Amsterdam Rainbow Dress in Drents Museum

Op de foto staat Ash Shahhoud, die draagt de Amsterdam Rainbow Dress in het Drents Museum, 2024. Foto: Heleen Haijtema

Afgelopen donderdag werd de Amsterdam Rainbow Dress officieel onthuld in het Drents Museum in Assen. De Rainbow Dress is een steeds veranderend kunstwerk bedacht om aandacht te vragen voor inclusie en gelijkwaardigheid. Dit is de eerste keer dat de Rainbow Dress in Nederland buiten de Randstad wordt getoond. Het kunstwerk bestaat uit de nationale vlaggen van landen waar volgens de wet LHBTIQ+ zijn verboden is. De Amsterdam Rainbow Dress is alleen vandaag nog te bewonderen in het Drents Museum.

Tekst: Drents Museum
Foto: Heleen Haijtema, via Drents Museum

De Rainbow Dress wordt op de foto’s gedragen door Ash Shahhoud (die/ hen). Die is als LHBTIQ+-er gevlucht uit Libanon en verblijft op dit moment in een AZC in Drenthe. Vanuit diens verleden én huidige situatie is Ash Shahhoud trots om de Rainbow Dress te dragen: “Ik zag regelmatig foto’s van de jurk online voorbij komen, maar ik had nooit gedacht dat ik de jurk zelf zou dragen. Mijn gedachten tijdens het dragen van de Rainbow Dress waren ‘wauw’ en ‘geweldig’. Maar ook schaamte dat er nog zoveel landen zijn waarvan de vlag op deze jurk te zien is.”

Naoberschap

‘Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. Het museum is van en voor iedereen.’ Vanuit deze missie en met het doel in de toekomst een inclusief museum te blijven trekt het Drents Museum samen op met Henk Nijmeijer, regenboogambassadeur van de provincie Drenthe, om het verhaal van de Rainbow Dress te delen.

Naast de blik op de andere landen, richt het museum zich samen met de provincie ook tot de LHBTIQ+ vluchtelingen in Drenthe. Het museum werkt samen met verschillende organisaties. Samen met COC Groningen – Drenthe en LGBT Asylum Support biedt het museum jongeren en vluchtelingen met een LHBTIQ+ achtergrond de kans om de jurk te bekijken en hun verhalen te delen.

Amsterdam Rainbow Dress
Ash Shahhoud draagt de Amsterdam Rainbow Dress in het Drents Museum, 2024. Foto: Heleen Haijtema
Ash Shahhoud draagt de Amsterdam Rainbow Dress in het Drents Museum, 2024. Foto: Heleen Haijtema

De Amsterdam Rainbow Dress Foundation heeft als doel gesprekken te stimuleren en aandacht te genereren over inclusie en gelijkwaardigheid. Dit doet de Foundation wereldwijd met de Rainbow Dress. Het is een evoluerend kunstwerk met een diameter van meer dan 16 meter bestaand uit verschillende vlaggen. De vlaggen representeren landen waar het zijn van LHBTIQ+ bij wet verboden is. Vaak met opsluiting, mishandeling of de doodstraf tot gevolg.

Kiest een land ervoor deze wetgeving in positieve zin aan te passen, dan vervangt een regenboogvlag de vlag van dat land. Op dit moment bestaat de jurk uit 68 vlaggen en negen regenboogvlaggen. De bovenkant van de jurk is gemaakt van de vlag van Amsterdam om de stad te stimuleren open te blijven voor LHBTIQ+ vluchtelingen en nieuwe Nederlanders.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.