Nicolaas Veul probeert vader te worden: ‘Eigenlijk is het nog geheim.’

Nicolaas Veul met zijn nieuwe katten

‘Het is spannend, ik durf er niet veel over te zeggen,’ zegt Nicolaas. Maar naast de andere klussen die hij heeft lopen is het vaderschap zijn belangrijkste project.

Interview: Ranjith Postma
Beeld: Nicolaas Veul

‘Het is nog pril allemaal,’ zegt Nicolaas, ‘maar Monte – mijn partner – en ik zijn bezig met onze kinderwens. Dat is heel spannend. Als gaykoppel moet je over alles nadenken en niks komt vanzelf. Je moet bedenken welke aanpak het beste past en je bent overgeleverd aan factoren waar je geen invloed op hebt.

verstoten

We zitten nog midden in dat proces en er zijn veel mensen bij betrokken; waaronder een mogelijke draagmoeder en eiceldonor. Ik ben voorzichtig met wat ik zeg, maar we zijn bezig dit voor elkaar te boksen.’

Daarom hebben Nicolaas en Monte sinds zondag Tobie en Tom in huis. Twee British Shorthair katten, die volgens Nicolaas, zoals te doen gebruikelijk, net door hun moeder verstoten zijn. Zodat ze kunnen oefenen als papa’s.

getraumatiseerd

‘De katten zijn oud en wijs genoeg om het nu zelf te doen,’ zegt Nicolaas, ‘hun moeder kijkt niet meer naar ze om. Dit is het moment om de jongens in huis te nemen. Niet eerder, omdat ze dan getraumatiseerd raken en niet later, omdat het pubers zijn die wel enig ouderlijk advies kunnen gebruiken.

Ik heb altijd katten gehad. Honden ben ik ook dol op, maar zijn te veel werk.’

Tobie en Tom
Tobie en Tom, de nieuwe katten van Nicolaas Veul
groter

Als tv-maker is Nicolaas veel van huis. Na het succes van 100 dagen voor de klas, waarin hij samen met niet-huwelijkspartner-maar-documaatje Tim den Besten voor de klas stond, en 100 dagen in je hoofd, waarin ze meeliepen in een psychiatrische kliniek, zijn ze bezig met een nieuwe 100 dagen.

‘Na de zomer beginnen we te draaien. Ik wil je meer vertellen, maar ik kan je zelfs niet zeggen of ‘ie weer net zo persoonlijk wordt. We willen iets nieuws doen. Op het moment dat het een herhaling van zetten wordt zijn we niet geslaagd. We gaan in een nieuwe wereld kijken die iets anders met Tim en mij doet dan de vorige twee seizoenen.

Voor de klas was spannend. Het was hectisch, we moesten veel leren en er werd veel van ons verwacht. Probeer die kinderen maar eens in het gareel te krijgen.

Dat is anders dan de voorzichtigheid, de empathie en de begrenzing die we moesten hebben in de psychiatrie.

We gaan in deel drie iets van de wereld laten zien dat je niet snel ziet en we proberen het deze keer groter te maken. Niet op één afdeling of één school, zodat het iets anders met ons doet.’

geheim

Ondertussen is Nicolaas bezig met een serie over hoe internet en de digitale cultuur onze levens veranderen. Het wordt in september uitgezonden, binnenkort onthult hij wat het precies is.

‘Dit wordt meer journalistiek dan dat het helemaal uit mezelf komt. Het wordt geen nieuwe Pisnicht de movie, eerder een vervolg op #follow me; de eerste documentaire over Instagram op Instagram.’

murw

Wat hij met heel veel moeite kwijt wil is onderstaande foto van een toilet midden in de jungle. Waar het is, is geheim. Waarom hij daar is ook.

‘Nee, ik ga al helemaal niet zeggen wat ik op het toilet gedaan heb. Jij bent gek.’

Nicolaas Veul op reis voor zijn nieuwe docu
Nicolaas Veul wil er nog niets over zeggen, maar dit heeft met zijn nieuw documentaire te maken.

En Nicolaas is bezig met een documentaire over de klimaatcrisis.

‘Dat wordt wél een persoonlijke film. We willen de kijker raken. Precies omdat iedereen murw geslagen is met het klimaat gaan wij het op onze manier doen. In November komt ‘ie uit, tijdens de Sharm-el-Sheikh 2022 klimaatconferentie van de Verenigde Naties. De NPO heeft dan de klimaatweek.’

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.