Wokewashing kandidaat voor Van Dale Woord van het Jaar 2023

Het woord Wokewashing is een van de kandidaten voor de Van Dale Woord van het Jaar 2023 verkiezing. Het Nederlandse publiek kan stemmen op de top tien die te vinden is op de website www.woordvanhetjaar.nl. De stemmers hebben nog een week de tijd om te bepalen welk van de tien genomineerde woorden met de eer gaat strijken.

Het Nederlandse publiek kon het afgelopen jaar nieuwe woorden voor de verkiezing van  2023 insturen. De Van Dale organisatie heeft uit alle inzendingen een top 10 samengesteld. De winnaar van deze top 10 wordt hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2023.

Op de website www.woordvanhetjaar.nl kan gestemd worden. Ook zijn daar de uitgebreide definities van alle 10 genomineerde woorden te vinden. Voor het gemak heeft onze redactie die definities ook in de lijst in dit artikel geplaatst. Stemmen kan tot en met maandag 18 december, 17.00 uur. Op dinsdag 19 december, om 05.00 uur ’s ochtends wordt het Van Dale Woord van het Jaar 2023 bekendgemaakt. Wie de winnaar is vind je terug op www.woordvanhetjaar.nl.

De nominaties

Uit alle inzendingen nomineerde Van Dale de volgende 10 nieuwe woorden voor de Van Dale Woord van het Jaar verkiezing:

  1. bestuursschaamte (de) Schaamte die iemand ervaart vanwege de schade die is ontstaan als gevolg van het falen van de bestuurlijke instantie waarvan hij deel uitmaakt of waarvoor hij verantwoordelijk is

  2. graaiflatie (de) Inflatie die wordt aangewakkerd door ondernemingen die de kostenstijging van grondstoffen, productiemiddelen en arbeid volledig of bovenmatig doorberekenen aan de consument om hun winst op peil te houden of te verhogen

  3. hittefit (bijvoeglijk naamwoord) Voorbereid  zijn op een hittegolf of periode van relatief hoge buitentemperaturen. Fysiek in staat om die te doorstaan

  4. nepobaby (de; m/v/x) Iemand van wie wordt beweerd dat hij zijn baan, m.n. in de amusementswereld of de creatieve sector, heeft te danken aan zijn beroemde ouder(s) die ook in de sector werkte(n)

  5. sportfluencer (de; m/v/x) Bekende (ex-)sporter die via de sociale media reclame maakt voor sport- en andere artikelen

  6. TikTokjustitie (de, g.mv.) Eigenrichting door een vermeende dader van een misdrijf of overtreding via TikTok (of een ander sociaal medium) aan de digitale schandpaal te nagelen.

  7. treitertaks (de) Fiscale maatregel die door personen aan wie hij wordt opgelegd als onrechtvaardig wordt ervaren.

  8. vreugdebier (het) Bier (in bekers) dat (voetbal)supporters vanaf de tribune op het veld gooien omdat ze blij zijn met een doelpunt.

  9. wokewashing (de) Het inzetten van personen die waarden als inclusiviteit en diversiteit uitdragen om daarmee een misstand te verhullen.

  10. x’en (overgankelijk werkwoord) Gebruikmaken van het platform X.

Het feit dat wokewashing in deze lijst is opgenomen zorgde voor wat nieuwsgierigheid bij onze redactie. Wij vragen ons af welke bedrijven of organisaties zich volgens jullie schuldig maken aan deze praktijk. Voorbeelden hiervan kun je mailen aan onze redactie. Uiteraard graag met een goede onderbouwing en zoveel mogelijk ondersteunend bewijsmateriaal.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.