Barry Paf: ‘Ik ben op mijn hoede en dat hoort niet zo te zijn’

Barry Paf zat voorheen in de studio bij Radio 538. Momenteel staat hij achter zijn draaitafel door het hele land op verschillende feesten én is hij ambassadeur van Dance4Life en Gaykrant. ‘Met mijn radioachtergrond heb ik een groot bereik waarmee ik iets hoop te kunnen betekenen.’ Gaykrant spreekt hem in EYE Amsterdam.

Door: Max de Valck

Twintig jaar geleden, toen Barry net in Amsterdam kwam wonen, voelde hij zich veiliger op straat dan nu. Er is volgens hem onder jongeren zeker een grote mate van acceptatie rondom homoseksualiteit, maar niet in alle hoeken van de samenleving is dit het geval. ‘Je kon wat makkelijker met je vriendje over straat lopen en de laatste jaren, vijf jaar voor mijn gevoel, denk ik dat we iets de verkeerde kant op gaan. Het is niet vanzelfsprekend of geaccepteerd dat twee mannen elkaar een zoen op straat geven of hand in hand lopen. We kijken nu uit op het IJ en daar zijn twee mannen in elkaar geslagen. Ik ga ’s nachts dus niet meer met het pontje. Het is heel irritant dat ik me niet prettig voel als ik met iemand hand in hand wil lopen. Dit deed ik voorheen met mijn toenmalige vriend wel, om een statement te maken.’, zegt Barry.

Barry Paf

‘Ik ben niet zo’n zwartdenker hoor en ik vind niet dat acceptatie ver te zoeken is, maar ik ben wel op mijn hoede en dat zou eigenlijk niet zo moeten zijn. Daar moeten we wel voor strijden.’ De aanval op de twee jongens in Arnhem was voor Barry een grote shock. ‘Die jongens waren aan het feesten op een evenement waar ik draaide. Ze stonden gewoon voor mijn dj booth te dansen. De dag erna zag ik pas op Facebook wat er gebeurd was. Door dit soort dingen komt het steeds dichterbij. Ik heb het idee dat het echt een grote-steden-ding aan het worden is. Dat je hier ook veel verschillende nationaliteiten hebt, andere culturen. We zijn een multicultureel land, wat super prima is, maar er is wel veel voorlichting nodig. We moeten wellicht wat vaker zeggen: ‘Dit zijn onze normen en waarden. Zo gaan wij met elkaar om.’

Coming-out

 In Haaksbergen, een klein dorp in Twente tegen de grens van Duitsland, groeide Barry op. Zeker twee uur rijden vanaf Amsterdam. Zijn katholieke ouders zagen de grote stad dan ook als het Wilde Westen en beschikten over een nuchtere, dorpse mentaliteit. Hoewel dit voor velen een struikelblok kan zijn in een coming-out, viel dat in Barry’s situatie wel mee. ‘Ik maakte de keuze om pas uit de kast te komen als ik een vriendje had. Toen verhuisde ik naar Utrecht en had ik eigenlijk al vrij snel een relatie. Mijn ouders zeiden gelijk: ‘Dat wisten we toch al lang.’ Het ware hele nuchtere mensen, mijn vader wist niet zo goed wat hij ermee moest. De dag kreeg ik een berichtje van hem: ‘Ik vind het allemaal goed, maar kijk je wel uit dat je geen ziektes krijgt.’ Ik vond het wel lief van hem. Na een paar maanden was mijn vader er pas echt oké mee; hij had dus wel even tijd nodig om het te verwerken. Daarna kwam ook mijn vriend mee. Dan gaat mijn vader altijd op zoek naar ‘de man’ in hem, dus wilde met hem klussen of zo.’, zegt Barry lachend.

Radioscene

‘Het was apart om uit de kast te komen in het radiolandschap. Ik werkte al bij 538 toen ik uit de kast kwam. De producer was bijvoorbeeld een héle erge macho man; die praatte de hele dag over vrouwen. De radiowereld is wel echt een mannenwereld, allemaal dure auto’s en een grote bek. Toen ik mijn haar had geblondeerd zeiden ze: ‘Nu weten we het zeker.’ Barry koos ervoor om zijn geaardheid publiekelijk bekend te maken. Dit deed hij doormiddel van een artikel in het magazine van het COC, zes pagina’s lang en precies zoals hij het wilde vertellen. ‘Dat is pas vijf jaar later geweest. Ik had voor mezelf al een manier gevonden om er omheen te praten; op een gegeven moment vond ik het tijd om het te vertellen. De nieuwslezer zei later tegen me dat ik op de teletekstpagina 101 kijken. ‘Radio-dj Barry Paf heeft een relatie met een man.’, stond er toen zo. Ik was toen gewoon hot news. Blijkbaar was het een groot ding dat ik uit de kast kwam. Ik moest er wel heel hard om lachen. Ik stond zelfs in de lokale krant, vertelde mijn moeder me.’

Amsterdam

‘Ik vind Amsterdam ook helemaal geen gay capital meer. Het heeft ook met tijd te maken, de wereld is veranderd. Ook als je kijkt naar horeca; mensen hebben apps en er is niet per se een plek nodig om met z’n allen naar toe te komen. Ik word wel een beetje moet van mensen die blijven zeggen dat het niet meer hetzelfde is. Die zitten vaak thuis ook maar gewoon op Grindr. Ga dan met z’n allen naar de kroeg, ik draai bijvoorbeeld elke woensdag Crazy Wednesday in de SOHO in Amsterdam. Supergezellig en dan ontmoet je ook nog eens mensen in het echt in plaats van via de app alleen. En daarnaast zie ik wel een verschuiving naar grote evenementen, zoals Milkshake nu meerdere dagen met camping en alle verschillende Prides in diverse steden, wat een toffe ontwikkeling is.’

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Barry Paf: ‘Ik ben op mijn hoede en dat hoort niet zo te zijn’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.