In Memoriam: Joop Boonstra

Afgelopen nacht overleed Joop Boonstra, de mede-oprichter van de Gaykrant. Joop overleed aan de gevolgen van complicaties door diabetes. Nederland verliest hiermee een groot voorvechter van LHBTI+ emancipatie.

Tekst: Ronald Mol
Foto: Henk Krol, via Twitter

Joop Boonstra was de eerste partner van de voormalige hoofdredacteur van Gaykrant Henk Krol. In 1977 organiseerden zij, samen met kunsthandelaar Walter Kamp en het eerste openlijk homoseksuele kamerlid Coos Huysen, de Miami Nightmare. Dit benefietconcert ontstond als actie tegen de heksenjacht op homo’s in Amerika.

Anita Bryant, een christen-fundamentalistische zangeres en antihomoactiviste voerde op dat moment namelijk een felle campagne tegen een lokale verordening in Miami-Dade County. Die verordening verbood discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Op 4 juni van dat jaar plaatste de Stichting Vrije Relatierechten daarom al een advertentie in de Miami Herald, waarin steun werd uitsproken voor de Amerikaanse homo-emancipatiestrijd. Tijdens het daarop gehouden benefietconcert werd geld ingezameld om eenzelfde advertentie in Time Magazine te kunnen plaatsen. Naar aanleiding van deze actie werd dat jaar ook de Internationale homobevrijdings en -solidariteitsdag gehouden, die in Nederland zou uitgroeien tot Roze Zaterdag.

Samen met Henk Krol richtte Joop Boonstra vervolgens in 1979 de Gaykrant op. Via het platform dat daarmee was gecreëerd zette Boonstra zich daarna in voor de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Krol, in het twitterbericht waarmee de dood van Joop Boonstra wereldkundig werd gemaakt: “Zelfs toen het geregistreerd partnerschap werd goedgekeurd, gingen Joop Boonstra en Henk Krol door omdat ze geen ‘apart homohuwelijk’ wilden, maar een gewoon huwelijk, maar dan toegankelijk voor partners van hetzelfde geslacht.”

Boonstra, die al op zijn vierde levensjaar was gediagnosticeerd met diabetes, was juist anderhalf jaar geleden weer naar de regio Eindhoven verhuisd om zodoende dichter bij zijn eerste partner te kunnen zijn. Joop Boonstra is 73 jaar geworden.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.