Anouk de Vlieg | GroenLinks Meppel

Woensdag 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Gaykrant biedt met de rubriek Uit de kast, in de raad ruimte aan alle LHBTI+kandidaat-gemeenteraadsleden om zichzelf te profileren. Iedere deelnemer aan de rubriek beantwoordt dezelfde zes vragen, waarmee lezers en volgers van Gaykrant een goed beeld krijgen van ieder afzonderlijk kandidaat-raadslid en van diens ideeën en plannen. Deze keer: Anouk de Vlieg.
Redactie: Rick van der Made, Marene Elgershuizen

 

1.Wie ben je, voor welke gemeente neem je deel aan de verkiezingen en voor welke partij? Kun je aangeven waarom je voor deze partij de gemeenteraad in wilt?

Mijn naam is Anouk de Vlieg en voor GroenLinks ben ik raadslid en lijsttrekker voor gemeente Meppel. De staat van het klimaat baart me zorgen en hoe we omgaan met mensen die afwijken van de norm doet dat ook. GroenLinks zet zich als partij in voor het voorkomen van verdere klimaatverandering én voor de mens en hoe we met elkaar omgaan. Dat past bij mij en bij hoe ik in het leven sta.

2. In hoeverre speelt je LHBTI+ zijn een rol in je politieke werk?

Veel van mijn collega’s passen binnen de maatschappelijke CIS, hetero en monogame norm. Doordat ik dat niet ben komt het gesprek over ‘anders dan de norm’ op gang. Door deze gesprekken hebben we afgelopen periode belangrijke stappen kunnen zetten op het gebied van LHBTI+ acceptatie.

Ik kan er open over delen, maar ik realiseer me dat dat een kwetsbare positie is. In Meppel voel ik me binnen de raad en ook in de stad veilig genoeg om dat te kunnen doen.

3. Stel, je komt in de raad: wat is het eerste dat je in jouw gemeente zou willen aanpakken?

Steeds vaker zie ik shirts en met de slogan ‘no music on a dead planet’. Maar je kan natuurlijk ook zeggen ‘no queers on a dead planet’. We hebben werk te verzetten voor onszelf en voor toekomstige generaties. Het is daarom belangrijk om door te pakken op het tegengaan van klimaatverandering. De plannen die er nu zijn in gemeente Meppel, zijn met de huidige stand van klimaatverandering niet voldoende en niet duidelijk genoeg.

4. Besturen of oppositie? En met welke partij(en) zou je wel een college willen vormen?

Een wethouder kunnen inzetten zou natuurlijk fantastisch zijn! Tegelijkertijd is het de samenwerking die voor mij het meest belangrijk is. Die samenwerking in de politiek is in Meppel van links tot rechts en van bestuur tot oppositie goed mogelijk.

5. Wat moet er nog gebeuren met of wat kan er nog verbeterd worden aan de LHBTI+ emancipatie in je gemeente?

Twee jaar geleden hebben we in de raad een belangrijke LHBTI+ motie aangenomen. Die zorgt ervoor dat gemeente Meppel werk maakt van de acceptatie van LHBTI+ personen en van inclusief communiceren. Er is een mooie start gemaakt met onder andere de oprichting van een ‘regenboogwerkgroep’, met een goede eerste regenboogweek tot gevolg.

Toch zijn er ook nog stappen te zetten totdat inclusief communiceren en inzet op acceptatie als vanzelf wordt meegenomen in het werk van de gemeente. Daar zullen we de gemeente toe blijven inspireren.

6. Wat hoop je in vier jaar te kunnen bereiken?

Ik hoop dat er over vier jaar een kraakhelder plan is rondom het tegengaan- en de gevolgen van klimaatverandering. Wat ook belangrijk is, is dat alle inwoners de zorg en hulp krijgen die nodig is. Vooral rondom jeugdzorg is dat met structureel te weinig geld ‘uit Den Haag’ een flinke uitdaging. Als we dat weten te realiseren zijn we al een stap dichterbij een gemeente waar écht iedereen zich thuis voelt.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.