Open dag Trans Art School

Oprichter en voorzitter van TransAmsterdam Yvo Manuel Vas Dias is met zijn mensen druk bezig met de voorbereidingen voor zaterdag 30 november. Dan vindt namelijk de Open Dag van de Trans Art School plaats. “Er is veel talent onder transgenders.”

Tekst: Paul Hofman

De transgender organisatie voor kunst, cultuur en lifestyle heeft als doel de beeldvorming van transgenders te verbeteren, te versterken en meer zichtbaar te maken. Tijdens de Open Dag zullen ver-schillende zaken voorbijkomen. Een trotse Yvo vertelt: “Er zijn dan een aantal verschillende workshops, zoals onder meer gesproken woord met artist Jeff van Reen, empowerment met Neysara Rai, oprichtster van Transgender India, muziek met rapper Chayden Richie, drag met Candy Cotton Candy maar ook fotografie, mindful storytellers, martial arts en scatten. Het wordt een voorproefje voor het komende jaar waarin TransAmsterdam start met Trans Art School.”

Kunst en cultuur

Wat houdt deze school eigenlijk in? “We kwamen erachter dat er veel talent is binnen onze trans-gemeenschap dat nog niet ontdekt is. Daarom wilden we starten met een kunstproject voor transgender jongeren en transgender nieuwkomers. Trans Art School is een mooie naam voor dit kunstproject, vonden we. Hij vervolgt: “Via kunst en cultuur willen we laten zien dat transgenders meer zijn dan hun gender/transzijn. Het vormt tevens een verbindende factor tussen de transgender gemeenschap en de samenleving.”

Zelfvertrouwen

Tijdens de workshops kunnen transgenders hun talenten ontwikkelen, zelfvertrouwen leren opbouwen, samen met andere transgender gedichten leren maken, zelfportretten, foto’s, films en muziek maken. Teveel om op te noemen, lacht Yvo. “Wij bieden transgenders een podium. Ze kunnen letterlijk hun talenten aan het publiek laten zien.” De workshops tijdens de open dag duren maximaal veertig minuten.

“Café InClusion is een belangrijke ontmoetingsplek voor transgenders in Amsterdam geworden”

Volgend jaar bestaat TransAmsterdam vijf jaar en dat laat de organisatie niet geruisloos voorbij gaan, benadrukt Yvo. Het jubileumjaar zal bol staan van activiteiten. Hij somt op: “Zo organiseren een Transgender Visibility Day, een Transgender Flag Day, Pride Oost met een TransPodium en niet te vergeten de Trans Art School.” Natuurlijk is de maandelijkse café-avond InClusion in het Manor Hotel in Oost. In korte tijd is dit een belangrijke ontmoetingsplek voor transgenders in Amsterdam geworden.

Terugblik

Terugkijkend op het afgelopen jaar: “Tijdens de Pride Amsterdam hebben we de TransPride Walk en Pride Oost gehad. Het waren prachtige transgendervriendelijke en inclusieve events met dit jaar voor het eerst een TransPride-podium. Je ziet altijd blije en vrolijke mensen.” Over dat podium zegt Yvo trots: “Het podium en plein vormden een prachtige combinatie van bijzondere, kwetsbare en talentvolle transgender artiesten.”

Spoken word artist Jeff van Reen

Transgendervlag

Uitgebreid werd ook stilgestaan bij het feit dat de Transgendervlag twintig jaar bestond. Yvo: “De Amerikaanse transvrouw Monica Helms heeft de vlag ontworpen. Voor de Flag-anniversary heeft ‘spoken word artist’ en huisdichter van TransAmsterdam samen met vijf jonge deelnemers een dans opgevoerd.” Hoe kwam deze tot stand? “Dat gebeurde door middel van improvisatie en bewegingsleer. De dans vertelde de geschiedenis van Pride en hoe er, ondanks alle vooruitgang, nog steeds verdeeldheid is.” Hij verzucht: “ Zelfs onder LHBT-minderheden.” Maar met de viering werd nog eens onderstreept dat het belang van zichtbaarheid van transgenders groot is. De vlag is het bekendste visuele symbool van transgender personen.”

Yvo heeft veel zin in zaterdag en het komende jaar. Ongetwijfeld zullen we hem en zijn teamleden tijdens diverse gelegenheden zien schitteren. TransAmsterdam zal weer veel van zich laten horen.


De transgendervlag is te herkennen aan vijf horizontale strepen in de kleuren lichtblauw, roze en wit. De licht-blauwe streep boven en onder, daartussen twee roze lijnen en in het midden een witte lijn. De blau-we en roze strepen sta symbool voor de traditionele kleuren die worden toegewezen aan jongens en meisjes. De witte lijn daarentegen staat voor mensen die zich niet als man òf vrouw identificeren, mensen die in transitie zitten of personen die intersekse zijn. De vlag zelf staat symbool voor transpride, diversiteit en transgenderrechten.


Meer informatie? Kijk op www.transamsterdam.nl of op Facebook.

De middag is gratis bij te wonen.
De workshops zijn ook deels in het Engels.
Adres: Meevaart tweede verdieping, Balistraat 48A, Amsterdam-Oost

Foto’s : Erzsi Molnar

.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.