‘Roze loper’ uitgerold in buurtcentra Amsterdam Zuid

Onder toeziend oog van een groot aantal enthousiaste buurtbewoners en genodigden gaf bestuurder Marijn van Ballegooijen (stadsdeel Amsterdam-Zuid) in Huis van de Wijk Olympus het keurmerk Roze Loper aan een drietal buurthuizen in ‘zijn’ stadsdeel. Want nog steeds blijkt dat veel LHBT-ers zich niet overal welkom laat staan veilig voelen.Het keurmerk moet daar verandering in brengen. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn in onze buurtcentra.”

Tekst: Paul Hofman

Terug in de kast

Zelf heeft de jonge politicus nooit met onveiligheid of discriminatie te maken gehad. Van Ballegooijen zelf is sinds tien jaar getrouwd met zijn man. “Ik kan daar heel open en normaal over doen. Maar dat geldt niet voor iedereen. We leven in een tolerante stad maar we zijn er nog lang niet. Want we horen te vaak dat veel oudere 50-plussers op oudere leeftijd terug in de kast gaan.”

“We horen te vaak dat veel oudere 50-plussers op oudere leeftijd terug in de kast gaan.”

Daarom is de Roze Loper ook zo belangrijk, benadrukt een trotse Van Ballegooijen. Binnen zorginstellingen en welzijnsorganisaties wordt al langer, na toekenning van het keurmerk, sociale acceptatie van seksuele diversiteit en aandacht voor problematiek van oudere LHBT-ers bevorderd. Nieuw is dat dit nu ook specifiek voor buurtinstellingen gebeurt.

Meerwaarde

“Iedereen is hier letterlijk in woord en daad welkom. Want hier gaan we met respect met elkaar om, wie en wat je ook bent.” merkt Jelle Houtsma (directeur Sociaal Ondernemend Opbouwwerk Zuid) op. “Want alle homoseksuele, lesbische, transgender, interseksuele mensen kunnen zichzelf zijn in de buurtcentra Hoofdkwartier, Baarshaven en Olympus in Zuid.” Hij benadrukt dat in het aanname- en personeelsbeleid veel aandacht wordt besteed aan diversiteit in alle opzichten. In Amsterdam is 8,5 procent van de bevolking LHBT-er. “Die Roze Loper is er niet voor niets. De meerwaarde is evident. Er is nog teveel onbegrip en intolerantie in Amsterdam. Ik ben er groot voorstander van dat we in Amsterdam binnen een paar jaar het certificaat Roze Loper als voorwaarde stellen voor subsidiëring door de gemeente.”

Leerproces

Om de Roze Loper te krijgen was nog een hele klus, vertelt hij. “Het was een pittig proces want je hele organisatie wordt doorgelicht. We kwamen er goed uit maar hebben ook ontdekt wat we nog kunnen verbeteren. Er is dit jaar nog werk aan de winkel.”

Marijn van Ballegooijen, Jelle Houtsma en Marietta de Zorzi – Foto: Anita Muschner

Bezoeker Martin Punt kijkt het tevreden aan. “Als roze 50+ ambassadeur ontroert mij dit heel erg. Het is een signaal dat ja als je ‘anders bent dan anderen’ niet alleen maar wordt gedoogd maar ook geaccepteerd. Ik vind het prachtig dat de Roze Lopers voor het eerst aan buurtcentra worden uitgereikt. Heel bijzonder.” Margo Niestadt, directeur van de landelijke seniorenbelangenvereniging ANBO, luistert aandachtig en sluit zich hierbij volledig aan.

“Leven en laten leven is ons uitgangspunt.”

Tolerantiescan

Wat is de Roze Loper precies? De Roze Loper is het certificaat voor woonzorgcentra en buurtinstellingen die hebben aangetoond homovriendelijk te zijn. Ze zijn hierop beoordeeld met een zogenaamde ‘tolerantiescan’. Met deze scan is uitgebreid gekeken naar aspecten als:

  • respect en openheid
  • waarborging van privacy
  • aandacht en training in omgaan met seksuele diversiteit
  • gelijke behandeling van partners
  • zorgvuldigheid in de omgang met seksuele diversiteit

Duidelijk is dat de genoemde buurtcentra bijdragen aan een leefbare en tolerante stad. “Leven en laten leven is ons uitgangspunt.” Amsterdam-Zuid schrijft een stukje geschiedenis.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.