Jacky | Zelfbeschikkingsrecht

Op de foto staat Jacky, een trans-vrouw. Het is een ronde zwart-wit foto in een regenboogkleurig kader met haar naam ernaast.

Als ik lees over de block van de Britse regering met betrekking tot het toepassen van de onlangs bekrachtigde Schotse wet waarin het recht op zelfbeschikking van trans en genderdiverse mensen is geregeld, weet ik niet of ik boos moet worden of keihard wil lachen.

Waarover gaat het precies?

Over het recht van elk mens om naar het gemeentehuis te gaan om daar de geboorteakte te kunnen aanpassen. En dat ZONDER tussenkomst van een genderpsycholoog, en ook ZONDER dat er plannen zijn voor het ondergaan van een medisch-fysiek transitietraject.

Over wie en over welke mensen hebben we het nu, deze mensen die hun geboorteakte willen wijzigen op basis van zelfbeschikking? En vindt de samenleving zelfbeschikking een goed idee?

Het korte antwoord is nee.

Met name conservatieve en/of religieuze groeperingen roeren zich heftig in het debat, maar tot mijn stomme verbazing ook zogenaamde ‘geëmancipeerde’ mensen. Types die zich nogal zorgen zeggen te maken over de ‘verworven rechten van vrouwen en mannen’, de rechten van geboren vrouwen en mannen wel te verstaan.

Zoals ik al eerder heb bericht over deze aanpassing in de Nederlandse transgenderwet, is de stemming daarover in onze Tweede Kamer voor onbepaalde tijd uitgesteld. Onze politici weten het gewoon even niet meer, gauw snel die ‘transgenderwet’ maar in de onderste lade proppen. In Engeland is men dus ook ‘zeer bezorgd’, vandaar de blokkering van de Schotse wetsaanpassing. En ik lees dat ook in buurland Duitsland de stemming steeds vijandiger wordt ten opzichte van genderdiverse mensen die hun legale rechten opeisen.

De vraag wie er feitelijk gebruik gaan maken van de mogelijkheid om zonder tussenkomst van medische professionals de geboorteakte te wijzigen, is omgeven door nogal wat hysterie.

Mag ik een poging wagen om de gemoederen wat te sussen?

Okayyy, hou je vast:

Ga jij bijvoorbeeld als geboren man, helemaal blij met je mannelijke geslacht en je mannelijke genderidentiteit, straks naar het gemeentehuis om die geslachtsaanduiding in je geboorteakte te laten veranderen? Omdat je A: liever in damestoiletten plast, of omdat je dan vrouwen legitiem kunt begluren in zwembadhokjes of sportschoolkleedkamers? Of B: Omdat je vanuit gekkigheid en verveling weer eens wat anders wilt op die ID-kaart of dat paspoort dan die doodgewone M?

Waarom hebben zoveel mensen problemen met de toenemende roep tot zelfbeschikking van trans en genderdiverse mensen?

Gaat een zelfbeschikkingsrecht leiden tot een ware stormloop van mensen die ineens hun ‘geslacht’ zouden willen veranderen op hun identiteitspapieren? Wie dat werkelijk gelooft is op zijn zachtst gezegd onjuist geïnformeerd of heeft even te diep in een glaasje gekeken. Kom op zeg, werkelijk geen zinnig mens, jong of oud, zal het namelijk in zijn/haar/hen hoofd halen om die move te maken als er op geen enkele manier sprake is van incongruentie met het toegewezen geboortegeslacht.

Zelfbeschikkingsrecht ZONDER tussenkomst van een professional is vooral van belang voor genderdiverse personen. Mensen die wellicht geen medisch-fysiek transitietraject willen of kunnen ondergaan om allerlei persoonlijke redenen, en toch hun documenten willen aanpassen.

Nog een dingetje, misschien niet onbelangrijk.

Voor iedereen die nog in de veronderstelling leeft dat ‘genderincongruentie’ een geestelijke afwijking is die derhalve zou moeten worden vastgesteld door een genderpsycholoog? De WHO (wereldgezondheidsorganisatie) heeft sinds 2018 in de ICD 11 (internationale medische standaard), transgerelateerde diagnoses verwijderd uit de hoofdstukken ‘psychiatrische/mentale aandoeningen’. Met andere woorden: Genderincongruentie wordt sinds 2018 niet meer aangemerkt als een ‘mentale ziekte’.

Het antwoord op de vraag: ‘Moeten genderdiverse mensen vanzelfsprekend kunnen beschikken over het recht om hun genderidentiteit vast te leggen in hun documenten, zoals ook de vrouwen en mannen dat kunnen doen?’ is hierbij gegeven.

*

Jacky van Tongeren is een vrouw met een transseksueel verleden. Ze speelt flamencogitaar, schrijft muziek en zet zich in voor de zichtbaarheid en validatie van trans en genderdiverse mensen. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.