7 fases die iedere homoseksuele man doormaakt

Voor de een is het al duidelijk voordat hij naar de basisschool gaat. Voor de ander is het een werkelijke zoektocht naar zijn geaardheid. Zoals je inmiddels weet zat ik ergens daartussenin. Iedereen maakt wel zo’n ontwikkeling door. Want ja, als je het eenmaal verteld hebt is het toch best gek als je plots met je vriendin bij het kerstdiner aanschuift. Daarom deze week zeven fases die iedere homoseksuele man tijdens zijn zoektocht tegenkomt. Om fijn bij te dragen aan het stereotype of gewoon omdat het misschien wel heel herkenbaar is. 

 1. Ben ik wel echt homo?

Ja, die vraag stelde ik mezelf. In het begin twijfelde ik enorm. Zo erg zelfs dat toen ik zestien jaar oud was nog een vriendinnetje had. Er is eigenlijk geen goede manier om erachter te komen of je wel of niet op hetzelfde geslacht valt. Het overkomt je. Deze fase duurde voor mij het langst. Vooral omdat ik dacht dat er wel een meisje moest zijn waar ik me aangetrokken toe voelde. Toen het wel erg lang duurde voordat ik diegene tegenkwam, kon ik mezelf niet langer voor de gek houden.

 1. Ontkenning.

Er komt een moment dat iedereen plots vragen begint te stellen. “Je hebt het wel erg weinig over meisjes, he?” was een van de subtiele hints. Toch hield ik voet bij stuk. Homo? Nee, dat was ik absolúút niet.

 1. Misschien moet ik er maar aan toegeven.

Het is inmiddels wel duidelijk dat de vrouw van je dromen niet meer komt. Of dat ze simpelweg niet bestaat. Erg? Nee! Het accepteren dat je anders bent dan de rest komt met de tijd. Het kan zelfs heel leuk zijn.

 1. Bang zijn om vrienden of ouders te verliezen.

Zullen ze me in de steek laten? Nee, natuurlijk doen ze dat niet. Je ouders zouden er hoogstens wat moeite mee kunnen hebben, maar zelfs dat komt weinig voor. Maar: deze angst heeft iedereen gevoeld. Het is logisch. Je bent tenslotte bang dat mensen je af zullen vallen. Ik liep bijvoorbeeld een tijd rond met het waanidee dat mijn ouders het erg zouden vinden dat de kans op kleinkinderen zou slinken. Onzin natuurlijk. Sterker nog, de relatie met mijn ouders en vrienden is alleen maar beter geworden. En misschien komen die kleinkinderen ooit toch nog.

 1. Zeg het in de spiegel.

Voordat je het ook maar durft om jouw geheim aan iemand te vertellen, moet je dat natuurlijk wel oefenen. Zie het als een soort generale repetitie. Want je wil het wel zonder stotteren verkondigen. Iedere dag vertelde ik mezelf in de spiegel dat ik op mannen viel. Of het hielp? Na zo’n drie maanden dacht ik er klaar voor te zijn, maar op het moment suprême kon ik de woorden toch niet over mijn lippen krijgen.

 1. Testen bij je beste vriend.

Eens moet de eerste keer zijn. Ik vertelde het dus aan mijn beste vriend. Die wist het eigenlijk al heel lang, maar gaf mij de tijd om het mezelf ook te laten uitvinden. Het testen bij een goede vriend is ontzettend handig. Het leert je om de drempel over te stappen en dat de mensen waar je om geeft het zien als bijzaak in plaats van hoofdzaak. Over mijn beste vriend gesproken, ik schreef er eerder een column over.

 1. Eerst vertellen dat je biseksueel bent.

Want dat is “makkelijker”. Nou, niet dus. Het maakte het alleen maar ingewikkeld. Was ik uit de kast als biseksueel, kon ik een paar weken later opnieuw “echt” uit de kast komen. Niet zo heel handig dus. Gouden tip: kom meteen als homo uit de kast. Dan is het zowel voor jezelf als je omgeving meteen duidelijk. En scheelt je een hele boel uitleg.

