Gaykrants Boekenplank: Wat zijn de bekentenissen van het vlees?

Op de eerste boekenplank van dit nieuwe jaar staan weer de nieuwste uitgaven waarin LHBT+ een rol speelt en/of en boek waarvan de auteur (m/v/x) een LHBT+ achtergrond heeft. De Gaykrant boekenredactie maakte deze maand onderstaande selectie. Wist je overigens dat Gaykrant op facebook, twitter en instagram regelmatig boeken-winacties heeft?

Tekst: Paul Hofman

1 | Bestaat er een raarder leven dan het mijne? – Rudi Wester | uitgeverij Prometheus

Romancier, dichter, essayist, sinoloog, schilder, journalist, wereldburger, vertaler en bovenal activist Jef Last zwierf over de hele aarde, vocht in de Spaanse Burgeroorlog en was een dapper verzetsman. Zijn leven lang was hij een romanticus, hartstochtelijk de vrijheid en gerechtigheid toegedaan, altijd opkomend voor de underdog inde samenleving: of het nu de arbeiders, gekleurde volkoren of homoseksuelen waren.

Zijn pen was zijn ultieme wapen waarmee hij ondermeer misstanden aankaartte. De wereld was letterlijk zijn werkterrein. Bruggenbouwer was hij ook: op cultureel vlak met zijn beschouwingen over Chinese filosofen en vertalingen van Japanse schrijvers. Van vurig socialist evalueerde hij naar een aristocratisch humanist en samen met Benno Premsela oprichter van het COC.

Homoseksueel in het diepst van zijn wezen, getrouwd met een vrouw, grillig en niet altijd even makkelijk als mens. ‘Diepgravend, goed gedocumenteerd, openhartig, ontroerend, schitterend monument voor een
bevlogen en rebelse man”

2 | De ultieme vergaarbak – Gerrit Komrij | Uitgeverij Van Oorschot

Net als Gerrit Komrij zelf is zijn oeuvre een vat vol tegenstrijdig- en veelzijdigheden. Zijn poëzie, vormvast en vol ernst, is van humor doortrokken. In zijn essays was hij fel en nietsontziend, maar tegelijker konden weinigen zo gepassioneerd bewonderen. Eindelijk ‘gedundrukt door uitgever Van Oorschot worden alle kanten van Komrijs werk en persoon belicht en vooral ok beschaduwd. ‘Klasse. Een prachtig verzorgde uitgave met leeslint, het beste, mooiste en vileinste van ‘aartsmopperaar Komrij maakt dit boek compleet, scherpzinnig, trefzeker, dwars, de kunst van het beledigen beheerste hij als geen ander.’

3 | Others of my kind – Bakker, Herrn, Taylor en Timm | University of Calgary Press

Dit boek behandelt transatlantische transgendergeschiedenissen. Vanaf het begin van de vorige eeuw tot de jaren vijftig bestond er een groep transgenders aan beide kanten van de Atlantische oceaan die een gemeenschap vormden en veel met elkaar uitwisselden op het terrein van wetenschap, seksualiteit en privéleven.

Door deze uitruil ontstond een groot netwerk. Het boek ontrafelt de draden tussen de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland. Alex Bakker werkte als co-auteur mee en belicht hoe het was om in de jaren vijftig in Nederland transgender te zijn. ‘Verrassend, goed onderbouwd verhaal, waardevol, must-read’

4 | Bekentenissen van het vlees – Michel Foucault | Boom uitgevers Amsterdam

In dit vuistdikke boek analyseert de in auteur en filosoof het denken en spreken over homoseksualiteit in de vroegchristelijke tijd. Volgens de gangbare opvatting zou deze periode in het teken staan van de puriteinse moraal, met haar nadruk op kuisheid en maagdelijkheid, maar Foucault nuanceert dit beeld. Kerkvaders als Clemens van Alexandië en Augustinus waren allerminst eensgezind over de verhouding tussen seksuele onthouding en de noodzaak om in het huwelijk kinderen voort te brengen.

Langzaam maar zeker verandert het lichaam gedurende deze periode wel in ‘vlees’ met alle geheimen, protocollen en zelfbeheersingstechnieken van dien. Hij laat zien dat hoe wij denken en spreken over seksualiteit historisch is bepaald. ‘Uitstekend boek met verhelderende inzichten, boeiend, zet aan tot denken en discussie, kritisch en inlevend, interessante theorieën)

5 | Meisje, vrouw, anders – Bernardine Evaristo | Uitgeverij De Geus

Van Londen tot Schotland, van een non-binaire social media-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. In dit boek volgt de schrijfster twaalf personages die op zoek zijn naar iets – een gedeeld verleden, een onverwachte toekomst, een geliefde, een plaats om thuis te komen, een sprankje hoop. Evaristo, zelf lesbisch, brengt hen samen en herinnert ons aan datgene wat ons verbindt in tijden van verdeeldheid. Met haar achtste roman won de schrijfster de prestigieuze Booker Prize.

Middelpunt van de verschillende verhalen is Amma, een toneelschrijfster van in de vijftig die ‘vanuit de marges rebelse schimpschoten afvurend op de gevestigde orde’, onverwachts haar grote doorbraak beleeft. Overigens tot haar grote verbazing. Ze duikt de geschiedenis van haar personages in en geeft een caleidoscopisch beeld van multicultureel Londen. Wat alle personages gemeen hebben is dat ze zwart zijn of zwarte voorouders hebben. Meisje, vrouw, anders kwam voort uit een feministische achtergrond. Alle verhalen zijn geschreven vanuit een vrouwelijk gezichtspunt.

‘Alle personages worden op voortreffelijke, levendige en uiterst leesbare wijze tot leven gebracht. Weergaloze bundeling van verhalen. Evaristo schuwt grote onderwerpen niet. Zo behandelt ze verkrachtingen, racisme, verdriet, eenzaamheid, armoede en overspel op ingenieuze wijze. Dit boek zet je aan het denken. Geeft een onthullend inkijkje geeft in leven van zwarte vrouwen van nu.’

*

Van uitgeverijDe Geus mogen we drie exemplaren van het boek “Meisje, vrouw, anders” van Bernardine Evaristo beschikbaar stellen! Wil je in aanmerking komen voor een exemplaar? Mail dan voor 29 januari je naam en adres naar winnen@gaykrant.nl Je krijgt automatisch antwoord als je tot de prijswinnaars behoort.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.