Joshua

Biweekly

Er kwam onlangs een tweet van een man voorbij  waar ik me meteen in herkende:

Introvertgay

 

Ook ik ben die man die zich terugtrok in zijn tienerjaren en niet deed wat zijn hart hem ingaf. Toen ik ongeveer 26 jaar oud was, kwam ik uit de kast en de eerste die dat hoorde was mijn vrouw. Ik vertelde haar dat ik verschrikkelijk van haar hield en dat ik homo was. En ook hetero. Bang als ik was voor anderen vond ik het prima dat slechts enkelen wisten hoe ik mij voelde en hield het daarbij. Biseksuele mensen komen vaak niet uit de kast en houden dat voor zichzelf. Of ze vertellen het slechts hun partner of enkele goede vrienden omdat ze bang zijn niet geloofd of afgewezen te worden. De kast is een donkere plek maar daarbuiten is het soms net zo donker en moeilijk.

Joshua Zandberg
Joshua Zandberg

Ik heb naarmate ik langer uit de kast was besloten om me zo weinig mogelijk van anderen aan te trekken. Samen met andere activistische biseksuelen organiseerde ik de allereerste BiBoot tijdens de canal parade afgelopen zomer. Toen ik naar Amsterdam reed met mijn vrouw en kinderen moest ik huilen (en ik huil vrij weinig): ik had nooit gedacht dat het mogelijk was mijn seksuele en emotionele voorkeur met hen te vieren tijdens de Pride. Het stopte daar niet: om aandacht te vragen voor de positie van biseksuelen werd ik bestuurslid en later voorzitter van de enige stichting in Nederland die biseksuelen vertegenwoordigt samen met Marieke de Reus.

Naast mijn activistische kant ben ik steeds meer op pad aan het gaan in het homo uitgaansleven. Zo was ik onlangs bijvoorbeeld voor het eerst met een vriendin in de Trut. Zo uitgaan bevalt me: de vrijheid om met mannen en vrouwen te flirten en met hen te dansen. Ik voel me net als die man van de tweet: op ontdekkingstocht terwijl ik 32 jaar oud ben. Dat wekte verbazing toen ik in de Trut een man sprak en hem over mezelf vertelde. Ik leef immers grotendeels in een hetero-wereld, ga uit met mijn hetero-vrienden en ook dat vind ik heerlijk. Hoewel, de makkelijke aandacht van mannen in gay clubs een wereld van verschil is ten opzichte van hetero discotheken waar flirten veel moeilijker is.

Mijn wens is dat de LHBT+ gemeenschap in staat is om bi-mannen en vrouwen die als dertiger, veertiger of vijftiger uit de kast komen te omarmen; hen in staat stellen om te feesten als een tiener of jong volwassene; hen te helpen met het ontwikkelen van hun identiteit. Mijn wens is dat het leven buiten de kast voor biseksuelen vrijheid en lucht geeft in plaats stress en angst om ontdekt te worden. Ik zet me hiervoor in door te vertellen dat ik ben wie ik ben: een biseksuele man in een relatie met een vrouw met wie hij gelukkig is en samen drie jonge kinderen heeft.

Joshua Zandberg

Joshua Zandberg is voorzitter van het Landelijke Netwerk Biseksualiteit en elke week schrijft hij een column over zijn leven als bi-man. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.