Eduard | Even bijpraten over X

Columnist Eduard Hoekstra schrijft over alledaagse bijzondere dingen. Even bijpraten noemt hij dat. Ook in het nieuwe jaar is hij de rode draad van zijn gesprek met de lezer van Gaykrant nog niet kwijtgeraakt. Dit keer wil Eduard even bijpraten over X.

Tekst: Eduard Hoekstra

Het nieuwe jaar is net begonnen en de goede wensen nog niet eens allemaal uitgesproken of de slechte wensen vormen een onderwerp van gesprek.  NCRV-KRO besluit niet meer te communiceren via X, het vroegere twitter en willen kijkers en luisteraars stimuleren hetzelfde te doen. Dit omdat Akwasi, deelnemer aan de slimste mens, ernstig bedreigd en uitgescholden wordt op X. Dit veelal door anoniemen. Akwasi wordt door anderen weer verweten dit medium ook te gebruiken voor racistische uitlatingen, maar die doet hij gewoon onder zijn eigen naam. En daar ligt voor mij het verschil in het kader van de vrijheid van meningsuiting.

Vandaag las ik dat Geert Wilders Elon Musk feliciteerde met zijn geweldige platform, hetzelfde X. Dat is weer niet zo raar, omdat een gedeelte van de verkiezingsoverwinning van de PVV te danken is aan de tweets van Geert. Met name jongeren en studenten gebruiken X samen met de rechtse partijen. Zij bereiken daardoor een groep die de linkse partijen laten liggen, aangezien die minder actief zijn op sociale media.

Moeten weldenkende mensen en zij die een hekel hebben aan anonieme scheldpartijen en bedreigingen, gay mensen bijvoorbeeld, het medium mijden of gebruik maken van de mogelijkheden die het biedt en de groep bereiken met wie we willen communiceren? Ik ben daar voor. We moeten nadenken of anonieme meningen vallen onder vrijheid van meningsuiting, want die vrijheid heeft wettelijk haar beperkingen, en terecht. Dan moeten de uitlatingen echter wel herleidbaar zijn naar een afzender.

Eduard Hoekstra (1956) is barkeeper/entertainer, psycholoog, journalist en schrijver. Hij woont in Amsterdam en heeft twee kinderen. Hij houdt van eilanden, lezen, pittig eten en zwemt elke dag.

Op de foto staat een zwart wit afbeelding van Eduard in een rechthoekig kader met in elkaar overlopende regenboogkleuren

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.