Edward van de Vendel | Poëziegeschenk 2024

Met een geslaagde elfde editie van de Poëzieweek nog vers in het geheugen kijken Poëziecentrum Gent en Poetry International alweer reikhalzend uit naar Poëzieweek 2024. Op 21 maart – World Poetry Day – maakten ze bekend dat Edward van de Vendel het Poëziegeschenk 2024 gaat schrijven.

Poëzieweek 2024 start zoals altijd op Gedichtendag, donderdag 25 januari 2024, en loopt tot en met woensdag 31 januari 2024. Tijdens de Poëzieweek krijg je het Poëziegeschenk cadeau van je boekverkoper, bij besteding van €12,50 aan poëzie.

Edward van de Vendel (Leerdam, 1964) schrijft poëzie, romans voor kinderen en jongeren, non-fictie en prentenboeken, vooral verschenen bij uitgeverij Querido. Hij was initiatiefnemer van de series Querido Glow (boeken met LHBTI+ hoofdpersonen voor jongeren), Slash (jeugdboeken gebaseerd op het leven van bijzondere jongeren) en Tijgerlezen (boeken voor kinderen die niet van lezen houden of net beginnen met lezen). Ook stond hij aan de wieg van Vuurland en het online literair magazine Eurostory. Daarnaast maakt Van de Vendel podcasts, zoals Gloei en Lawines Razen.

Van de Vendels bekendste dichtbundels zijn Ik juich voor jou (2012, Gouden Poëziemedaille, tekeningen Wolf Erlbruch) en Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (2019, Zilveren Griffel, Gouden Poëziemedaille, tekeningen Martijn van der Linden), waaruit hij voorlas tijdens de Nacht van de Poëzie, respectievelijk in 2016 en 2021.

Voor zijn gehele oeuvre kreeg Edward van de Vendel de Anna Blaman Prijs 2019 en zijn boeken werden bekroond met de Gouden Zoen/Lijst (beste boek voor jongeren, 4x), Zilveren Griffel (14x), de Woutertje Pieterse Prijs (2x), en hij werd vijf keer genomineerd voor de internationale Astrid Lindgren Memorial Award. Zijn boeken worden verkocht in vele talen in meer dan vijfentwintig landen.

De laatste donderdag van januari is het Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen. Sinds 2013 betekent Gedichtendag ook de start van de Poëzieweek. In 2024 vieren we de Poëzieweek van donderdag 25 januari tot en met woensdag 31 januari. Die week bundelen vele poëziepartners in Vlaanderen en Nederland de krachten om poëzie onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Voor het vierde jaar op rij coördineert Poëziecentrum de grootste jaarlijkse poëziecampagne van de Lage Landen. Poetry International is het aanspreekpunt voor Nederland.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.