Nieuwe gaybar met ouderwetse Amsterdamse gezelligheid

Onder de naam Pikketanussie opende onlangs weer een nieuwe gaybar in Amsterdam. De zaak is van dezelfde eigenaren als het voormalige homocafé FAME, die nu met Pikketanussie een nieuwe plek hebben gevonden in de Korte Reguliersdwarsstraat, het straatje dat vanouds bekend staat om de gezellige feestcafeetjes. 

Tekst en hoofdfoto: Peter Koop

Café Pikketanussie zou eigenlijk eind vorig jaar al openen, maar toen kwam er net weer een horecasluiting om de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan. Maar zodra de cafés eind januari weer open mochten, opende ook Pikketanussie zijn deuren. De wellicht wat merkwaardige naam is in het Amsterdamse dialect het woord voor een borrel, die ooit alszodanig door Johnny Jordaan bezongen werd.

Pikketanussie is geopend door de eigenaren van homocafé FAME, dat sinds 2016 aan de Amstel 50 zat, maar per 1 november j.l. zijn deuren moest sluiten aangezien dat pand gesloopt gaat worden voor de bouw van het nieuwe cultuurclubhuis Europa.  Het is echter de bedoeling dat in de nieuwbouw aan de Amstel 50 uiteindelijk weer een nieuwe horecalocatie komt, waarmee voor FAME de mogelijkheid bestaat om op termijn terug te keren.

Interieur van café Pikketanussie (promotiefoto)

Ondertussen werd een ruimte voor een nieuwe zaak gevonden in de Korte Reguliersdwarsstraat, een klein zijstraatje aan het oostelijke uiteinde van de befaamde Reguliersdwarsstraat. Het betreft een pittoresk pandje op nummer 6, waar voorheen Café Sientje zat, een ouderwets Amsterdams feestcafé waar de Korte Reguliersdwarsstraat met zaken als café Bolle Jan en het vroegere café van Peter Beense bekend om staat. Ook Pikketanussie sluit zich daar met oerhollandse muziek bij aan en hoopt zo op een mix van de oude bezoekers van FAME en mensen die voor de gezellige sfeer komen.

Vermeldenswaardig is ook dat met de opening van Pikketanussie deze locatie na 30 jaar opnieuw een gaybar is geworden. Van medio jaren zeventig tot begin jaren negentig was hier namelijk ook al een homocafé gevestigd onder de naam ‘t Pandje, waar onder andere travestie-optredens van Claudette Ball te bewonderen waren. Dat waren de hoogtijdagen van de homohoreca, want in dezelfde periode zat aan de Korte Reguliersdwarsstraat 10 nóg een homobar genaamd Favourite Tavern.

Advertentie van ‘t Pandje uit 1982

Aan de opening van café Pikketanussie ging een volledige verbouwing vooraf, want het typische kitscherige Jordanese interieur van café Sientje, met gouden barokke lambriseringen, zware rode gordijnen en overal tierelantijnen, was helemaal op. Toch is bij Pikketanussie de ouderwetse sfeer nog wel bewaard gebleven, onder meer door het klassieke meubilair en de vele kleine schemerlampjes.

Overigens is de zaak van binnen verrassend ruim vergeleken bij hoe klein het van buiten lijkt. Dat komt ook doordat er een bovenverdieping is waar de toiletten en een garderobe gevestigd zijn. Langs de trap naar boven zijn de muren versierd met oude hoezen van langspeelplaten – een mooie herinnering aan FAME, waar het hele plafond ermee bekleed was.

Platenhoezen bij de trap in café Pikketanussie (promotiefoto)

Volg Pikketanussie ook via Facebook en Instagram

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.