Staatsieportret

Mijn mams woont in een verzorgingstehuis en in haar woonkamer prijkt een heus staatsieportret van haar kinderen aan de wand, ooit gemaakt door een van mijn broers, onze ‘prof fotoboer’ zoals hij zichzelf altijd noemt. Het is een familieportret van vóór mijn transitie, en moeder vroeg me indertijd bezorgd of ik het geen bezwaar vond dat het gedateerde portret aan haar muur hing. Daar waren we snel uit. Dat vond ik geen probleem.

Haar persoonlijke begeleidster had ze indertijd op de hoogte gebracht, en geheel volgens onze verwachting ging mijn transitieverhaal snel rond in het verzorgingstehuis. Moeder maalde daar niet om. “Ach meisje,” zei ze ooit, “ik heb twee dochters nu, maar daar durft echt niemand iets over te vragen hoor, maar ze weten het allemaal hier”.

Het gedateerde familieportret aan mams muur heeft de afgelopen jaren voor licht komische situaties gezorgd, en het heeft nog steeds een soort van aanzuigende werking. Iedere nieuwe verpleegkundige of oproepkracht die in haar appartement komt, blijft altijd nét iets te lang dralen bij het portret van ons kinders.

Moeder en ik kunnen erg lachen als ze vertelt over reacties wanneer ze opmerkt: “Ja ik had zonet mijn oudste dochter aan de telefoon’, en ziet dat de verpleegkundige van dienst een nadenkende blik werpt op de staatsiefoto. “Je ziet ze denken” zegt mams dan, “wie zou het zijn op de foto? Maar ze vragen niks, want dat durven ze niet”.

Maar als ik bij mams op visite ga, de receptiedames vriendelijk toeknik en de ouderen in de gangen met een glimlachje groet, dan is er geen enkele nieuwsgierigheid. Ook geen nadenkende blikken. Kennelijk val ik als bezoekster niet uit de toon.

Soms wordt het ‘raadsel’ van het staatsieportret opgelost als tijdens mijn visite de verpleging binnen komt. Als moeder me voorstelt dan is er ineens die zweem van “aha” te zien in de oogjes van de zuster of broeder, en knipogen moeders en ik stiekem naar elkaar.

*

Jacky van Tongeren identificeert zich als vrouw met een transseksueel verleden. Ze heeft de volledige transitie doorlopen, en is inmiddels dus ook legaal ‘mevrouw’. Haar seksuele oriëntatie is panseksueel: ze valt op personen en niet op lichaamsdelen. Jacky is een multi-instrumentalist. Ze schrijft muziek, arrangeert en is sessiemuzikante.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.