Salto & Ubba: de gay comic van striptekenaar Wilbert van der Steen

Wilbert van der Steen is striptekenaar en illustrator bij onder andere Gaykrant. Sinds kort is hij een crowdfunding gestart om zijn eerste gay-stripboek ‘Salto & Ubba’ uitgegeven te krijgen. Tijd voor een interview met deze kunstenaar.

Tekst: Rick van der Made
Foto: Wilbert van der Steen

Wie is Wilbert van der Steen?

Ik ben een 55-jarige stripmaker en illustrator. Geboren in Noord-Brabant, nu wonend in Zeist met Frank. Ik tekende al mijn schriften vol op de basisschool en las strips. Striptekenaar worden was dan ook mijn jongensdroom. Maar dat duurde even. Na mijn afstuderen op de kunstacademie was het niet gemakkelijk een boterham te verdienen in strips. Dat is het overigens nog steeds niet.

Ik besloot toen iets anders te doen. Strips maken schoof ik aan de kant en dat lag in een hoekje stof te verzamelen. Ik ging cartoons maken voor o.a. de papieren Gaykrant. Dat heb ik jarenlang gedaan. Daarnaast ging ik kinderboekillustraties maken. Ik wilde ook zelf verhalen bedenken en maken, maar gek genoeg dacht ik niet aan strips.

Hoe ben je gestart?

Het begon met het maken van figuratieve schilderijen die uit een prentenboek leken te komen. Daar schreef ik korte tekstjes bij, een deel van een verhaal. Daar exposeerde ik mee in de GO Gallery en ze verkochten goed. Uit de schilderijen kwamen vier échte prentenboeken uit en een jeugdboek dat ik zelf schreef en illustreerde. Dat deed het niet onaardig. Toen ik werkte aan deel twee van Pension Kat kwam die jongensdroom naar boven. Vanaf 2009-2010 begon ik me weer aan strips te wagen met onder andere de webcomic ‘Made In Dolland’ met Dolly Bellefleur.

In 2013 begon ik op te vallen binnen de stripwereld met mijn bewerking van ‘Peter en de Wolf’. Ik kwam in contact met scenarioschrijver Marc Legendre en maakte met hem drie albums van Ayak + Por. Ik begon daarna aan ZON, niet met de bedoeling om dit aan een uitgever te geven, maar dat gebeurde toch. Het resultaat was dat het verhaal de Willy Vandersteenprijs 2017 won.

Bij het maken van het boek had ik al een ideetje om een gay comic te maken, maar dat liet even op zich wachten, want na ZON kwam LICHT. Eindelijk begon ik er aan. Een ander verhaal dan Salto & Ubba, maar dat ligt op de plank tot het weer wordt opgepakt.

Wilbert van der Steen

Wie zijn Salto & Ubba? En hoe is het idee voor een gay comic ontstaan?

Salto & Ubba zijn een koppel dat in een kleine stad aan zee woont. Salto is een bearlesquer in het plaatselijk theater. Ubba is een ondernemer van het kleine bedrijf Sponge Poof, een schoonmaakservice die hij startte nadat hij zonder werk kwam te zitten.

Het plan om een gay comic te maken had ik dus al in 2016/2017. En ik wilde dat maken, omdat het dichtbij mezelf ligt. Dat is een goed uitgangspunt om een verhaal te bedenken. Daarnaast zijn er weinig Nederlandstalige strips met hoofdrollen voor LHBT+. Op de stripboekenbeurzen en comic cons zie ik ze niet of nauwelijks.

Je wilt de gay comic in eigen beheer uitgeven. Is dat een bewuste keuze of wordt er binnen de uitgeverswereld geen interesse getoond?

Dat is een bewuste keuze. Niet dat de uitgeverswereld niet geïnteresseerd was, maar de markt is klein. Het verhaal is voor een grotere doelgroep dan de LHBT+community.

Wanneer er een boek verkocht wordt dan gaan de opbrengsten naar mij toe en hoef ik het niet te delen met een uitgever. Niet dat ik daardoor binnen zal lopen. Het leek me een goede keus. Best mogelijk dat ik me voor mijn kop ga slaan, maar dat zien we dan wel.

Op de omslag staat ‘boek 1’. Dat betekent dat er er meerdere volgen. Inspiratie genoeg?

Ja, het is een vervolgverhaal. Boek 1 eindigt met een cliffhanger. En ik ga er van uit dat het drie boeken worden. Voor het verhaal spar ik met Julien Antonetti, een verhalenverteller en theatermaker.

Wil je Wilbert van der Steen helpen met het uitgeven van Salto & Ubba? klik dan hier!

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.