Mark Harbers | VVD

In maart mogen we allemaal weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Steeds meer politieke partijen voeren een duidelijk diversiteitsbeleid. Regenboogkandidaten zijn daarom zichtbaarder geworden. In deze rubriek stellen verschillende parlementariërs in spe zich aan ons voor. Mark Harbers, 51, komt uit Rotterdam, is sinds 2009 lid van de Tweede Kamer en van 2017- 2019 was hij staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en sindsdien opnieuw Tweede Kamerlid.

Redactie: Paul Hofman

Je staat op de kieslijst van de VVD, waarom deze partij?
Ik zeg wel eens gekscherend: ‘Ik ben opgegroeid als katholieke homo op de Veluwe, daar word je vanzelf liberaal van’. De VVD lag dus voor de hand, want ik vind het belangrijk dat we een overheid hebben die niet betuttelt, maar wel goed doet wat alleen een overheid voor ons allemaal kan regelen, en verder vrijheid laat aan mensen om zelf hun leven in te richten en hen daarin gelijkwaardig behandelt. In de afgelopen decennia is er ook veel verbeterd in de positie van LHBT’ers en ik ben er trots op dat de VVD als brede liberale partij zich daarvoor sterk heeft gemaakt.

In hoeverre speelt je LHBT+ zijn een rol in je politieke werk?
Dat ik homo ben is onlosmakelijk deel van mezelf. En dat neem ik, als het relevant is, natuurlijk altijd mee in politieke discussies, in en buiten de fractie. Dat is het leuke van politiek: ook als je je met heel andere onderwerpen bezighoudt, zo behandel ik vooral onderwerpen op gebied van energie en klimaat, is dit toch wel een van de weinige plekken waar je over alle belangrijke onderwerpen kunt meepraten, dus ook die die je persoonlijk aan het hart gaan.

Waarom wil je de Tweede Kamer in?
De komende periode spelen drie dingen tegelijk: Nederland goed uit de coronacrisis krijgen, zowel qua gezondheid als op economisch gebied, ervoor zorgen dat we met z’n allen uit het dal klimmen en niet alleen een paar mensen die geluk hebben, en vooral ervoor blijven strijden dat je in Nederland gewoon en veilig jezelf kunt zijn.

We hebben in ons prachtige Nederland alles in huis om dat voor elkaar te krijgen, en laten dat ook al eeuwenlang zien. Ik ga graag ook de komende periode aan de slag om de idealen van de VVD daarin te realiseren: voor de vrijheid om te zijn wie we willen zijn, en te bereiken wat we met z’n allen willen bereiken.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie?
Nederland is al een van de beste landen ter wereld wat dit betreft, maar er zijn nog wel een aantal zaken te regelen. Denk aan de mogelijkheid om bloed te doneren, de ondersteuning van netwerken als Roze in Blauw bij de politie, het waarborgen van veiligheid, het verbieden van conversietherapieën bij homoseksualiteit en zogenoemde homogenezing, en aandacht op scholen voor gelijkheid van geslacht, seksualiteit en achtergrond.

Regeren of oppositie? En welke coalitie heeft je voorkeur?
Het gaat er vooral om zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen, dat lukt vaak beter als regeringspartij en in een coalitie waarin we zo veel mogelijk VVD-punten kunnen realiseren.

Wat hoop je te kunnen bereiken, wat heeft voor jou persoonlijk de meeste prioriteit? Wat heb jij over vier jaar bereikt?
Hoezeer we nu ook van dag tot dag bezig zijn met de coronapandemie, ik hoop vooral dat dat over vier jaar een verre herinnering is en dat we allemaal merken dat het weer beter gaat met ons. Dat we de fundamenten voor onze toekomstige welvaart hebben versterkt, waarbij we weer in vrijheid en veiligheid ons eigen leven kunnen leven zoals we dat het liefste doen – en met wie we dat het liefste doen.


•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.