Crisis, dus… Marianne van der Wildt | Bar Buka

Door de Corona Crisis zijn veel zelfstandige ondernemers in een klap hun klandizie en inkomsten kwijt. Met niemand meer op straat waren de persoonlijke bezoekjes tot een minimum beperkt. Waar Ahold keihard casht, heeft het MKB vaak het nakijken. Nu komt heel voorzichtig het zakelijk verkeer weer op gang. Hoe gaat het met onze roze ondernemers?

Redactie: Marene Elgershuizen

 

Wat voor onderneming heb je?

Bar Buka is het nieuwste vrouwencafé van Amsterdam én van Nederland. Vorig jaar maart hebben wij onze deuren geopend in de Amsterdamse Pijp, aan de Albert Cuypstraat. Vrouwen komen bij ons om bij te kletsen, om elkaar te ontmoeten en dit alles onder het genot van een drankje met muziek op de achtergrond.

Na een jaar gedraaid te hebben zijn we eind januari dicht gegaan om te verbouwen. Onze buren klaagden ieder weekend over het geluid terwijl de muziek nooit hard stond, maar de huizen in de Pijp hebben “papieren” wandjes. Een verbouwing loopt vaak anders dan gepland. Uiteindelijk hebben we niet alleen het pand beter geïsoleerd en opnieuw geschilderd, maar ook nieuwe banken, stoelen en tafels en een nieuwe backbar aangeschaft. Eigenlijk heeft de bar een metamorfose ondergaan.

“Wij zijn als team nooit bij de pakken neer gaan zitten.”

Toen de lock down werd aangekondigd was het even slikken. We stonden op het punt om open te gaan en hadden omzet meer dan nodig. In eerste instantie ontstond er wat stress, maar wij zijn als team nooit bij de pakken neer gaan zitten. We zijn online consumptiemunten en Bar Buka merchandise gaan verkopen. Ook kon men meedoen met online pubquizzen en vrijwillige donaties doen. De support uit de community is enorm geweest en dit heeft ervoor gezorgd dat wij in juni onze deuren weer konden openen.

Welke producten deden het altijd goed?

We hebben gemerkt dat er vanuit de doelgroep ook behoefte is aan entertainment en daarom hosten we regelmatig verschillende events. Denk hierbij aan een maandelijkse pubquiz, dj-optredens, single sundays, same sex dancing en 50+ middagen. Na Corona hopen we dit weer op te pakken. Volgend jaar met Koningsdag en de Pride willen we uitpakken met buitenevenementen.

 

Wat doe je nu anders qua verkoop, pas je je aan en hoe?

 Onze bar draait sinds juni weer met de nodige corona maatregelen. We verzoeken onze gasten vooraf te reserveren, we hebben namelijk een maximale capaciteit in onze bar. Vanuit de Gemeente Amsterdam hebben we dit jaar een terrasvergunning gekregen, dus men kan ook buiten genieten van een koud biertje.

 

Hoe gaat het met jou en je personeel?

Tijdens de verbouwing heb ik vooral tijd aan mezelf besteed. Ik heb het afgelopen jaar veel gewerkt, maar ik heb soms last van FOMO (fear of missing out, red.), dus na het werk was ik vaak in Reguliers te vinden, meestal met gasten uit Bar Buka. Ik probeer bij ieder feestje te zijn en loop dan als laatste deur uit. Op een gegeven moment breekt dat je wel op, dus ik heb vooral veel bijgeslapen.

Tijdens Corona zijn wij met Bar Buka personeel regelmatig bij elkaar gekomen om te brainstormen over de komende periode. Wij misten allemaal de sociale contacten uit de bar. Het afgelopen jaar hebben wij zoveel nieuwe mensen leren kennen en vriendschappen gesloten en het is fijn om veel van hen nu weer te kunnen zien.

 

Wat is je link met de LHBTI+-gemeenschap, hoe zet je je daarvoor in met je bedrijf?

Iedereen is welkom in onze bar, maar wij richten ons op vrouwen en we kunnen ook met trots melden dat 95% van ons publiek binnen onze doelgroep valt. Binnen een jaar hebben we al een trouwe fanbase opgebouwd, zowel online als in onze bar. Onze gasten komen maandelijks, wekelijks en sommigen zelfs dagelijks.

“Ondernemen zonder risico’s bestaat niet.”
 

Wat merk je uit de LHBTI+-gemeenschap, hoe reageert jouw doelgroep?

Veel mensen zien geen heil in het openen van een vrouwencafé, met als reden dat vrouwen over het algemeen minder drinken, minder uitgeven en minder uitgaan. Bij het starten van Bar Buka heb ik hier natuurlijk wel over nagedacht, maar ondernemen zonder risico ́s bestaat niet. Natuurlijk loopt niet alles zoals ik in mijn hoofd heb, zijn er dagen dat ik terug denk aan mijn kantoorbaan, maar deze carrière-switch ben ik met veel overgave aangegaan en tot op heden heb ik er geen spijt van. Vanuit de doelgroep merk ik vooral dat men blij is dat er een plek is waar je met vrouwen in de meerderheid bij elkaar kunt komen. Ik benadruk ook bij iedereen dat Bar Buka alleen kan blijven voortbestaan als de community regelmatig bij ons in de bar komt.

Crisis, dus… Hoe zie je de toekomst voor je?

 Ik had veel zin in 2020, maar dit had niemand verwacht. Niet alleen wij hebben last van Corona, maar heel de wereld en dat maakt het ook bijzonder. Meer dan ooit beseffen we hoe belangrijk gezondheid is. Vanuit mijn ondernemersgeest hoop ik dat we snel weer teruggaan naar “back to normal”. Een ding heb ik afgelopen tijd geleerd: Jank niet vooruit. Ga dus niet bedenken wat in de toekomst mis zou kunnen gaan. Soms gaan er doemscenario ́s door mijn hoofd, maar de dingen zijn zoals ze zijn en daarom kijk ik per situatie hoe ermee om te gaan. Mijn doel is om met Bar Buka nog meer te groeien en om wereldwijd bekend te staan als the place to be voor vrouwen. Daarnaast wil ik graag kijken wat de mogelijkheden zijn om meer dansmomenten te creëren voor vrouwen.

 

Wat wil je zelf nog graag zeggen?

Soms zeggen mensen wel eens tegen me: dit is een droom die uitkomt. Maar het is nooit mijn droom geweest om een eigen bar te hebben. Ik vond dat er te weinig plekken zijn in Amsterdam waar (lesbische) vrouwen naar toe kunnen en er moest iets gebeuren.

Ik ben echt ontroerd door alle steun tijdens Corona en ik wil hierbij iedereen bedanken voor de support. Mede hierdoor hebben wij het hoofd boven water kunnen houden. Samen met mijn team hebben wij iets neergezet voor de lesbische community en daar ben ik meer dan trots op!

www.barbuka.nl

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.