Booking.com onthult de tweestrijd tussen voorzichtigheid en zelfvertrouwen bij LHBTI+ reizigers

AMSTERDAM, 21 JULI 2023 – Met een missie om het voor iedereen gemakkelijker te maken om de wereld te ervaren, ongeacht van wie je houdt of hoe je je identificeert, onthult Booking.com haar meest uitgebreide onderzoek naar LHBTI+ reizigers ooit. In het onderzoek beschrijft het bedrijf zowel de gestage vooruitgang, maar ook de recente tegenslagen voor LHBTI+ reizigers. Hoewel de reissector de omvang en verscheidenheid van ervaringen van LHBTI+ reizigers steeds meer erkent, staan veel reizigers vandaag de dag nog steeds voor enorme uitdagingen. En zo onthult Booking.com onthult de tweestrijd tussen voorzichtigheid en zelfvertrouwen bij Nederlandse LHBTI+ reizigers in 2023.

  • 71% van de Nederlandse LHBTI+ reizigers geeft aan dat ze rekening moeten houden met hun veiligheid bij het kiezen van de bestemming
  • 72% van de Nederlandse LHBT+ reizigers heeft juist meer zelfvertrouwen op reis doordat ze LHBTI’er zijn

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 11.555 LHBTI+ reizigers in 27 landen en gebieden over de hele wereld. Onder deze reizigers zaten ook 511 Nederlanders. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat persoonlijke veiligheid een belangrijke overweging is voor LHBTI+ personen bij het plannen van reizen. Maar liefst 71% van de Nederlandse LHBTI+ reizigers zegt dat ze bij het kiezen van een bestemming rekening moeten houden met hun veiligheid en welzijn als LHBTI+ persoon. Dat is een aanzienlijke stijging ten opzichte van 65% vorig jaar. Daarnaast geeft meer dan de helft (65%) van de Nederlandse respondenten aan dat vooral nieuwsberichten over een negatieve houding, discriminatie en geweld tegen mensen die zich identificeren als LHBTI+, een grote impact hebben op hun bestemmingskeuze.

Persoonlijke veiligheid

Wereldwijd zijn er nog steeds 64 landen waar het hebben van een relatie met iemand van hetzelfde geslacht verboden is, waaronder 11 landen waar de doodstraf kan worden opgelegd. Voor een meerderheid van de Nederlandse LHBTI+ reizigers (61%) zijn bepaalde bestemmingen dan ook echt een no-go om naartoe te reizen.

Zelfs na het boeken van reizen, blijven Nederlandse LHBTI+ reizigers op hun hoede: bijna de helft (46%) heeft in het afgelopen jaar een reis geannuleerd nadat ze zagen dat mensen die zich identificeren als LHBTI+ op de bestemming niet worden ondersteund. Daarnaast blijft discriminatie een belangrijk aandachtspunt in de gehele reiservaring. De meerderheid van de Nederlandse respondenten (61%) heeft wel eens met discriminatie te maken gehad tijdens hun reis:

  • 26% zegt dat ze te maken hebben gehad met stereotypering.
  • 23% zegt te zijn aangestaard, uitgelachen of verbaal mishandeld door andere reizigers.
  • 21% zegt te zijn geconfronteerd door de lokale bevolking op hun reisbestemming.
  • 17% zegt te zijn bedreigd of geïntimideerd door de plaatselijke politie.

Hoewel reizen een gevoel van vrijheid en zelfexpressie hoort op te wekken, voelt een aanzienlijk deel van de Nederlandse LHBTI+ personen zich nog steeds beperkt in hun doen en laten tijdens het reizen. Met name Nederlandse LHBTI+ reizigers die van Generatie Z hebben het gevoel dat ze zichzelf niet kunnen zijn en gedrag moeten aanpassen (33%) of zelfs het gevoel hebben dat ze hun uiterlijk moeten veranderen (30%) tijdens het reizen.

Voor transpersonen zijn onder andere situaties waarin hun genderidentiteit, naam of uiterlijk niet overeenkomt met die op hun paspoort een extra uitdaging. Maar liefst 66% van de Nederlandse LHBTI+ reizigers geeft aan dat LHBTI+ zijn de kleding- en make-up keuzes op reis heeft beïnvloed.

