Regenboog-stembusakkoord kan volledig worden uitgevoerd

Stemmen worden nog geteld, conclusies zijn nog voorbarig, maar het regenboogstembusakkoord van COC Nederland kan bij deze uitslag volledig worden uitgevoerd. 

Tenminste: als we kijken naar de exitpolls van de Tweede Kamerverkiezingen én als de politici de daad bij het woord voegen. Graag blik ik even vooruit voor je. Immers: speculeren blijft gewoon lekker, nietwaar?  

De Nederlandse kiezer kon kiezen uit een menu van maar liefst 37 partijen en heeft ook uitgebreid gesnoept van dit rijkelijke buffet. Sommige partijen, zoals JONG en Splinter, konden een zetel op hun buik schrijven. Anderen, Volt en JA21 bijvoorbeeld, vielen meer in de smaak. En historie werd ook geschreven: de VVD voor de vierde keer de grootste en D66 heeft niet eerder zoveel zetels behaald. 

Wat zeggen deze voorlopige uitslagen over het regenboogstembusakkoord? Ik ga met jullie langs een aantal mogelijke coalities. We beginnen met de olifant in de kamer. In de Tweede Kamer welteverstaan. 

Bij het schrijven van dit artikel konden VVD, D66 en het afgestrafte CDA in principe een coalitie van drie partijen vormen. De eerste twee partijen hebben vol overgave het stembusakkoord getekend, dus dat is goed nieuws voor de uitvoering hiervan. De christendemocraten zijn iets behoudender. Zo wilden zij graag de kanttekening toevoegen dat zij niet de voorkeur geven aan directe invoering van het meerouderschap, maar eerst een invoering van meeroudergezag. 

Even kijken hoor, want dat klinkt een beetje als potato/potahto of tomato/tomahto. In het rapport van de Commissie Herijking Ouderschap, over meerouderschap, wordt dit als volgt omschreven: 

‘Ouderschap: “de familierechtelijke betrekking die tot stand komt tussen een ouder en een kind. Een familierechtelijke betrekking houdt in dat een burgerlijke staat (status) wordt gevestigd waaraan rechten en plichten zijn gekoppeld.”’ 

 Check. 

 En ouderlijk gezag? 

Het ouderlijk gezag omvat rechten en plichten in verband met de verzorging en opvoeding van minderjarig kinderen. 

Kortom: waar Wopke Hoekstra een handtekening onder gezet heeft is eigenlijk wat wij ook graag zouden willen zien. En dat is dus goed nieuws voor het eerdergenoemde akkoord. 

Zijn er meer reële opties voor een coalitie? 

Ja. Die zijn er. 

Op de Instragram van Gaykrant had ik kortgeleden een live sessie met Rob Jetten, de nummer twee van D66. We spraken over de huidige coalitie. Hij ziet liever een progressievere coalitie dan de huidige. Hier maak ik persoonlijk uit op dat de sociaal-liberalen sowieso de voorkeur geven aan een vertrek van de ChristenUnie. En als het even kan misschien ook wel een afscheid van de CDA’ers.  

Goed nieuws voor Rob: er zijn mogelijkheden! Zo kan je denken aan VVD, D66, CDA en PvdA. Allen ondertekenaars van het Regenboog Stembusakkoord.

En wat als CDA de wonden aan het likken is en niet besluit mee te regeren? En PvdA woord houdt en niet zonder GroenLinks of de SP wil regeren? 

Dan is het nog steeds mogelijk om een kabinet te vormen met VVD, D66, PvdA en GroenLinks. De laatste zou overigens ook SP kunnen zijn. Willen ze de sociaaldemocraten van de PvdA buiten de deur houden? Ook dat is mogelijk in een kabinet met VVD, D66, GroenLinks en SP. De keuze is reuze. Net als op het stembiljet. 

We kunnen stellen: allemaal goed nieuws voor het gesloten LHBT+akkoord! Al deze partijen zijn ondertekenaars van deze overeenkomst. 

Maar hoe zit dat als we over rechts gaan? 

 De VVD zou kunnen kiezen om D66, CDA en JA21 aan zich te binden. 

 JA21? Met minder dan een handvol zetels? 

 Jazeker. 

We moeten niet vergeten dat deze nieuwkomer met de fractie-Nanninga de facto al acht zetels heeft in de Eerste Kamer. Dit is natuurlijk erg interessant voor een nieuw kabinet, aangezien de nieuwe bewindspersonen niet alleen plannen door de Tweede Kamer willen krijgen, maar ook door de Senaat. 

Helaas heeft JA21 geen gehoor gegeven aan de oproep om het stembusakkoord te tekenen en dat zou al problemen kunnen opleveren om alles te realiseren. De Europarlementariërs die zich scharen achter deze partij stemden onlangs tegen een voorstel om een protest te voeren tegen LHBT+vrije zones in Polen. In de Eerste Kamer stemden de JA21-gezinde senatoren onlangs tegen het grondwettelijk verbod op discriminatie tegen LHBT+ en mensen met een handicap. 

Toen Gaykrant contact zocht met JA21 over de LHBT+standpunten van de partij, zei de partij: ‘LHBT+zaken zijn voor ons geen issue. We weten niet wat de geaardheid van onze kandidaten is en we worden een beetje moe van al die lange vragenlijsten die LHBT+organisaties ons steeds opsturen.’

Oké, goed. Een coalitie met de partij die een beetje moe wordt van lange lijstjes lijkt vergezocht,  maar is en blijft een optie. Voorlopig. 

De uitslag van deze verkiezingen wordt volgende week vrijdag, 26 maart, om 12.00 uur bekrachtigd door de Kiesraad. Dan zullen we het écht weten. Wie op welke zetel terecht komt. Wie de plucheplakker blijkt en wie de nieuwe wind. 

Ik verwacht dat we in ieder geval het eerste transgender Kamerlid in onze geschiedenis, Lisa van Ginneken (D66), gaan krijgen. Da’s al een flinke mijlpaal. En een stap dichterbij volledige realisatie van het regenboogstembusakkoord. 

Want het uitvoeren van al die punten?  

Dat is waar wij echt op moeten letten. Op moeten hameren. En waar wij recht op hebben, gezien de ondertekenaars en ondersteuners van het akkoord samen goed zijn voor minimaal 110 van de 150 zetels. 

En dat hebben wij toch samen met onze regenbooginzet en met dat rode potlood bereikt. 

*

Ricardo Brouwer (Leeuwarden, 1991) werkt in het dagelijks leven voor de PvdA in Gelderland, is lid van de Landelijke Werkgroep Politiek van COC Nederland, doet de communicatie voor Gaykrant en is ook nog eens ZZP’er in de culturele sector. Zowel voor als achter de schermen zet hij zich in voor emancipatie in de breedste zin van het woord en schrijft graag over wat hem opvalt over dit thema in de actualiteit. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Regenboog-stembusakkoord kan volledig worden uitgevoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.