. Mensen gaan er meestal vanuit dat je hetero bent, dus soms voelt het wel alsof ik dat recht moet zetten, ook vanwege de zichtbaarheid van ‘de groep’. Maar ik moet toegeven dat ik het soms uit gemakzucht verzwijg.

  1. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Heel onorigineel, maar toch wel humor. Iemand moet gewoon echt met (of in elk geval om) mij kunnen lachen.

  1. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Je leert denk ik wel hoe het is om anders te zijn, en dat je je niet altijd iets van de groep of meerderheid aan hoeft te trekken. Dat je de uitgestippelde paden niet per se hoeft te volgen.

  1. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Niet serieus genomen worden. Gelukkig heb ik nooit klappen gehad of zo, maar als vrouw met een vrouw (als vrouw überhaupt) word je vaak gewoon niet serieus genomen. Als je tijdens het uitgaan met een meisje zoent, en mannen onderbreken je om te vragen of je weleens seks hebt gehad met een man en of je een trio wilt, voel ik me niet serieus genomen in ieder geval. Als lesbisch stel lijkt het soms wel alsof je niet dubbel wordt geobjectiveerd maar in het kwadraat.

  1. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Dan hang ik even de utopist uit: al het onderscheid tussen man en vrouw zou moeten worden opgeheven. Het zou er helemaal niet meer toe moeten doen wat er in je broek zit, behalve bij de dokter. Nu doet het er wel toe, want iedereen heeft onbewust allerlei verwachtingspatronen over mannen en vrouwen in z’n hoofd. Waardoor iedereen die (komt ‘ie) níét *met vrouwelijke geslachtskenmerken geboren is/zich ook een meisje voelt/later alleen op mannen valt* of *met mannelijke geslachtskenmerken geboren is/zich ook een jongen voelt/later alleen op vrouwen valt*, opvalt.

  1. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Het liefst als iemand die écht iets betekend heeft voor haar omgeving/de maatschappij/de wereld. Maar ik ben natuurlijk maar een heel klein radertje, dus in elk geval als iemand die leven in de brouwerij bracht en een leuke vriendin/dochter/etc. was. Mocht dit allemaal niet lukken, ga ik denk ik voor ‘multimiljonair die genoot van het leven’.

  1. Wat is je motto?

‘I don’t judge people based on race, creed, colour or gender. I judge people based on spelling, grammar, punctuation and sentence structure.’

www.expreszo.nl

Door: Christian Curré

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Paula Drewes | ProfieLHBT+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.