Paarse Vrijdag | Topsporters voor de klas

Vrijdag 9 december is Paarse Vrijdag: een dag waarop ‘jezelf zijn’ centraal staat in het basisonderwijs. Topsporters en bekende Nederlanders, zoals voormalig tophockeyster Kim Lammers, Onderwijsminister Dennis Wiersma en profvoetballers Wout Brama en Maud Roetgering zijn op 9 december voor even juf of meester voor duizenden leerlingen. De online gastlessen zijn onderdeel van de #AllTogetherChallenge ter bevordering van inclusiviteit in de sport.

Olympisch kampioen en ‘hoofdmeester’ Jochem Uytdehaage start vanuit een speciale studio om klokslag 9 uur met de Paarse Vrijdag uitzending, waarin diverse gastdocenten live inbellen. Tot het docentenkorps behoort verder onder meer sportjournalist Mike Verweij van De Telegraaf.

Elke online gastles heeft een eigen invalshoek. Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft les over seksuele- en genderdiversiteit; profvoetballers Wout Brama en Maud Roetgering vertellen over het kinderboek dat zij gaan uitbrengen met daarin speciale aandacht voor inclusie en sportjournalist Mike Verweij belicht vanuit Qatar de rol van ‘jezelf (kunnen) zijn’ rondom het veelbesproken WK Voetbal.

Leerkrachten in de midden- en bovenbouw (groep 4 t/m 8) kunnen hun klas gratis aanmelden. Registreren kan opwww.onlinegastles.nl/paarsevrijdag. Leerlingen kunnen live meekijken tijdens alle gastlessen en vragen stellen via de chat.

Paarse Vrijdag
Elk jaar is de tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag: een dag waarop leerlingen in Nederland laten zien dat iedereen op school zichzelf kan zijn en niemand uitgesloten of gepest mag worden om wie die is of op wie die verliefd wordt. In de afgelopen jaren gaven onder andere bondscoach Louis van Gaal, tv-presentator Humberto Tan, acteur Frank Lammers en profvoetbalster Merel van Dongen een online gastles.

 #AllTogetherChallenge
De #AllTogetherChallenge is een initiatief van de Alliantie Gelijkspelen 4.0 (John Blankenstein Foundation, NOC*NSF, KNVB en KNHB) om diversiteit en inclusie in de sportwereld te bevorderen. Rondom Coming Out Day (11 oktober) zijn diverse campagnes gevoerd in de prof- en amateursport waaronder het dragen van de #OneLove aanvoerdersband in het Betaald Voetbal, regenboogspeldjes bij coaches en scheidsrechters en regenbooghoekvlaggen in de stadions. Telstar speelde de thuiswedstrijd tegen Roda JC in een speciaal ontworpen regenboogtenue.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.