Extremisten roepen op tot demonstratie tegen drag-voorleesmiddag

Het Rotterdamse theater LantarenVenster heeft tientallen dreigtelefoontjes gehad, nadat in rechtsextremistische kringen bekend werd dat er aanstaande zondag een voorleesmiddag voor kinderen gehouden wordt. Daarbij zal door dragqueens worden voorgelezen. 

De veroorzaker van alle ophef: een radicale groep die zich De Roze Leeuw noemt, voorheen bekend als de Gayservatives. Deze groep verspreidt een boodschap die we meestal horen van rechtsextremistische, conservatief-christelijke groepen in de Verenigde Staten. De Roze Leeuw is echter een groep die zegt op te komen voor de belangen van homoseksuelen. Helaas maken zij met hun protest juist de weg vrij voor verdere verspreiding van homofobie in Nederland.

Het theater heeft inmiddels maatregelen genomen om de middag veilig te laten verlopen. Naar aanleiding van de oproep van de Roze Leeuw hebben diverse andere homofobe organisaties en extreemrechtse groeperingen aangegeven dat ook zij bij het protest aanwezig zullen zijn. Naar verluidt sluit de extremistisch-christelijke Civitas Christiana zich aan bij het protest. Ook de transfobe stichting VoorZij en de extreem-nationalistische groepering Voorpost worden genoemd als deelnemers aan het protest van de Roze Leeuw. 

Tegendemonstratie
Diverse supportersgroepen van dragqueens hebben zich inmiddels verenigd en een tegendemonstratie aangekondigd. Via diverse kanalen roepen zij iedereen op om een vreedzaam antwoord te geven op de extremistische LHBTI+ fobie die door de tegenstanders van de voorleesmiddag wordt verspreidt.

Vanaf het moment van de aankondiging van de demonstratie van de Roze Leeuw rees de vraag of het verstandig was om er aandacht aan te besteden. Vaak blijkt dat er uiteindelijk slechts een handvol verdwaalde sympathisanten op dergelijke protesten afkomen. Na de aankondiging heeft de redactie van Gaykrant dan ook contact gehouden met zowel het theater, de gemeente en COC Rotterdam. 

Onduidelijkheid en frustratie

Lange tijd was niet duidelijk hoeveel demonstranten er vanuit de extremistische hoek naar Rotterdam zouden komen. Ook bleef het lange tijd onduidelijk of de gemeente Rotterdam een protestlocatie had aangewezen. Deze informatie werd pas in de loop van donderdagmiddag bekend bij de organisatie van de voorleesmiddag en  de supporters van de voorlees-Queens. En toen de informatie over de aangewezen plekken eenmaal binnenkwam veroorzaakte die flink wat opgetrokken wenkbrauwen… 

Het Rotterdamse gemeentebestuur, onder leiding van burgemeester Ahmed Aboutaleb, heeft er namelijk voor gekozen om juist de partijen die tegen de voorleesmiddag komen protesteren, een prominente plek pal voor het theater te geven. De supporters van de boodschap van diversiteit en inclusiviteit die met de voorleesmiddag wordt uitgedragen, krijgen echter een plek om de hoek van het theater toegewezen. Diverse bronnen noemen deze gang van zaken ‘onbegrijpelijk’ en ‘een blamage voor een gemeentebestuur dat zegt voor diversiteit te willen staan’. 

De locaties
Theater LantarenVenster is gelegen in de wijk Kop van Zuid, in de buurt van de Erasmusbrug. Op dit schiereiland in de Nieuwe Maas is naast het theater ook het Nationaal Fotomuseum en het beroemde Hotel New York te vinden. 


De gemeente Rotterdam heeft in deze buurt dus drie protestlocaties aangewezen. Twee daarvan zijn bedoeld voor het protest van de LHBTI+ fobe organisaties. De locatie op het Wierdsmaplein is bedoeld voor het tegenprotest van de sympathisanten. Het protest van FvD zal plaatsvinden voor restaurant MOOD, recht tegenover theater LantarenVenster. Ook voor het protest van de Roze Leeuw is een plek pal tegenover het theater aangewezen; namelijk voor het Las Palmas gebouw. Voor de tegendemonstratie van de sympathisanten van de voorleesmiddag heeft de gemeente een hoekje naast het theater aangewezen, op het Wierdsmaplein.

Namens het team van Gaykrant:
De redactie van Gaykrant is van mening dat het leren over diversiteit reeds op jonge leeftijd kan en moet geschieden. Wij staan daarom pal achter deze voorleesmiddag en veroordelen in de felste bewoordingen de oproep van De Roze Leeuw. Ons vrijwilligersteam blijft ten allen tijde opkomen voor een inclusieve maatschappij en een regenbooggemeenschap waarin ruimte is voor iedereen. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.