Van voorzichtigheid naar vertrouwen

Ondanks de blijvende uitdagingen in veel wereldwijde bestemmingen zijn Nederlandse LHBTI+ reizigers ook optimistisch. Bijna driekwart (72%) geeft aan dat hun ervaring als LHBTI+ persoon hen meer zelfvertrouwen geeft als reiziger. Voorts zegt 83% van de respondenten aan dat ze zelfverzekerd genoeg zijn om aan alle activiteiten deel te nemen op vakantie. Meer dan de helft van de Nederlandse LHBTI+ reizigers (63%) gaat bij voorkeur op zoek naar attracties en activiteiten die zijn afgestemd op mensen die zich identificeren als LHBTI+.

Positieve reiservaringen komen ook veel vaker voor en vergroten het vertrouwen van Nederlandse LHBTI+ reizigers. Meer dan vier vijfde (83%) zegt dat ze een vorm van positieve interactie hebben ervaren tijdens hun reis, en met name als het gaat om die interacties met medewerkers van hun accommodatie:

  • Ruim een derde (36%) heeft voor aankomst vriendelijk en informatief contact gehad met de accommodatie (vergeleken met 27% in 2022)
  • 46% zegt dat ze een geweldige eerste indruk hebben gehad bij aankomst, bijvoorbeeld door een welkomstdrankje en vriendelijk personeel (28% in 2022)
Samenwerken in de reissector

De reissector speelt duidelijk een rol in het veranderen van opvattingen en percepties. Ruim driekwart (77%) van de Nederlandse LHBTI+ reizigers voelt zich dankzij de grote inclusiviteit in de reissector meer op hun gemak. Toch blijkt uit het onderzoek dat er nog meer moet worden gedaan om volledig aan de behoeften van LHBTI+ reizigers te voldoen.

Zo wordt bijvoorbeeld bij het inchecken bij een accommodatie algemene informatie gegeven over de omgeving (37%), maar wordt er minder vaak LHBTI+ specifieke tips gegeven: slechts een vijfde (20%) van de Nederlandse LHBTI+ reizigers heeft dit weleens ervaren. Een derde (32%) zou graag informatie ontvangen over de LHBTI+ status van de locatie, zoals lokale wetgeving, religieuze gevoeligheden en veiligheidstips. Het is duidelijk dat reisorganisaties nog meer met elkaar moeten samenwerken om beleid te implementeren dat meer inclusief en gastvrij is voor LHBTI+ reizigers.

Travel proud

Sinds 2021 biedt het Travel Proud-programma van Booking.com gratis training voor accommodaties om hen te helpen begrijpen met welke uitdagingen LHBTI+ reizigers te maken hebben. Maar ook om te laten zien wat accommodaties kunnen doen om gasten zich meer welkom te laten voelen, ongeacht waar ze vandaan komen, van wie ze houden of hoe ze zich identificeren. Er zijn nu wereldwijd meer dan 32.000 gecertificeerde Travel Proud-accommodaties waarvan meer dan 500 gecertificeerde Travel Proud- accommodaties in Nederland op Booking.com.

“In een wereld van toenemende tegenstellingen en instabiliteit, is het niet verrassend dat  LHBTI+ reizigers tegenwoordig zowel voorzichtiger als zelfverzekerder zijn”, aldus Arjan Dijk, CMO en Senior Vice President bij Booking.com. “Ik begrijp als homoseksuele man dat het zelfvertrouwen voortkomt uit het opgroeien en leren navigeren door de wereld, maar ik begrijp ook de extra overwegingen en aandacht voor veiligheid en welzijn waar LHBTI+ reizigers mee worstelen zoals we zien in dit onderzoek.

Bij Booking.com vinden wij dat iedereen de wereld altijd als zichzelf moet kunnen ervaren. Hoewel er de afgelopen jaren steeds meer zichtbaarheid, begrip en acceptatie van LHBTI+ personen is gekomen, kunnen we die vooruitgang niet als vanzelfsprekend beschouwen. De reissector moet ernaar streven om een baken van inclusie te zijn, en helpen bij het creëren van een omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn. Of het nu gaat om een vakantie dichter bij huis of een reis naar de andere kant van de wereld.”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.