Miami Nightmare, 40 jaar geleden.

Vanavond is het precies 40 jaar geleden dat de Stichting Vrije Relatierechten, SVR, in Het Concertgebouw Amsterdam de spectaculaire Miami Nightmare organiseerde. Activisten, artiesten en politici traden hier op. Het doel was om homorechten voortaan door de politiek zouden worden erkend werd als politieke rechten en om 100.000 gulden bijeen te brengen voor een boze advertentie in TIME magazine tegen de homo-discriminatie in de Verenigde Staten. Zangeres Anita Bryant was daar een haatcampagne tegen homo’s gestart. De SVR had met beide succes.
De tekst van de advertentie luidde: “We, from the land of Anne Frank, know where prejudices and discrimination can lead to”
Iedereen die zich wilde laten zien was er. Burgemeester Polak , politici van de linkse partijen maar ook van de VVD. Behalve vlammende toespraken waren er veel optredens: Robert Long, Adèle Bloemendaal, Sylvia de Leur, Astrid Nijgh, Manfred Langer, Martine Bijl en Henk van der Molen, Will Ferdy, Sieto Hovink, Albert Mol, Pia Beck en als klapstuk Mary Servaes, alias Zangeres Zonder Naam, die Luister Anita zong, een protestlied dat een hit werd. Mary zelf schreef de tekst, de muziek is van Coen van Orsouw.
Coos Huijsen bedankt Mies Bouwman aan het slot van de Miami Nightmare in het Concertgebouw op 8 oktober 1977
Het werd een enerverende nacht waar maar geen einde aan leek te komen. Mies Bouwman praatte de avond aan elkaar en na de tweede pauze om een uur of drie wilde ze wel naar huis, maar daar kwam niets van in. Meer wilde de zaal, nog een optreden van Pia Beck, nog een keer Robert Long. Voor het Concertgebouw protesteerden ‘Rooie Flikkers’ in drag, die vonden het feestje veel te braaf. Het bleef nog lang onrustig in de stad, ook ver na sluitingstijd werd er in menige kroeg nog rustig doorgeschonken. Amsterdam had zich aan de wereld laten horen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.