Pepijn schrijft iedere zaterdag een column voor de Gaykrant. Lees hier zijn column van vorige week: Homomeester.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

6 thoughts on “7 fases die iedere homoseksuele man doormaakt

 1. rené schreef:

  een heel mooi verhaal??? Misschien had ik dit verhaal wel nodig met vriendelijke groeten rené

 2. Peter den Hartog schreef:

  Begrijpbegrijp wat je bedoelt met schaamte en ontkennen en er lang mee doorlopen en niet weten wat je ermee aanmoet en voor mij heeft het geduurd tot mijn 61e jaar plus change eergisteren avond en nacht heb ik op sociale media als messager Messenger iedereen met wie ik contact heb verteld oké ik ben gay en dat vind ik oké en ik heb autisme en ja wij ook een beetje vreemd dus echt te overtuigen en zo Ik weet niet hoe welke reden heb ik een heleboel seksuele naaktfoto’s ingezet van mooie naakte van internet gehaald foto’s met mezelf daarbij het voorbeeld en dat was toch moeilijk pornografisch en dat stuurt niks mee bij de boodschap oké ik ben gay en het heeft ook lang geduurd 61 jaar en op datingsites vrouwen gewoon helemaal gek van die zal 35 ingeschreven en de hele dag doorgaan mijn telefoon pingping jonge meiden maar als ik ze in het echt zien dan kijken ze me aan met de blik blik een blikje spottend is medelijden en denigrerend verwijzing dus iets in mij vrouwen absoluut niet serieus nemen wel beleefd zijn mij adres is altijd hetzelfde je voelt je niet en pijn meisje zijn en jonge vrouwen vrouwen van wat voor leeftijden ook dat interesse in mij is nee en als ik toch naar die kant ga ik kan van Vleuten Pokémon blik en dat is zo sinds klein was woon in een klein dorp geven smeekte niks als de lelijkste dikste meisje van 16 met ons mij alsjeblieft verkering

 3. Leonardo schreef:

  Ik denk Dat ik gay ben, maar durf dit niet openbaar te maken, ook heb ik nog nooit contact gehad met een man. Maar wil graag contact maken, maar heb drempel vrees ben al wat ouder en voor mij is het een super verrassing op mijn leeftijd te ontdekken, dat ik geintereseerd ben in mannen?

 4. Leonardo schreef:

  Voor mij ook wil graag contact maken met mannen maar heb drempel vrees voor mij een super verrassing dat ik op latere leeftijd op mannen val, maar niet op alle mannen.

 5. Andre schreef:

  Beste Leonardo, overwin jouw drempelvrees want je wil toch niet in de knoop blijven met jezelf? Ik merkte vanaf mijn 23e dat ik op oudere mannen val. Toen ik 25 jaar was ging ik eens met een jongen mee die woonde in bij een oudere pedofiel. Bij hem thuisgekomen ging die oudere man met mij flirten en ik bibberde van opwinding. Ben toen langs gegaan later in de week zonder die ene jongen erbij en belandde bij die man in bed . Hij heeft mij toen anaal ontmaagd en ik huilde van genot. Die bevrijding!! Ik heb heel lang mezelf geschaamd maar geleidelijk aan ging ik het steeds vaker doen. Ik zit er. Wel nog steeds mee en ben inmiddels alweer een tijd met een vrouw getrouwd en zij heeft gemerkt dat ik contact heb met een man van 78 jaar met wie ik al meerdere malen naar bed ben geweest. Ze heeft er geen woorden voor maar toch gaat de dag komen dat ik voor een man kies.

 6. Leonardo schreef:

  Ik hoop eens in mijn leven ontmaagd te worden. Ik wil graag homo zijn. Raar op latere leeftijd. Maar niet alleen het sexulele aspect speelt een rol ook het geestelijke. Ik hoop eens dat ik wordt ontmaagd. Ik droom ervan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.