Lieve moeder van Saïd

Lieve moeder van Saïd,

Wat hield u van uw zoon.

En wat was hij gek op u.

Ik heb uw getroebleerde Saïd een week of drie voor zijn dood nog voorgesteld om de Randstad uit te gaan.

‘Kom naar Brabant,’ schreef ik hem.

Het bleef even stil.

‘Gaat ‘m echt niet worden,’ schreef hij terug.
‘M’n ma wordt gek.’

Ik heb samen met vrienden Nassiri en Youssef uw zoon de dag na zijn dood in het islamitisch mortuarium in Utrecht Overvecht bezocht. Eenmaal binnen stond u – omringd door uw familie – rechts van mij.

Toen uw zoon in zijn kist binnengebracht werd, zag ik wat de dood van een kind met een moeder doet. Met uw intense verdriet kwam, na de aanvankelijke shock van het overlijdensbericht, ook mijn verdriet pas goed los.

Ik heb uw zoon mogen kennen.
Ik heb van hem mogen houden.

Dat was fijn.
Dat was mooi.

En soms was dat heel erg lastig.

Hij was een kind van twee culturen.

Vandaag is het Suikerfeest.

Saïd hield net zoveel van het vieren van het Suikerfeest als van het vieren van Kerstmis. Afgelopen december vroeg hij me nog of ik wat kerstspullen voor hem over had om de verpleegafdeling waar hij werkte wat meer te versieren.

Hij hield van Marokkaanse bruiloften en van Sinterklaas.
Van Marrakech en van Amsterdam.
Van de Egyptische zangeres Oum Khalsoum en van playbackende dragqueens.

Net als mijn moeder, had u zorgen toen uw zoon uit de kast kwam. U wilde dat hij gelukkig zou worden, en het was voor u maar de vraag of dat met zijn homoseksualiteit wel zou lukken.

Net als mijn moeder hebt u uw zoon nooit de deur gewezen.

Enkele mannelijke familieleden, en vooral andere jongens en jongemannen uit uw buurt, waren wel een groot probleem. Saïd heeft zich daardoor tot aan zijn overlijden opgejaagd en onrustig gevoeld. Hij zei al ‘mocro’s’ vóórdat ik de Marokkaanse jongemannen in de auto naast ons überhaupt gezien had. En dan trok hij zijn pet wat dieper over zijn gezicht.

Afwijzing, uitsluiting, achtervolging en angst doen rare dingen met een mens. En geloof me: uw zoon heeft heel wat rare dingen gedaan. En u weet waarschijnlijk als geen ander hoe hij met zijn ontwapenende charme en zijn mooie oogopslag zijn fouten en ongelukjes – die wij allemaal in dit leven maken – probeerde recht te zetten.

Uw zoon heeft ook heel veel geluk gebracht.

Aan u. Aan zijn zusje. Aan de mensen die aan zijn zorg waren toevertrouwd. Aan collega’s. Aan vrienden. En, ja, ook aan zijn geliefden.

Ik werd door Saïds zusje – uw jongste dochter – uitgenodigd om naar de begrafenis van uw zoon in Zuidlaren te komen. Ze vroeg me of ik wat foto’s wilde maken. Net als de vrouwen van uw familie, ben ook ik niet naar de begrafenis gegaan. Youssef en Nassiri zijn wel gegaan. Youssef hielp mee de kist dragen. Nassiri heeft op mijn verzoek enkele foto’s gemaakt.

Daar was uw dochter erg blij mee.

Zij vroeg mij ook of ik heel misschien toegang had tot Saïds accounts op diverse social media. Die had ik niet. Ik heb haar toen wel meteen geschreven voorzichtig om te gaan met de eventuele verwijdering van Saïds virtuele bestaan.

Foto’s. Verhalen. Profielen.

Ik schreef haar dat nog veel mensen – uit piëteit of gewoon uit nieuwsgierigheid – nu de behoefte voelden om bijvoorbeeld zijn Facebookpagina op te zoeken, en dat te snelle actie van de kant van de familie hoogstwaarschijnlijk ook een snelle, en wellicht minder begripvolle reactie van de kant van zijn vrienden en van de ‘gay community’ zou opleveren: de gemeenschap waarbinnen Saïd zich zo thuis, gezien en geliefd voelde. De gemeenschap die hem op handen droeg.

Uw familie heeft toch doorgezet.

En de gay community dus ook.

En, weet u, dat mag ook allemaal.

Na een verschrikkelijk drama als het minder fortuinlijke leven en de daarop volgende hoogst onfortuinlijke dood van uw zoon, ligt er bij geen enkel mens, bij geen enkele religie, in geen enkel land en in geen enkele cultuur een draaiboek klaar waarin staat hoe hiermee om te gaan.

Net als ik, had u het leven van uw zoon zo ontzettend graag anders willen zien lopen.

Gemakkelijker.
Gelukkiger.

Het heeft niet zo mogen zijn.

Niet langer loopt zijn leven.

