Gabriel Attal; eerste openlijk homoseksuele premier van Frankrijk

Gabriel Attal is benoemd tot de nieuwe premier van Frankrijk. Een historische mijlpaal, want met zijn 34 jaar is hij de jongste premier in meer dan 65 jaar. Maar ook omdat Attal de eerste openlijk homoseksuele premier van Frankrijk is. Attal was sinds juli al minister van Onderwijs. Daarvoor was hij al eens minister van Openbare Werken en Overheidsfinanciën. Ook trad hij van 2020 tot 2022 op als regeringswoordvoerder tijdens het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie.

Tekst: Ronald Mol

Attal kwam gedurende zijn periode als minister van Onderwijs met name onder de aandacht door het invoeren van een controversieel verbod op de abaja, (een traditioneel gewaad dat vooral wordt gedragen door moslimvrouwen) in openbare scholen. Met dat verbod oogstte hij lof van conservatieve groeperingen. Daarnaast pleitte hij voor de invoering van schooluniformen als maatregel om pesten tegen te gaan.

coming out

In 2018 kwam Attal publiekelijk uit de kast. Dit nadat zijn voormalige klasgenoot Juan Branco, een voormalig advocaat van Julian Assange, hem onvrijwillig op sociale media had ge-out. In een tv-interview onthulde Attal gevallen van homofobe pesterijen tijdens zijn schooltijd. Daarvan gaf hij Branco ook de schuld. Later onthulde hij zijn verbintenis met Stéphane Séjourné, een lid van het Europees Parlement. Ondertussen wordt gesuggereerd dat ze sindsdien alweer uit elkaar zijn gegaan, maar daar hebben beiden nog geen publieke verklaring over gegeven.

populair

Hoewel hij slechts een goedkeuringspercentage van 40 procent van de kiezers krijgt, wordt Attal gezien als de populairste politicus van Frankrijk. Dat bleek uit een opiniepeiling die IPSOS in december hield. De jonge premier neemt het stokje over van Elisabeth Borne, die na 20 maanden ontslag nam. Borne, de eerste vrouwelijke premier in meer dan drie decennia, kreeg kritiek te verduren omdat ze meer dan 20 keer een grondwettelijke clausule gebruikte om wetgeving door te voeren zonder parlementaire stemming. Daar zaten een aantal zeer controversiële veranderingen bij, zoals het verhogen van de pensioenleeftijd.

De Franse president Emmanuel Macron heeft alle vertrouwen in de capaciteiten van Attal. In een felicitatieboodschap op X sprak hij zich daarover uit: “Ik weet dat ik op uw energie en inzet kan rekenen.

enthousiast

De benoeming van Attal wordt met enthousiasme ontvangen door LHBTIQ+ activisten, zoals Annise Parker, President en CEO van het LGBTQ+ Victory Institute. Zij benadrukte het belang van een openlijk LHBTIQ+ persoon op zo’n hoge regeringspositie. Volgens Parker gedijen democratieën wanneer LHBTIQ+ personen op alle niveaus van de overheid participeren. Ze sprak haar optimisme uit over de benoeming van premier Attal en hoopt dat dit meer LHBTIQ+ personen zal inspireren om een publieke functie te overwegen.

minder enthousiast

Anderen reageren negatiever. Bij de volgende presidentsverkiezingen in Frankrijk mag de huidige president, Emanuel Macron, namelijk niet meer meedoen. In Frankrijk wordt er dan ook druk gespeculeerd over de benoeming van Attal als premier. Velen zien het als het voorsorteren van een politicus die het geluid van het zogenaamde ‘Macronisme’ ook na 2027 zal laten horen. In de media wordt Attal daarom nu al aangeduid als de marionet van Macron, of Mini-Macron.

De eerste meme werd al snel verspreid: “Ik heb een Mini-Macron van mezelf gemaakt en op deze manier kan ik voor altijd regeren!”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Gabriel Attal; eerste openlijk homoseksuele premier van Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.