Uit de kast, in de Provinciale Staten | Laura Neijenhuis

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook bij deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd.  Deze keer: Laura Neijenhuis, nummer 1 op de lijst van D66 in de provincie Zuid-Holland.

U staat op de kieslijst van D66, waarom deze partij?
D66 staat in mijn ogen voor een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn, een leven lang kan leren en ontwikkelen. Het is een partij die iedereen de vrijheid wil bieden om hun leven naar eigen wens vorm te geven en tegelijkertijd kwetsbaren beschermt. Aan die samenleving bouw ik graag mee.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Ik wil graag van onze provincie een gezonder, duurzamer en inclusiever Zuid-Holland maken. Dat we samen zorgen voor beleid dat echt antwoord geeft op de uitdagingen van onze inwoners. Daarom is een goede vertegenwoordiging in de Provinciale Staten zo belangrijk. Als jonge, biseksuele vrouw was ik de afgelopen vier jaar een uitzondering . Naast dat ik me bezig hield met onderwerpen zoals energietransitie, stikstof en natuur, heb ik me hard gemaakt voor meer jongerenparticipatie en een breder regenboogbeleid in Zuid-Holland. Voor de komende provinciale statenverkiezingen voel ik me als regenbooglijsttrekker in Zuid-Holland nog meer verantwoordelijk om de LHBTI+ gemeenschap stevig te vertegenwoordigen.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
We staan voor grote uitdagingen in onze provincie. We willen de energietransitie versnellen, de landbouw verduurzamen om onze natuur te beschermen, en de problemen op de woningmarkt oplossen. Daarom kunnen we niet afwachten, maar moeten we de komende periode hard aan de slag. We kunnen moeilijke keuzes niet langer vooruit schuiven.

We helpen boeren met de overstap naar kringlooplandbouw. We reduceren stikstof, herstellen kwetsbare natuur, en leggen nieuwe natuur aan. Zodat iedereen kan blijven genieten van het groen. We bouwen de komende jaren veel betaalbare huizen, zodat studenten, starters en andere woningzoekenden weer een thuis vinden. We maken werk van de energietransitie, stappen van het gas af en kiezen voor duurzame alternatieven zoals wind, zon en rest- of aardwarmte. Zodat Zuid-Hollanders dit terugzien door een lagere energierekening.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Als we naar de onderwerpen kijken heeft wat mij betreft stikstof het meeste prioriteit, omdat daar zo ontzettend veel mee samenhangt. Maar daarnaast wil ik echt van Zuid-Holland die inclusieve provincie gaan maken waar iedereen zich fijn en veilig voelt. Wat mij betreft moeten we voorkomen dat er een conservatieve meerderheid komt in onze provincie die zorgt voor stilstand. We moeten komende tijd echt aan de slag; zodat we woningen kunnen bouwen en onze natuur beschermen. Juist nú moeten we vooruit met elkaar.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Daar is voor mij geen twijfel over: besturen. Na vier jaar in de oppositie waarin onze provincie leek stil te staan, kijken we er naar uit om aan de slag te gaan. Daarom is het onze inzet om de komende periode wél mee te besturen. Door goed samen te werken gaan we de energietransitie versnellen, de landbouw verduurzamen, en de problemen op de woningmarkt oplossen. Ik zie graag een progressieve coalitie in Zuid-Holland die echt aan de slag durft, zonder partijen die discrimineren en bevolkingsgroepen buitensluiten.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Mijn biseksualiteit of panseksualiteit is onderdeel van wie ik ben. Ik weet hoe het is om jezelf te moeten verdedigen. Want soms word je gezien als een soort unicorn en soms word je gezien als iemand “die er gewoon nog niet achter is dat ze eigenlijk gay is.” Ik denk er met verdriet aan terug dat ondanks dat ik al op mijn veertiende uit de kast kwam richting vrienden, ik pas op mijn zevenentwintigste de moed had om mijn ouders te vertellen wie ik echt was. Daarom strijd ik voor een samenleving waarin ruimte is voor iedereen om zichzelf te zijn. En in de provincie is er nog veel te winnen op het gebied van diversiteit en inclusie.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Afgelopen periode heeft D66 Zuid-Holland zich hard gemaakt voor breder regenboogbeleid dan alleen symbolisch. Onze provincie is een regenboogprovincie, wat zich slechts uit door het hijsen van de regenboogvlag. Ook al is deze afgelopen jaar vernieuwd door de Progress vlag. We willen dat het LHBTI+ perspectief wordt meegenomen in al ons beleid, bijvoorbeeld als we het hebben over inclusief openbaar vervoer, veiligheid en cultuur. Om dit beleid verder in te vullen zou met de steun van D66 Zuid-Holland een Regenboogsymposium worden georganiseerd, maar onder druk van christelijk/conservatieve partijen is dit veranderd naar een algemeen diversiteitssymposium.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBTI+ emancipatie in uw provincie?
In onze provincie staat de emancipatie van LHBTI+ echt nog in de kinderschoenen. Voor D66 Zuid-Holland is inclusie, diversiteit en participatie erg belangrijk. Wat mij betreft is het een voorwaarde om goede besluiten te nemen en daarom moet het een vast onderdeel worden van de bestuursstijl van de provincie. LHBTI+’ers hebben het recht om mee te praten over onderwerpen die hun leven aangaan. Daarom wil D66 een representatieve provincie die een weerspiegeling vormt van onze samenleving en willen we onder andere een actieplan ontwikkelen tegen discriminatie. Daarin moet in ieder geval aandacht zijn voor het voorkomen van institutioneel racisme en discriminatie van LHBTI+ community. Kijk voor meer standpunten ook vooral op de Rainbowvote van het COC.

Disclaimer: Voor de totstandkoming van de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’ heeft de redactie van Gaykrant alle partijen aangeschreven die op 20 januari met een werkend e-mailadres bij de Nederlandse Kiesraad geregistreerd stonden. Regenboogkandidaten die aan de rubriek wilden deelnemen kregen tot en met 5 februari de tijd om hun interesse voor deelname kenbaar te maken en hun antwoorden in te sturen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.