EuroGames 2022 | Ted van Koelen

De EuroGames 2022 vinden dit jaar plaats in Nijmegen van 27 tot 30 juli. In de aanloop naar dit evenement zullen we een aantal atleten, organisatoren en anderen betrokkenen het woord geven. Vandaag: Ted van Koelen, sportcoördinator Running.

Tekst: Floor Brands

Wie ben je en welke sport beoefen je? 

Ted van Koelen, 60 jaar, sportcoördinator EuroGames Running. Hiernaast speel ik badminton bij Het Roze Veertje. Verder ben ik de penningmeester van Stichting Gay Sport Nijmegen. Vijf jaar geleden heb ik een bijdrage geleverd aan het Regenboogstembusakkoord waarin wij het doel en wens stelden de EuroGames naar Nijmegen te halen. Hierna heb ik deel uitgemaakt van de initiatiefgroep EuroGames 2022 Nijmegen.

Hoe belangrijk is deelname aan de EuroGames voor je en hoe belangrijk zijn de Eurogames voor de LHBTI+ gemeenschap en haar emancipatie? 

Deelname aan (de organisatie van) EuroGames is voor mij enorm belangrijk. Inclusief sporten en sportbeleid is het doel. Hiernaast is exclusief sporten in een veilige en respectvolle omgeving nog altijd nodig. Voor mij als trans persoon is deze veiligheid van groot belang, om mij gezien en gerespecteerd te voelen. Zichtbaarheid en emancipatie wordt door EuroGames in de spotlight gezet.

Hoe kan de zichtbaarheid van LHBTI+ers verder vergroot worden binnen de sportwereld?

Zichtbaarheid wordt vergroot door clubs, coaches en trainers mee te nemen in de emancipatie, ze te trainen en op te leiden in het creëren van een veilige sportomgeving waarin ieder durft te zijn en kan zijn wie diegene is.

Hoe ervaar jij de LHBTI-acceptatie binnen jouw sport?

Ik ben lid van een LHBTI+club, dus de acceptatie is vanzelfsprekend.

Wie is je grote voorbeeld? 

Naast badminton ben ik met name fervent hardloper. Hierin heb ik geen voorbeeld of boegbeeld. Rob Jetten is voor EuroGames Running 2022 Nijmegen ambassadeur en daar ben ik heel trots op.

Maak de volgende zin af: ‘De EuroGames zijn geslaagd als…’

De EuroGames zijn geslaagd als door de zichtbaarheid van dit evenement in Regenboogstad Nijmegen jonge sporters zichzelf kunnen en durven zijn, geaccepteerd worden en inclusief sporten een megastap vooruit heeft gemaakt.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.