Een brave bi

Biweekly

Meer dan eens wordt mij gevraagd of ik vaak seks heb met veel verschillende partners, zodra het de ander eenmaal duidelijk is dat ik biseksueel ben. Welnu, afhankelijk van de context en diegene met wie ik hierover spreek, vind ik mezelf meestal een brave bi.

En ik wil er wel op antwoorden maar de vragen en de daarmee samenhangende vooroordelen die bestaan verbazen me. Hoe snel mensen denken aan een seksuele toegeeflijkheid is best geestig en soms ervaar ik plaatsvervangende schaamte. Ik ben in zulke situaties geneigd om een zelfde soort vragen terug te stellen: of diegene wel eens overweegt om naar bed te gaan met zijn of haar beste vriendin. En zo nee, waarom niet? Ik wil de ander een zelfde soort ongemak laten ervaren wanneer ik als bi man met gemak in een hokje van veel seks met iedereen en op de meest gekke plekken word gestopt. Tja, niet mijn beste momenten moet ik toegeven.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

Daarnaast wil ik vaak gehanteerde opvattingen over seks en relaties uitdagen: aan een homoman vragen of het niet eens tijd wordt om te experimenteren met een vrouw. Ik mag daar eigenlijk nooit iets over vragen en het valt me op dat anderen vinden dat ik dan hele rare vragen stel. Dit terwijl iedereen met z’n verstand belijdt dat seksualiteit en aantrekking niet perse vaststaande gegevens zijn maar als het om henzelf gaat proberen zij snel een conventioneel plaatje van hetero- of homoseksualiteit van zichzelf te schilderen. Het gekke is dat ik daar niet aan mag rammelen of in mag prikken. Terwijl anderen zich op de een of andere manier volkomen gemachtigd voelen dit wel bij mij te mogen doen.

Wat is wijsheid? vraag ik me af in dit soort gesprekken. Me op de vlakte houden wil ik niet. En over m’n grenzen gaan zeker niet. Ook wil ik niet over die van anderen gaan. Maar het feit dat anderen me vaak in vertrouwen hebben opgebiecht dat ze een stiekeme relatie of seks met iemand van hetzelfde geslacht hebben gehad, maakt dat ik wel wil stimuleren om eerlijk te zijn. Dat moet op een zo veilig mogelijke manier voor de ander die mij soms een onprettig gevoel kan geven. Dat vraag ik me in deze kwestie het meest af: hoe geef je vertrouwen en veiligheid aan de ander als die het jou niet geeft? Suggesties zijn welkom.

Joshua Zandberg

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over het leven van bi-man. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.