Regenboogkabinet met regenboogministers

De christelijke partijen, het CDA en vooral het geregeld conservatieve CU, moeten we misschien voor lief nemen, maar het nieuwe kabinet heeft duidelijk het (regenboog)licht gezien: wat betreft de vraag of we met Rutte III een Pride-boot vol kunnen krijgen? Waarschijnlijk wel. Nu nog kijken of we ervoor kunnen zorgen dat ze écht mee gaan varen.

Hugo de Jonge is dan misschien dé man met de opvallendste schoenen (best leuk, eindelijk wat kleur, vrolijkheid en speelsheid bij de macht), maar hij valt op vrouwen… Jammer, voor de wat ouderen onder ons. Maar wat betreft de anderen in het kabinet: er zitten een paar prachtige rolmodellen in dit kabinet voor al die meisjes, voor al die jongens, die nog twijfelen en zich afvragen of het een probleem is op wie ze vallen en of dat negatieve gevolgen heeft voor hun toekomst. Antwoord: nee.

Uiteraard, misschien dat het niet makkelijker wordt, maar op wie je ook valt, van wie je ook houdt: je kunt, als je als vrouw op vrouwen valt, er gewoon zo Vice-premier mee worden (en alles mogen bepalen over Binnenlandse Zaken). Of, als je als man op mannen valt, maakt dat politiek gezien ook niet uit: je kunt er prima staatssecretaris mee worden en het woord mogen voeren over het Asielbeleid in Nederland, een belangrijke en zware portefeuille.

Splinter Chabot
Splinter Chabot

Dan hebben we ook nog andere kleurrijke figuren in dit kabinet die de situatie rooskleurig, of beter gezegd, regenboogkleurig doen aanzien. Kijk bijvoorbeeld naar Wopke Hoekstra; hij stemde als enige senator van het CDA vóór de Wet Lesbisch Ouderschap, totaal tegen de partijlijn in. Ook stemde hij vóór de afschaffing van de weigerambtenaar, wederom tegen de partijlijn in. Duidelijk heeft Hoekstra het juiste signaal van God gekregen, nu de rest van het CDA en de CU nog. Ook met Wouter Koolmees, minister in Rutte III, kan men blij zijn: hij liep bijvoorbeeld hand-in-hand over het binnenhof met Alex. Op deze manier gaven zij gehoor aan de oproep van Barbara Barend om hand-in-hand te lopen als tegenactie op de afschuwelijke mishandeling van een Arnhems homopaar. Vanuit D66 gaven ze hiermee een duidelijk statement af, niet alleen aan Nederland, maar ook aan de rest van de wereld.

En alsof dat niet voor genoeg kleur zorgt, ook de VVD, los van Harbers, levert een extra steentje: Tamara van Ark, die staatssecretaris zal worden, was als Tweede Kamerlid voor de VVD woordvoerder LHBTI-emancipatie. Met haar benoeming in het kabinet, komt er dus weer iemand bij die weet wat er leeft en speelt onder de LHBTI’ers.

Met deze mensen kunnen we ervan uit gaan dat de afspraken die gemaakt zijn in het regeerakkoord, onder andere over meerouderschap, verplichte diversiteit en seksuele voorlichting op scholen en de uitwerking van het regenboogakkoord, ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Vertrouwen in de toekomst? Ja, dat mogen we best hebben. Is de ploeg divers genoeg? Het lijkt me wel. En laten we wel wezen; je hoeft geen homo te zijn om homo’s te vertegenwoordigen, je hoeft niet lesbisch te zijn om lesbiennes te vertegenwoordigen, zoals je ook niet een vrouw hoeft te zijn om vrouwen te vertegenwoordigen en geen man om mannen te vertegenwoordigen. Dus was het een must? Nee. Maar, deze regenboogministers zorgen er wel voor dat Nederland weer een aantal rolmodellen rijker is. En dat is fijn, vooral voor al die jonge meisjes en jonge jongens die nu nog twijfelen over wie ze leuk vinden, wat ze leuk vinden.

Wie nodigt de ploeg vast uit voor de Pride?

Splinter Chabot
Landelijk Voorzitter JOVD a.i.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.