Amsterdam steunt LHBTI’s in Egypte en Azerbeidzjan

Afgelopen donderdag was de Westermarkt in Amsterdam gevuld met mensen die hun steun kwamen betuigen aan de LHBTI-community in Egypte en Azerbeidzjan, door middel van een demonstratie. De directe aanleiding voor het protest was een arrestatie in Egypte van twee jongens die eind september tijdens een popconcert zwaaiden met de regenboogvlag. Het bleek de opmaat voor een razzia, waarbij tot nu toe zo’n zestig LHBTI’s zijn opgepakt. Ook in Azerbeidzjan zijn sinds half september ruim tachtig LHBTI’s opgepakt en gemarteld. Tijd voor actie!

 Door: Max de Valck

 ‘We hebben gemerkt dat de activisten uit die regio behoefte hebben aan steun; dat hebben ze ook gevraagd. Ze hebben wereldwijd het verzoek gedaan om te demonstreren op 19 oktober; op die manier laten we iets van ons horen.’, vertelt Philip Tijsma, woordvoerder van het COC. ‘Zo’n demonstratie zal zeker wat uitmaken, het maakt altijd wat uit. Dat merken we met contacten in het buitenland. Met zo’n actie laat je mensen weten dat ze er niet alleen voor staan. Het is een hart onder riem. De mensen uit Egypte en Azerbeidzjan zullen het enorm waarderen en vaak zie je dat dit soort demonstraties ook daadwerkelijk nut hebben en dat politici in actie komen. We willen dat de EU van zich laat horen en in beweging komt.’

Shrouk el-Attar
Shrouk el-Attar

‘Vorig jaar stonden we hier in november, heel koud, heel lang. We stonden hier samen voor LHBTI’s in Tsjetsjenië, in Kirgizië, in Rusland en voor de jongens die zijn opgehangen in Iran. Nu staan we hier weer’, waren de woorden van de Amsterdamse emancipatie-wethouder Simone Kukenheim. ‘Samen voor al die mensen in Azerbeidzjan en Egypte die slachtoffer zijn of kunnen worden van geweld en agressie. Je zou er bijna moedeloos van worden en ontmoedigd van raken, maar lieve mensen, u en ik worden niet ontmoedigd. Wij worden er heel strijdbaar van. Vergis u niet hoe belangrijk dit is. We worden gezien door Amsterdam, door onze regering en door de Europese Unie.’

Ramy Youssef
Ramy Youssef

De demonstratie wordt ook bezocht door LHBTI’s die uit de desbetreffende landen zijn gevlucht. Shrouk el-Attar is een van hen en door haar kapsel, bebaarde gezicht, weinig kleding en grote regenboogvlag een opvallende verschijning. Ze is naar Engeland gevlucht en vanaf daar speciaal voor de demonstratie naar Amsterdam gekomen. ‘Het was fijn en heel mooi om mensen uit onze gemeenschap te horen, want ik vind dat het te vaak westerse mensen zijn die namens ons spreken. Ik had nog graag gewild dat er namen werden genoemd van mensen die zijn opgepakt, sommige van hen zijn mijn vrienden en ze hebben een hoop opgeofferd. Wat mensen nu moeten doen is druk uitoefenen op hun overheid, om zo de Egyptische overheid onder druk te zetten.’

Ramy Youssef is een van de Egyptisch-Nederlandse LHBTI-activist die samen met het COC de demonstratie heeft georganiseerd. Ten slotte spreekt hij het publiek toe. ‘De wereld is ziek. Het heeft een ziekte dat verschillende vormen en namen heeft: homofobie, transfobie, Islamofobie of racisme. In Egypte, mijn geliefde thuis, worden LHBTI’s gestraft door de bevolking en de staat, hand in hand. Ze worden publiekelijk vernederd en te schande gemaakt. Vandaag is een uitnodiging voor jullie allemaal, om verantwoordelijkheid te nemen en te realiseren dan stilte geen optie is.

‘We are queer, but we are not only here. We’re fucking everywhere.’

Er vonden ook demonstraties plaats in Londen, Brussel en Berlijn. Of dit genoeg indruk heeft gemaakt om invloed uit te oefenen op de Europese Unie moet nog blijken.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!