Vonnis | Zestig uur voorwaardelijke taakstraf en schadevergoeding voor mishandeling Frédérique

In juli 2021 werd de destijds veertienjarige Amstelveense Frédérique zwaar mishandeld toen ze weigerde te antwoorden of ze een jongen of een meisje is. Het gevolg van de mishandeling: een gebroken neus, gebroken tanden en heel veel kneuzingen. Maar ook: steun. Heel veel steun. Gisteren hoorde de inmiddels zestienjarige dader het vonnis in de strafzaak: zestig uur voorwaardelijke taakstraf en schadevergoeding. 

Tekst: Ronald Mol, redacteur politiek , n.a.v. Bron: LinkedIn Paul Brink 
Fotografie: Lotte Koster

Dat laat Paul Brink, de vader van Frédérique, via een bericht op LinkedIn weten. Ook Frédérique zelf heeft een verklaring opgesteld, die samen met het bericht van de vader is gepubliceerd:

“Op dit moment gaat het heel goed met mij. Dankzij alle lieve berichten, kaartjes en cadeaus die ik na het incident van zoveel lieve mensen in Nederland, maar zelfs vanuit Amerika tot aan Australië, heb mogen ontvangen, heb ik geen nare herinneringen aan wat er is gebeurd. Dat zoveel mensen zoiets liefs doen is niet in woorden uit te drukken, het heeft mij enorm geholpen.

Het is inmiddels 2 jaar later en ik voel mij heel gelukkig. Ik ga met veel plezier naar school, spreek graag af met mijn lieve vrienden, heb een leuk baantje als oppas en ben bezig met mijn theorie voor mijn brommerrijbewijs maar ik durf vooral overal te komen en mijzelf te zijn. Dat neemt niemand mij af; mijn vrijheid om te zijn wie ik wil zijn. Ik heb mij nooit en zal mij nooit laten tegenhouden door wat er is gebeurd, mocht ik ooit weer in eenzelfde situatie terechtkomen dan zal ik precies zo reageren als toen.”

“Iedereen verdient een nieuwe kans, altijd.”

Frédérique

“Je hoeft mensen niet in een hokje te plaatsen of – nog erger – geweld te gebruiken als je ze niet in een hokje kan plaatsen. Vandaag was ik aanwezig bij de rechtszaak en heb ik de verdachte gezien en in zijn ogen gekeken. Ik voel geen boosheid richting de verdachte. Met de straf die de rechter vandaag heeft uitgesproken hoop ik dat er ook voor de verdachte een einde komt aan een nare en onzekere tijd en dat hij of zij zijn of haar verdere leven hier niet mee achtervolgt zal worden. Iedereen verdient een nieuwe kans, altijd.

Van de door de rechter toegekende schadevergoeding zal ik een belangrijk deel schenken aan de Dusty Foundation, een stichting die mensen ondersteunt die slachtoffer zijn geworden van LHBTIQ+ gerelateerd geweld. Goede mensen die belangrijk werk doen. Mensen helpen, ik hoop dat ik dat na mijn latere studie ook mag gaan doen.

Bedankt voor alles wat jullie voor mij hebben gedaan en vooral bedankt dat jullie zo lief zijn geweest. Blijf lief voor elkaar!

Voor nu alvast een hele mooie lente toegewenst.


Veel liefs van Frédérique”

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Vonnis | Zestig uur voorwaardelijke taakstraf en schadevergoeding voor mishandeling Frédérique

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.