Lieve Bettine #24

Hoi hoi Bettine,

Hoe waren je kerstdagen en hoe heb je Oud & Nieuw gevierd? Heb je nog goede voornemens voor 2023? En heb je nog een leuke tip voor me om komend jaar een beetje leuk door te komen? 2022 vond ik maar een beetje suf hoor.

Doei doei. Omar.

___________________________________________________________________________________________

Lieve Omar,Bedankt voor je mail, jij ook nog de allerbeste wensen. Dat het maar geen suf jaar mag worden. Terwijl de regen met bakken uit de hemel valt, kan ik toch genieten van een Sambuca bij mijn filterkoffie (sinds vorig jaar peperduur) en enkele pralines die het weekend hebben overleefd. Op de achtergrond heb ik een muziek van componist George Beentjes opstaan (ken je hem? Heerlijke man en heerlijke muziek!) en kom zo in een aangename stemming. Met zo’n druilerig begin van het nieuwe jaar met je zelf maar de regenboogslingers ophangen, nietwaar?

Het woord ‘suf’ zou ik in een andere context gebruiken, Omar. ‘Suf’ (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord; vergrotende trap: suffer, overtreffende trap: sufst) betekent volgens het Van Dale woordenboek ‘niet helder van geest: zich suf piekeren (suffen, sufte, heeft gesuft), slaperig peinzen, gedachteloos zijn.’Eerder zou ik voor 2022 het woord ‘extreem’ gebruiken.

Mocht je het vergeten zijn: er is in 2022 een Russische invasie van Oekraïne begonnen waar we dagelijks allemaal de gevolgen van meekrijgen zoals lege schappen in de supermarkten, prijsstijgingen, een vluchtelingencrisis en een energiecrisis. Door zuinigjes aan te doen heb ik wat geld over kunnen maken naar de organisatie die LHBTI+vluchtelingen uit Oekraïne opvangt. Vergeleken bij de situatie in Kiev of in Marioepol is een extra vestje en dikke sokken aantrekken nog zeer doenlijk, al zie ik er dan in mijn luie stoel uit als een tachtigjarige Barbie. Waren er ook lichtpuntjes? Jawel. We hebben de coronacrisis en apenpokken achter ons gelaten en in februari mogen we weer carnaval gaan vieren, al is dat feest met alle ellende in de wereld en in ons landje wellicht niet helemaal op zijn plaats. De veertig dagen vasten die erop volgen, zijn dat dan weer wel. Vroeger verzamelden we het snoepgoed dat we in de periode tussen carnaval en Pasen kregen in een grote pot en gaven we het aan arme kindjes. Of we gaven het mee aan chauffeurs die naar Polen en Roemenië reden om de mensen daar van voedsel en hulpgoederen te voorzien. Misschien moeten we als land ook eens een keertje veertig dagen lang al onze overbodige spulletjes verzamelen en naar Oekraíne sturen. Het is maar een idee hoor. En wat was er verder nog?

Het omstreden wereldkampioenschap voetbal is godzijdank voorbij en het gewraakte stadion in Qatar staat er maar eenzaam bij. Koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk is overleden en de door de LHBTI+gemeenschap niet zo bewierookte Paus Benedictus XVI is door Petrus door hemelpoort gelaten (ik schenk nog wat Sambuca in). Natuurlijk kan ik eindeloos momenten opschrijven die 2022 bijzonder maakten, maar dat kun je zelf ook opzoeken op Wikipedia.Voor mij persoonlijk was 2022 een succesvol jaar, zowel privé, zakelijk en in de liefde. Dankzij de hulp van lieve vrienden ben ik gewezen op een fraaie, royale woning welke nu mijn eigendom is en die door mijn vriend (ik zeg zijn naam niet anders ben ik hem zo kwijt) is verbouwd.Succesvol was de verhuizing – ook met vrienden (op eentje na, maar ik noem geen namen, anders ben ik die ook kwijt. Mensen zijn zo teergevoelig tegenwoordig) en in mijn oude kelder ontdekte ik een schat aan kleding (en wijnvoorraad) waar ik nu weer veel plezier aan beleef.

Ik geef je wat tips voor 2023 mee:

  • Doneer aan een goed doel
  • Ga vrijwilligerswerk doen
  • Ruim je kledingkast eens op en kijk eens wat je weer kan dragen. Daarmee hou je vast geld over! En wat je niet meer draagt snel naar een kringloopwinkel brengen of weggeven.
  • Nodig weer eens vrienden uit om voor te samen te eten, ieder een gerecht van een rijsttafel bijvoorbeeld.
  • Verbreek contacten met vrienden die jou energie kosten (gratis).
  • Leg je mobiel wat vaker weg en leer te genieten van de mooie dingen om je heen.
  • Investeer meer in je hobby. (Met mijn zussen wil ik graag weer zingen, maar zij gaan volledig op in hun werk)Omar, ik schenk het laatste beetje Sambuca uit de fles in en ga eens kijken wat onze gemeenschap komend jaar op de agenda heeft staan. Heel veel, zo te zien. Niks sufs te bekennen. En mocht enige sufheid toeslaan, je weet me te vinden. Liefs,Bettine

*

Lieve Bettine: in deze rubriek beantwoordt vrolijke, exotische en toch nette Bettine Wouterse (Breda, 24 juni, 19??) vragen over liefde, levensstijl, gender, prangende kwesties, etiquette en dilemma’s waar u dagelijks mee rondloopt of waar u wakker van ligt. Heeft u een vraag voor Bettine? Stuur deze naar: lievebettine@gaykrant.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.