Griekenland opent huwelijk voor paren van gelijk geslacht

Een historische mijlpaal in Griekenland: het land opent het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Met de uitbreiding van het huwelijksrecht is Griekenland het 37e land ter wereld is dat een streep door huwelijksongelijkheid zet.

Tekst: Ronald Mol
Foto: MaryLou, via Flickr

Jaren hebben Griekse activisten hardnekkig campagne gevoerd voor LHBTIQ+ rechten, die er stap voor stap dan ook kwamen. In 2015 voerde de regering geregistreerde partnerschappen in voor paren van gelijk geslacht. Hierdoor kreeg de relatie een wettelijke bescherming die vergelijkbaar is met het huwelijk. En in 2017 zorgden hervormingen ervoor dat transgender personen wettelijke erkenning van hun genderidentiteit konden krijgen, ongeacht de status van hun transitie. Het jaar daarop begon Griekenland huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht die elders in de EU waren gesloten, te erkennen.

overtuigende meerderheid

En gisteren stemde het Griekse parlement dus met een overtuigende meerderheid voor de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. 176 parlementariërs stemden voor en 76 tegen. Nog eens 46 parlementariërs waren niet aanwezig en twee onthielden zich van stemming. De reden voor die onthoudingen is vooralsnog onduidelijk. De Griekse premier Mitsotakis reageerde verheugd op de uitslag: “Voor elke burger van onze democratie is vandaag een dag van vreugde. Met deze wet kunnen we eindelijk recht doen aan het dagelijks leven van onze medeburgers die vallen op iemand van hetzelfde geslacht.”

tegenstanders

De inmiddels bekende tegenstanders van deze ontwikkeling hebben ook in Griekenland weer van zich laten horen. Afgelopen zondag organiseerde de Grieks-Orthodoxe kerk in de Griekse hoofdstad Athene nog een demonstratie tegen de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Daarbij bleek dat de religieuze en de extreemrechtse tegenstanders van het voorstel elkaar op dit punt weer goed wisten te vinden. Een ontwikkeling die wereldwijd steeds vaker te zien is. Bij de demonstratie gingen naar schatting ongeveer 4000 mensen de straat op. Bij die gelegenheid werd onder andere de leus “Vaderland, geloof, familie” gescandeerd. 

verdediger

In het Griekse parlement werd het voorstel tijdens een debat echter stevig verdedigd door premier Mitsotakis. Hij wees erop dat al 36 landen Griekenland zijn voorgegaan. “Nergens lijkt het de maatschappelijke cohesie te hebben aangetast.” Aldus de premier. Ook gaf Mitsotakis aan dat gelijke huwelijksrechten eigenlijk een democratisch grondprincipe is: “Onze democratie staat niet toe dat er twee rangen van burgers zijn.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.