COC roept op tot verbetering mensenrechten in Qatar

COC Nederland roept de overheid van Qatar en de FIFA op om te zorgen voor substantiële verbetering van de mensenrechten van LHBTI+personen, vrouwen en arbeidsmigranten in de Golfstaat. In november begint in Qatar het WK voetbal.

De belangenorganisatie doet de oproep tijdens een gesprek met Hassan Al-Thawadi, Secretaris-Generaal van het organiserend comité van het WK in Qatar. Dat gesprek wordt op 1 juli door de KNVB georganiseerd in de Johan Cruijff ArenA.

‘Wanneer je de wereld uitnodigt voor het WK voetbal, moet je je houden aan de mensenrechtennormen die in de hele wereld gelden,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Als er op dat punt de komende maanden geen verbetering plaatsvindt, moeten we ons beraden of de risico’s van dit WK niet te groot zijn.’

Het COC sluit zich aan bij een lijst van acht eisen van een groep regionale en internationale (LHBTI+) mensenrechtenorganisaties. Het COC roept FIFA, KNVB, nationale overheden en sponsors op om die eisen over te nemen.

Zo moet er een einde komen aan de strafbaarheid van seksueel contact tussen mensen van gelijk geslacht en moeten er veiligheidsgaranties komen voor LHBTI+personen in het land. Ook moeten er garanties komen dat LHBTI+personen die als bezoeker naar het WK in Qatar gaan veilig zijn en zich kunnen uiten zoals ze dat willen, bijvoorbeeld door hand in hand te lopen en de regenboogvlag te tonen.

Qatar is één van de elf landen in de wereld waar in theorie de doodstraf kan worden opgelegd voor homoseksuele contacten, hoewel dat de laatste decennia gelukkig niet is voorgekomen. In het land heerst een vijandig klimaat voor LHBTI+personen.

Het COC sluit zich aan bij de eisen die mensenrechtenorganisaties als Amnesty International stellen aan de verbetering van de mensenrechten van arbeidsmigranten in Qatar. Deze organisaties bepleiten dat Qatar en de FIFA een fonds van 440 miljoen dollar instellen om migrantenwerkers en hun families in Qatar te compenseren. In de aanloop naar het WK kregen arbeiders uit landen als India en Nepal te maken met uitbuiting, vreselijke arbeidsomstandigheden en er vielen waarschijnlijk duizenden doden.

Ook moeten de mensenrechten van vrouwen in Qatar volgens het COC drastisch worden verbeterd. Vrouwen in Qatar mogen belangrijke beslissingen alleen nemen met toestemming van een mannelijke voogd. Ook zijn ze niet goed beschermd tegen verkrachting en seksueel geweld. Zo lopen vrouwen die aangifte doen van verkrachting het risico om vervolgd worden voor buitenechtelijke seks.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.