En al weet ik niet hoe het voelt om een kind te verliezen, daar in het mortuarium voelde ik enkel úw verdriet.

Mijn eigen verdriet was verworden tot een nietige schim van het niet te bevatten verdriet dat over uw toekomst zonder uw oogappel hangt.

‘Saïd is anders,’ had u altijd liefhebbend en met trots tegen uw dochter gezegd.

Ja. Saïd was anders.

West-Europa of Noord-Afrika.
Nederlander of Marokkaan.
De Amstel of de Atlas.

Wat maakt het allemaal nog uit?

Niets.

Net als uw liefde voor uw zoon, kent uw verdriet om zijn verscheiden geen grenzen.

Het verdriet om Saïd is grenzeloos.

Net zo grenzeloos als de liefde zelf.

Rick van der Made

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

15 thoughts on “Lieve moeder van Saïd

 1. Hans schreef:

  Prachtige woorden, van verzoening ook.
  Ik wens Saids moeder en verdrietige familieleden veel sterkte en kracht om dit verlies te dragen.
  Een vriend van Saïd.

 2. Jaap schreef:

  Wat een ontroerend mooie woorden. Ik hoop dat u, lieve moeder van Saïd, ze onder ogen krijgt en er troost in vindt.

 3. Lieve moeder van Saïd, koester de herinneringen aan uw kind. Wees trots dat u zijn moeder bent en ik wens u heel veel sterkte kracht en liefde.

 4. jose schreef:

  voor mijn was het me maatje bij vivium veel gelachen was ook niet leuk dat je weg ging.altijd kontakt gehouden je zei altijd welke boot je zat bij gate .en wij zeide waar we stondeneen man vol liefde vood medemens en ern hart van goud.vanmiddag 30rose gelegt bij monument met alle liefdemet wijn fles met zilver vlokken .je word erg gemist en bij vele in hun hart

 5. Immy schreef:

  Moooi RESPECT❤????????

 6. Ankie van Mil schreef:

  Persoonlijk Ken ik hem niet .wens de moeder en zijn geliefde heel veel kracht en steun toe voor en met elkaar in deze moeilijke tijd .Helaas weet ik ook hoe het voelt om een zoon te verliezen.en een zoon te hebben die het contact met mij verbroken heeft!
  Ik Ben rijk met nog 3 dochters aan mijn zij met hun mannen en mijn kleinkinderen. Gun uw verdriet de tijd vergeet alleen niet te leven voor alle lieve mensen om u heen .Stuur u liefde en bescherming toe!

 7. Nancy schreef:

  Supermooi geschreven intens gevoelig en de waarheid en zeker met respect sterkte met het grote verlies

  1. Lammert schreef:

   Je kent hem niet? Houden zo! Je miste niks aan die wolf in schaapskleren.

 8. Marjolijn schreef:

  Zo mooi verwoord❤❤

 9. Mano schreef:

  Zo mooi verwoord ❤️❤️❤️

 10. Thea Laffra schreef:

  Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik vind dat dit het moment is, startend binnen gayscène met de islamitische gays in de voorhoede én de Marokkaanse gemeenschap an sich, om dit momentum nét als na de dood van Van Gogh, breed op te pakken om de dialoog te starten en, van mijn part, Saïd als martelaar (strookt met het begrip van je plek in het Paradijs), te verklaren en het daarvoor te dóén.
  (Geflankeerd door roze in blauw).

 11. Carola meijers schreef:

  Ik word volgende maand 55…..ben van huis uit opgegroeid met mensen die verliefd werden op het zelfde geslacht….ik wist en weet niet beter…..maar in mijn herinnering was het ook totaal geen probleem….een ieder werd geaccepteerd en in hun waarde gelaten……we woonden midden in Rotterdam op het Noordereiland…..maar wat er de laatste 25 jaar zich afspeelt in Nederland op alle gebieden is om je dood te schamen…::::en het word alleen maar erger en erger….::komt door al die verschillende godsdiensten!!!!! …..rust in vrede lieve jongen, wat moest je jong gaan en wat een lange lijdensweg hèb je gehad……zo klaar ben ik met heel veel situaties die hier de laatste 25 jaar ons land KAPOT MAKEN……????…

 12. Loes Appels schreef:

  Wat een prachtig weergegeven tekst over verschillen en gelijkenissen. Het verschil zat hem in werelden, de gelijkenis in liefde. Liefde die oneindigis en niet stopt, daar waar het leven eindigt. Rust zacht lieve mooie jongen. Sterkte voor een ieder die hem lief heeft. Loes

 13. Peter den heijer schreef:

  Lieve Saïd rust zacht ,, je mama hield van je .. mensen kunnen zeer wreed zijn maar Whe love you

 14. Lammert schreef:

  Kan die ophemelarij van die wolf in schaapskleren eindelijk eens stoppen? Hij was niet zo’n lieverdje als men altijd dacht. Om de haverklap trok ie de discriminatiekaart, om de haverklap voelde hij zich het slachtoffer. Het lag altijd aan een ander, nooit aan hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.