Ik zie het als een persoonlijke missie om bij te dragen aan maatschappelijke en seksuele gelijkheid tussen iedereen: mannen en vrouwen en hetero’s en niet-hetero’s. Daarom ben ik ook ambassadeur van Emancipator en laat dit standpunt door al mijn werkzaamheden (en ook privé) lopen.
Naast (relatie)therapie in mijn praktijk geef ik ook regelmatig voorlichtingen ‘Seksuele Gezondheid’ en ‘Seksuele Diversiteit’ en werk ik parttime voor de GGD waar ik o.a. spreekuren seksuele gezondheid verzorg en soa testen afneem. Vorige maand kwam er een gespannen meisje op mijn spreekuur en ze wilde graag een soa test. Na kennismaking begonnen we samen aan de vragen die bij een soa-consult horen. In deze anamnese komen op een gegeven moment meer expliciete vragen over seks: ‘Heb je orale/vaginale en/of anale seks?’. Afhankelijk van de gegeven antwoorden kan dan een orale, vaginale en/of anale uitstrijk afgenomen worden voor onderzoek. Het meisje gaf aan alleen vaginale seks gehad te hebben.
Vervolgens geven sommige mensen alsnog aan wel degelijk anale seks te hebben gehad
Als vrouwen (en uiteraard mannen) aangeven geen (ontvangende) anale seks te hebben gehad, vertel ik standaard dat ik hoop dat men zich vrij voelt hier eerlijk antwoord op te geven omdat een anaal gevonden chlamydia infectie een andere behandeling behoeft dan een chlamydia infectie in de vagina, penis of keel. Vervolgens geven sommige mensen alsnog aan wel degelijk anale seks te hebben gehad.
Zo ook dit meisje. Alleen kreeg ik een onderbuikgevoel bij het feit dat ze aangaf dat ze maar één losse bedpartner had gehad en dat hij haar enige bedpartner ooit was. Ook was het condoom “gescheurd”. Over het algemeen is het hebben van anale seks best een stap, zeker bij je eerste losse bedpartner. Ik vertelde haar dat ik hoopte dat ze in alle eerlijkheid zou aangeven dat áls het verhaal toch anders was gegaan omdat ik een niet pluis gevoel had en me zorgen maakte over haar.
Ik zag vervolgens tranen bij haar en ze gaf aan dat ze 3 maanden geleden verkracht was door deze man en dat hij geen condooms had gebruikt. Ze was doodsbang voor hiv en ze wilde er liever verder niet over praten omdat ze dat al had gedaan met haar ouders en vriendinnen. Ik bedankte haar voor haar openheid en vertelde haar wens te respecteren. Wel vroeg ik of ik nog wat mocht vertellen over gesprekken die ik met andere vrouwen heb gehad die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt. Dat vond ze goed.
Grofweg de helft van de vrouwen komt zo’n gebeurtenis zelf te boven
Ik vertelde o.a. over de freeze-reactie en het wellicht vochtig worden van de vagina tijdens een verkrachting en hoe vaak vrouwen zich hier voor schamen. En dat grofweg de helft van de vrouwen een gebeurtenis als deze zelf te boven komen maar dat therapie nodig is bij aanhoudende PTSS klachten. Ik lichtte dit toe en vertelde haar over de mogelijkheid van gesprekstherapie en wat EMDR inhoudt. Ze bedankte me voor ons gesprek.
Na dit meisje zag ik nog een andere jongen tijdens mijn spreekuur en toen ik om 16:30 uur klaar was en de wachtruimte voorbij liep zag ik het meisje nog zitten en opveren toen ze mij zag. Ze kwam naar mij toe. Ze vertelde: “Toen jij mij uit de wachtkamer haalde dacht ik, shit een man, weer zo’n klootzak. Maar ik ben zo blij dat je mij niet hebt veroordeeld dat ik toen met een onbekende man mee ben gegaan na het stappen, iets wat mijn ouders en vriendinnen wél hebben gedaan. En weet je, ik val op vrouwen en wilde het uit nieuwsgierigheid ook een keer proberen met een man. Het voelt goed dat jij als man over een andere man zegt dat hij de klootzak is en niet ik. Fijn dat je me laat inzien dat er dus tóch kerels, zoals jij, zijn wel degelijk deugen. Deze bevestiging had ik echt even nodig. Dank je wel hiervoor en dit wilde ik je nog graag persoonlijk zeggen.”
Jeremy Heshof
Jeremy Heshof is eigenaar van Praktijk Voor Mannen: een praktijk gericht op seksuologische, psychologische en relationele hulpverlening aan hetero-, homo- en biseksuele mannen (of mannen die twijfelen aan hun seksuele identiteit). Hij is een voorvechter voor seksuele gelijkheid tussen mannen en vrouwen en hetero- en homoseksuelen. Dat maakt hem ambassadeur van eMANcipator. Daarnaast werkt hij parttime als sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid en coach motiverende gespreksvoering bij de GGD. Jeremy woont samen met zijn vriend en heeft twee kinderen.