LHBTI-asielzoekers in Ter Apel verplicht terug in de kast

Amper een week na een ernstig incident waarbij drie LHBTI-asielzoekers gediscrimineerd, bedreigd en mishandeld werden met poging tot aanranding, heeft het COA bepaald dat zichtbare uitingen die LHBTI-gerelateerd zijn, zoals regenboogstickers, verwijderd moeten worden in de units waar zij verblijven. Het is niet bekend welke maatregelen het COA hanteert als dit niet opgevolgd wordt.

Tekst en foto: LGBT Asylum Support

“Dit is werkelijk de omgekeerde wereld”, geeft Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support aan. “Het COA richt uit veiligheid beschermde lhbti-units in. Die werken als een veilige haven in opvanglocaties waar lhbti-asielzoekers zich vaak voor het eerst in hun leven veilig voelen. Daar hoort ook hun trotse identiteit bij. Vervolgens legt het COA de verplichting op onder de noemer van veiligheid dat deze identiteit niet zichtbaar mag zijn. Dat is geen oplossing van het structureel probleem van lhbti discriminatie in opvangcentra. Want het probleem ligt juist bij de cultuur die lhbti’ers niet accepteren en die al jaren bepalend is in opvangcentra. Bovendien gaat het hier niet om een politieke of religieuze uiting maar om identiteit. Dat is heel wat anders.”

De bewoners van speciale LHBTI-units in Ter Apel, vaak bovenwoningen waar van buitenaf niets te zien is, zijn geschokt. “Het COA zei dat we alle foto’s moesten verwijderen. Ze hingen aan de muren in onze gemeenschappelijke ruimtes. We kregen uitleg dat die foto’s seksuele activiteiten bevatten en niet zijn toegestaan vanwege kinderen. Ook omdat ze homofobe mensen een bepaalde richting op sturen. Alleen in onze eigen kamers mogen we foto’s ophangen.”

De uitingen waar het om gaat zijn regenboogstickers, gehaakte roze hartjes van de Roze Zaterdag te Leeuwarden, afbeeldingen o.a. uit het Nederlandse/Engelse tijdschrift GayNews en een kunstkalender.

Kortekaas: “We schrijven nogmaals de staatssecretaris aan wat bedoeld wordt met ‘de Nederlandse waarden’ als lhbti-asielzoekers in Nederland verzocht worden om terug in de kast te gaan. Zoals recent een homoseksuele asielzoeker die door vijf mannen ernstig mishandeld en bedreigd werd met een pistool omdat hij een pet droeg waarin een regenboogpatroon verwerkt was. Het COA verzocht hem daarop deze niet meer te dragen wat hij weigerde. We vragen ons af, waarom hangt dan bij elke azc, dankzij LGBT Asylum Support, een regenboogvlag?”

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.