Micha Meinderts | ProfieLHBT+

Ditmaal is het woord aan Micha Meinderts (36), schrijver van de boeken Aldus Sybren, Arthur Hartman-trilogie en vertaler.
 
Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst, aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Gaykrant bevraagt aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity.
1. Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?
Behulpzaamheid, efficiëntie en open-mindedness.
2. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?
Er zijn niet echt mensen waarbij ik denk: zo wil ik het ook doen, dus in die zin heb ik geen voorbeelden. Maar een persoon met een grote invloed op mijn leven is kinderboekenschrijver Paul van Loon.
3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?
Ik ben een homoromantische, aseksuele man met een transgender verleden. Wat betekent dat ik ooit het lichaam van een meisje had, een mannelijke identiteit heb, me niet seksueel aangetrokken voel tot wie dan ook en verliefd word op mannen.
4. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?
Op zich wel, maar omdat geen van de bovengenoemde identiteiten voor een buitenstaander meteen duidelijk is, moet ik elke keer weer expliciet uit de kast komen en daar is niet altijd gelegenheid voor. Zichtbaarheid en daardoor mensen kunnen voorlichten is echter wel een speerpunt in mijn bestaan op dit moment.
5. Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?
Authenticiteit.
Micha Meinderts | Foto: Annette Fauchey
6. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?
Het geeft een andere, interessante kijk op het leven, omdat ik veel bewuster moet nadenken over dingen die voor heteroseksuele (cisgender) mensen vanzelfsprekend zijn.
7. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?
Als subgroep van een subgroep van een subgroep wordt de vijver om uit te vissen naar een partner wel heel klein…
8. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?
Volledige gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, en daarmee onderkennen dat je eigenschappen, voorkeuren en gedragingen niet worden gedicteerd door je fysieke geslacht. Homofobie komt voort uit het seksisme dat voorschrijft hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen, dus dat aanpakken zal de rest van de emancipatie snel verbeteren.
9. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?
Als iemand die een positieve invloed had op het leven van zo veel mogelijk mensen. Ik probeer dat nu met mijn boeken, maar ik hoop dat ik het ook als persoon kan doen.
10. Wat is je motto?
Ken uzelf. Door mezelf te leren doorgronden heb ik juiste keuzes kunnen maken en mezelf kunnen ontwikkelen, en kan ik authentiek leven.
Door: Christian Curré 
Foto: Annette Fauchey

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.