Het doel van de opdracht

In de serie ‘Komt een atheïst in de kerk…’ wisselen atheïst Ronald Mol en predikant Stijn Jephta van der Woude ideeën uit over religie, geloof, atheïsme, zingeving, moraliteit en over de relatie die al deze onderwerpen hebben met de regenboog-community. Vandaag deel twee met het antwoord van Stijn aan Ronald.

*

Het doel van de opdracht

‘Waarom zouden intelligente mensen religie überhaupt nog serieus nemen’ 

Bam!

Shots are fired. Shade is thrown.

Het is aan tussen Ronald en Stijn!

Nee hoor, gelukkig valt dat mee.  

Wanneer ik in discussie ben met mensen over religie, geloof en spiritualiteit, wil ik de discussie altijd goed en serieus voeren, maar vind ik het net zo belangrijk dat ik daarna samen nog een biertje (of cocktail) kan drinken. Dat komt bij Ronald en mij gelukkig wel goed. Desondanks heeft hij terechte vragen, want hoe zit dat nu? De relatie tussen LHBT+’ers, kerk en geloof? Gaat dat samen? 

Ik begin met benadrukken dat het leven ons goed kan verrassen. Ik ben geboren in een gezin waar ruimte was voor zingeving maar dat nooit naar de kerk ging. Ik ben als kind nooit gedoopt en ben uiteindelijk toch predikant geworden. Ronald is geboren in een christelijk nest, gedoopt als kind en uitgegroeid tot atheïst. Je omgeving heeft dus invloed op wie je later wordt, maar bepaalt het nooit volledig. We nemen bagage van vroeger mee, gooien wat uit dat rugzakje en stoppen er weer nieuwe dingen in. We blijven nooit helemaal hetzelfde, veranderen als mens en proberen nieuwsgierig te blijven. Zo ook in de kerk.  

Daar is echter niet iedereen het mee eens. Mensen die kritisch staan tegenover de kerk of georganiseerde religie, vinden soms dat het een plek is met antwoorden die je niet mag bevragen. ‘Dit moet je geloven, maar vraag niet waarom’. Ik moet erkennen dat dit vaak is gebeurd en in sommige kerken nog steeds zo is. Ronald heeft het zelf ervaren en ik weet dat er nog steeds kerken zijn waar dit zo is. Ik benadruk echter ook: de mensen in de kerk zijn net zo menselijk als ieder ander. Ze zijn niet heiliger dan de rest, al proberen sommigen dat wel. Zoals vele ouders ooit hun kinderen hebben geantwoord met ‘omdat ik het zeg’, zo zijn er in de kerk velen geweest die hebben gezegd: ‘Zo zit het nu eenmaal’.  

De zoektocht naar antwoorden op diepe levensvragen is niet gemakkelijk. Je moet niet snel tevreden zijn en soms heb je anderen nodig om te ontdekken wie je bent. Daar zit denk ik de meerwaarde van een kerk (of andere religieuze gemeenschap): dat je dit samen doet.

Tegenwoordig is de zoektocht naar ‘waar het nu echt om gaat’ vaak erg individueel, maar de kerk is een plek om dit samen te doen. Omdat we daar geloven dat ieder mens daarnaar zoekt.   

Natuurlijk, dit doen we rondom ons ‘grote verhaal’ en dat geloof je of niet. Maar ook dat verschilt. Sterker nog: in de ruim 2000 jaar van de kerk probeerde men telkens opnieuw ‘het’ antwoord te vinden. We zijn al eeuwenlang nieuwsgierig naar God, het doel van het leven en hoe we er voor andere mensen moeten zijn. Iedereen heeft op die vragen een ander antwoord. In de kerk luisteren we naar elkaars verhaal, bevragen elkaar en proberen weer samen verder te gaan. We zijn constant bezig met vragen die we slechts deels of onvolledig kunnen beantwoorden. Waarbij we moeten oppassen dat we niet blijven zitten met antwoorden die we niet mogen bevragen.  

Mijn antwoord op Ronalds vraag is daarom: ‘Je hoeft niet intelligent te zijn om religie serieus te nemen’. Je hoeft alleen maar mens te zijn. Samen zoeken naar het antwoord is vele malen leuker! Dat kan natuurlijk flink schuren, maar daar hebben we wat voor in de kerk. Het is inderdaad geen bolletjesvla, maar brood en wijn. Dat is één van onze ‘sacramenten’. Wat een sacrament precies is zal ik achterwege laten, noem het wat mij betreft heilig eten! Ik kan wel vertellen wat het doet: het zorgt ervoor dat als we botsen, schuren of ruzie maken, we uiteindelijk toch samen aan de maaltijd gaan. Omdat we weten dat de zoektocht samen belangrijker is dan ons individuele antwoord op die vraag.  

Dus aan Ronald en aan alle andere (intelligente) mensen wil ik aanbieden: kom ook eens in de kerk, het kan er zomaar leuker zijn dan je verwacht!  

Lieve groet, 

Stijn 

*1 Timoteüs 1:15: ‘’Het doel van je opdracht is de liefde die voortkomt uit een rein hart, een zuiver geweten en een oprecht geloof’’

*

Klik hier voor alle delen van deze briefwisseling

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.