Een merkwaardig politiek stelsel

De verkiezingsstrijd is gestreden en de uitslag is bekend. Het blijkt voor de zoveelste keer dat we toch een merkwaardig politiek systeem hebben. 
In de eerste plaats is het altijd maar de vraag of de zaken die de kiezers belangrijk vinden, door de partijen aan de orde worden gesteld, Wat mij betreft: het corona-beleid, de toegenomen tegenstellingen tussen theoretisch en praktisch opgeleiden, het behoud van de natuur, immigratie en integratie, Europa de verzwakte positie van het Westen, het functioneren van onze democratie en de positie van gediscrimineerden, waaronder onze LHBT+gemeenschap.
Ik kwam er te weinig van tegen en vond het uiterst moeilijk mijn standpunt te bepalen. Maar ook na de verkiezingen zijn we er nog niet: als we in Nederland de verkiezingsuitslag weten, weten we nog (lang) niet wie er zal gaan regeren. Dan begint er een langdurig gesjacher. De VVD  en D66 zouden het voortouw nemen via ‘verkenners’. We weten inmiddels waartoe dit tot nu toe heeft geleid. De premier heeft er een ernstig geloofwaardigheidsprobleem bij.
Hij heeft geen partner. Dat doet er verder niet toe. Maar zou hij er een hebben, dan zou deze hebben gezegd: ‘Mark, jongen, je hebt ruim tien jaar dit ambt mogen vervullen. Hartstikke mooi. Maar niet voor niets stellen sommige landen een grens van acht jaar.  Houd de eer aan jezelf.’
*
Coos Huijsen (1939) is schrijver, oud-politicus en columnist. Hij was in 1976 de eerste parlementariër ter wereld die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Een merkwaardig politiek stelsel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.