Patrick Martens, winnaar van Het Perfecte Plaatje

Patrick Martens (43) is presentator bij Koffietijd, acteur en winnaar van Het Perfecte Plaatje 2021. Daarbij viel hij vooral op door een aantal prachtige foto’s die hij over de LHBTI+ gemeenschap maakte. Wie is Patrick, en waarom deze foto’s? Gaykrant sprak met hem een dag nadat bekend was geworden dat hij dit seizoen van Het Perfect Plaatje had gewonnen.

Tekst: Floor Brands
Foto: Patrick Martens

Allereerst natuurlijk heel erg gefeliciteerd! 

Ja dank je wel, echt zo leuk. Ik had het dus totaal niet verwacht. Tot op het laatste moment niet. Je kon het ook wel een beetje aan me zien, ik vond het zo spannend allemaal.

Nou, voor ons had je bij de laatste onthulling eigenlijk al gewonnen. 

Hahaha, leuk om te horen, dat gevoel was er alleen bij mij nog niet zo op dat moment.

Maar waarom ik je eigenlijk ook benaderde was de LHBTI+ shoot van enkele weken terug. Daar gebruikte je een portret van onder andere Saïd Zankoua met daaronder Vermoord. Dit riep heel veel reacties op uit de gemeenschap.

Ik vind het fijn het te kunnen uitleggen, want ik merkte dat het verschillende reacties opriep. Het grootste gedeelte was gelukkig heel positief. Het laatste wat ik wilde was om mensen hiermee tegen de borst te stuiten. Ik wilde heel graag deze shoot doen om mensen te laten zien wat er nog speelt in de gemeenschap. Juist omdat ik zelf tot die gemeenschap behoor gaat me dit heel erg aan het hart. Gewoon het feit dat mensen het nog zo moeilijk hebben met het zichzelf mogen zijn, zoals Saïd.

We hadden voor deze shoot een week de tijd om alles op te zetten en dat was in vergelijking met de rest heel lang. Dat was fijn omdat alles goed kon worden neergezet en kon worden vormgegeven. Doordat we een week de tijd hadden, konden we ook redelijk goed onderzoek doen naar de mensen op de foto’s.

Het woord Vermoord is bewust gekozen, omdat moord niet alleen maar te maken heeft met het rechtstreeks iemand met een pistool of mes omleggen, maar als je jarenlang getreiterd bent om wie je bent en dat er lichamelijk letsel is verkregen door die stelselmatige mishandeling, dan kun je mijns inziens ook spreken van moord. Zelfs als het niet echt als moord is vastgesteld. Daarom is er gekozen voor deze benaming.

Nu heb je bij Koffietijd ook regelmatig LHBTI+onderwerpen, bijvoorbeeld in de interviews die je doet zoals met Splinter Chabot.

Deze onderwerpen staan heel erg dicht bij me, en dat maakt ook dat ik ze altijd graag wil doen. Ik vind dat het dan sterker overkomt. Als je mij een politiek item laat doen, komt de boodschap minder goed over, gewoon omdat dat veel verder van me af staat. En juist omdat ik zelf tot deze gemeenschap behoor, vind ik het fijn om te kunnen doen. Zo kan ik op deze manier mijn steentje bijdragen.

En het is natuurlijk niet alleen maar negatief, ik probeer er juist ook wel altijd een positieve draai aan te geven, en niet alleen maar de trieste kant te belichten. Hoewel de minder positieve verhalen absoluut verteld moeten blijven, is het ook belangrijk om die positieve dingen ook te blijven vertellen.

Je foto’s komen nu in National Geographic. Hebben ze je al gecontracteerd? 

Was het maar zo! Nee, omdat ik heb gewonnen komen de foto’s van de laatste shoot in de National Geographic. Werkelijk zo’n ongelooflijke eer. Heb je de fotoreportages wel eens gezien die daarin staan? Echt belachelijk goed. Ja, en dan ben ik er heel erg trots op dat mijn foto’s daar straks ook in komen te staan.

Heb je nog plannen voor de toekomst? 

Nou, Het Perfecte Plaatje slokte wel een beetje mijn agenda op. Dat is nu afgerond met een hele mooie strik erom. Ik ga natuurlijk gewoon nog lekker door met Koffietijd twee keer in de week, wat heerlijk is om te doen. En wat er dan nog komt zien we wel. Ik zal het je als eerste laten weten als ik iets ga doen.

Daar houd ik je aan!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.