Jacky | Online likes

Ieder mens vindt het leuk om complimenten te krijgen over looks of talent, of als je wordt bevestigd als degene die je bent. Trans en genderdiverse mensen zijn daar erg gevoelig voor, en dat vind ik volkomen begrijpelijk. Zeker als je nog in je ‘beginfase’ zit, de fase waarin je net je oude leven als het ware over de schutting hebt gekieperd omdat je nu leeft als degene die je werkelijk bent.

De buitenwereld is genadeloos voor trans en genderdiverse mensen, we worden op alle mogelijk manieren afgestraft als we niet voldoen aan een binaire stereotiepe expressie plus gedrag. En die vijandige afkeuring is soms openlijk, maar blijft meestal verborgen achter heimelijke afkeurende blikken van omstanders die elkaar veelbetekenend aankijken.

Het online naar bevestiging zoeken vind ik verdrietig: trans en genderdiverse mensen die soms bijna smekend vissen naar bevestiging door steeds maar weer dezelfde, meest voordelige foto’s van zichzelf te plaatsen. Vaak denk ik bij de zoveelste poging om bevestiging: ‘Doe het gewoon lekker niet schat, je hebt deze onzin helemaal niet nodig’, maar ik kan het me zo goed voorstellen.

Misschien kunnen we onszelf als trans en genderdiverse mensen afvragen of het allemaal wat oplevert, de hoop op bevestiging uit de samenleving. Maar we kunnen ook dat stemmetje in ons hoofd dat op de meest onverwachte momenten opduikt en fluistert: ‘Je bent niet goed genoeg’ definitief het zwijgen opleggen. Want de spijkerharde realiteit is dat we in de ogen van anderen nooit zullen voldoen aan die zogenaamde norm. Dat we van mensen kunnen verwachten dat er een einde komt aan de “keuringsdienst van trans en genderdiverse waren” is wensdenken.

Het willen voldoen aan een bepaalde norm kan een hoop stress opleveren, zeker als je als trans of genderdivers persoon ná je transitie maar ontevreden blijft over je spiegelbeeld. Maar gelukkig is een ding zeker: uiterlijke perfectie is subjectief, tijdelijk en vergankelijk, en niemand ontkomt eraan.

Online likes zijn leuk, maar niet meer dan dat.

Likes valideren en definiëren niet wie je bent, en dat moet je vooral zo houden.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.