Co-ouderschap geregeld in een ouderschapsplan

Eerder zijn in deze rubriek twee blogs verschenen over duomoederschap en de Wet kind, draagmoederschap en afstamming. Daarin is besproken dat in Nederland een kind maximaal twee juridische ouders kan hebben. Toch zijn er regelmatig meer dan twee personen betrokken als een LHBTI+ stel een kindje krijgt. Dat kan biologisch vaak niet anders. Toekomstige ouders die een co-ouderschap willen aangaan, doen er goed aan afspraken met elkaar te maken en deze vast te leggen. Een ouderschapsplan is daar een prettig middel voor.

Tekst: Annette Koekkoek

Er zijn allerlei gezinsvormen denkbaar: een lesbisch stel en een homoseksuele man die samen een kind hebben, twee queerstellen die samen een kind hebben, een homoseksueel stel dat een kind heeft met een bewust alleenstaande moeder. Elk gezin is anders en iedereen heeft zijn eigen normen en waarden.

Mensen kennen het ouderschapsplan vooral als een middel in geval van co-ouderschap na een scheiding. Daarin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van het kind. Denk daarbij aan de zorg- en contactregeling, school, medische aangelegenheden, het geven van informatie over het kind, contact met andere familieleden en de kinderalimentatie.

Ook als er helemaal geen sprake is van een scheiding, een conflict, of überhaupt een affectieve relatie met elkaar, kunnen mensen een ouderschapsplan opstellen om het co-ouderschap ten aanzien van hun kind te regelen. Dat schept duidelijkheid over elkaars verwachtingen en het kan toekomstige conflicten voorkomen.

Dat een kind tot op heden slechts twee juridische ouders kan hebben en dat maximaal twee personen het gezag kunnen hebben over een kind, betekent niet dat meeroudergezinnen onderling geen co-ouderschap kunnen afspreken. Zij kunnen in een ouderschapsplan vastleggen hoe zij allerlei zaken binnen hun gezin willen regelen:

Hoe ziet de zorg- en contactregeling eruit? Hoeveel dagen verblijft het kind bij de ene ouder en hoeveel bij de andere ouder(s)? Is dat praktisch haalbaar? Bij het maken van een zorg- en contactregeling moet bovendien rekening worden gehouden met de leeftijd van het kind. Hoe worden de financiën geregeld? Wie betaalt bijvoorbeeld de school- of opvangkosten en kosten voor grotere uitgaven? Wie beschikt over het identiteitsbewijs van het kind en hoe zien de vakanties eruit? Begeleiding bij het maken van afspraken over de verzorging en opvoeding van het kind kan prettig zijn zodat aan alles gedacht wordt.

Iedere ouder heeft eigen ideeën over de verzorging en opvoeding van diens kind. Doorgaans hebben ouders de grote lijnen besproken en kunnen er toch meningsverschillen ontstaan over zaken waar ouders niet eerder bij hebben stilgestaan. Door op voorhand een ouderschapsplan te maken, worden deze meningsverschillen in een vroeg stadium in een ontspannen sfeer besproken. Dat is fijn voor de ouders en fijn voor het (toekomstige) kind.

Graag informeer en adviseer ik LHBTI+’ers over uiteenlopende familierechtelijke aangelegenheden als ouderschap, naamswijziging en echtscheidingen.

*

Annette Koekkoek (Apeldoorn,1996) woont met haar vriendin Boukje in het fijne Nijmegen. Ze is advocaat personen & familierecht en erfrecht bij A&S Advocaten in Veenendaal. Vanuit haar persoonlijke belangstelling en haar werk als advocaat schrijft zij voor Gaykrant over uiteenlopende juridische problematiek waar LHBTI+’ers tegenaan lopen. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.