Elias van Mourik | ProfieLHBT+

Elias van Mourik (21) werd geboren in Veenendaal, is opgegroeid in Amerongen en uiteindelijk verhuisd naar de grote steden waar hij momenteel in Utrecht woont. Hij doet de studie Social Work aan de Hogeschool van Utrecht. Naast zijn studie is hij activist, woordvoerder, zanger, beginnend instrumentalist en model. Hij heeft al veel levenservaringen, maar nu focust hij zich op het succesvol afronden van zijn studie en het professionaliseren van zijn muzikaliteit.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Haha, ik ben wel écht een ‘strebertje’. Alles wat ik begin, maak ik ook af. En ik bereik áltijd mijn doel. Ik kan me niet herinneren wanneer iets me echt totaal niet gelukt is. Het kan me in de weg zitten, maar het maakt me ontzettend zelfstandig ook. Ik ben ook wel echt een brutale, van de hak op de tak, persoon. Als iemand gas geeft, geef ik stoom. Ik voel het activisme ook door mijn bloed stromen. Dat voel ik naar de politiek, naar de situatie van LHBT’ers, naar mijn huisbaas die teveel geld vraagt, naar discriminatie etc. Als laatste belangrijke eigenschap zou ik wel willen zeggen dat ik ontzettend leergierig ben en dus over allerlei onderwerpen iets te weten wil komen. Daarom vind ik mensen heel interessant en studeer ik Social Work.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Ik heb op zo ontzettend veel vlakken voorbeelden. Dat varieert van Becky Hill tot Skrillex en doventolk Irma Sluis tot mijn eigen vrienden. Iedereen die zich uit op een eigen manier is voor mij een voorbeeld. Mijn grootste voorbeelden zijn wel de mensen die het beste met de gehele wereld voor hebben.

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mij als cisgender. Lang heb ik mezelf homoseksueel genoemd, maar ik vind dat ik mezelf daar geen recht mee doe. Daarmee bedoel ik dat ik mijn seksualiteit niet wil vastleggen. Ik voel mij op dit moment aangetrokken tot mannen, maar wie weet over een tijd niet meer. Daarom identificeer ik mij als queer.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik vind het niet nodig om te profileren, ik volg mijn gevoel. Ik heb veel hobby’s en bezigheden en bij elke hobby voel ik mij anders. Als ik bezig ben met het schrijven of zingen van muziek, ligt het heel erg aan de sfeer hoe ik mezelf profileer. Het maakt mij niet uit of mensen weten dat ik queer ben of niet.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een ander persoon?

Drive, passie, spirit. Ik vind het heel erg aantrekkelijk als iemand een passie heeft en daar vol voor gaat. Ik vind het persoonlijk onzin als mensen zeggen dat het gaat om het ‘innerlijk.’ Iedereen heeft wel uiterlijke aspecten die ze aantrekkelijk vinden. Zoals een bril, grote ogen, een bierbuikje of sproeten. Als je op iemand afstapt in de club, kan het nog niet het innerlijk zijn. Ja sure, iemand kan heel vriendelijk lachen en leuk dansen, maar je stapt dan af op wat je ziet. Ik zeg altijd: ‘Je valt op het uiterlijk, maar je blijft voor het innerlijk.’

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Mensen zijn vaak geïnteresseerd in je verhaal of je bezigheden, omdat ze weten dat niet-hetero’s het over het algemeen zwaarder hebben op bepaalde aspecten. Ik krijg vaak leuke blikken van mensen als ik een shirt heb met een LHBT+ quote of Happy Socks Pride sokken.

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Ik vind het heel naar dat ik moet uitzoeken waar ik op vakantie kan en waar niet. Mensen vergeten vaak dat ik naar tientallen landen niet kan gaan omdat ik daar zou worden aangekeken, mishandeld of de cel in zou worden gegooid.

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Het onderwerp verplichten in het lesmateriaal. Ik kan mij nog herinneren dat ik met biologie niet geleerd heb hoe het ‘moet’ of ‘kan’ als je niet met een ander geslacht naar bed gaat. Dat vind ik belachelijk, het is 2020. Daarnaast moeten de religieuze instellingen en scholen strenger worden bekeken. Als je kijkt naar onderzoeken, zijn het de religieuze mensen die er nog moeite mee hebben. Er is een groot verschil tussen vooroordelen en statistieken.

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Ik zou het liefst herinnerd willen worden als iemand met passie. En als muziekliefhebber in alle opzichten.

10) Wat is je motto?

Ik heb liever geluk dan gelijk.


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.