Amersfoort kleurt coming-out weekend roze

Voor Amersfoort en omgeving is het aftellen begonnen. Morgen barst het Coming-out Festival los. Drie dagen zal de kei-stad in het teken staan van van jezelf kunnen zijn. De Gaykrant sprak met de ‘roze’ ondernemers Derk en Jasper over dit festival. Gedurende het komende weekeinde is hun café Koetje het bruisende middelpunt. “We laten alle kleuren van de regenboog zien.”

Tekst: Paul Hofman

Kerk en kroeg

Kerk en kroeg liggen letterlijk in elkaars schaduw. Aan het middeleeuwse Hof spreken we met de zakelijk partners Derk Koetje en Jasper Moerdijk over hun kroegen Koetje en J&D, het gay leven in Amersfoort en het komende coming-out weekeinde. Dat vindt plaats op 11, 12 en 13 oktober.

Derk Koetje en Jasper Moerdijk

Als we aan de bar zitten, zien we aankondiging van de vele activiteiten en feesten dat weekeinde voorbijkomen. De mannen vullen elkaar perfect aan, zo blijkt. Derk is de uitbundige verteller, terwijl de jonge Jasper wat rustiger is. Derk komt uit het noorden, terwijl Jasper werd geboren in Zeeland. Over hun eerste ontmoeting zegt Jasper: “Ik werkte als barkeeper bij een tennisclub in Spakenburg. Leuk, maar om drie uur ’s nachts naar huis fietsen begon toch te vervelen. Ik hoorde dat café Koetje, een begrip in Amersfoort, weer open zou gaan. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en via Grindr kwam ik in contact met Derk.” Deze is letterlijk de naamgever van de kroeg. Het klikte en Jasper belandde achter de bar. Vervolgt: “In eerste instantie durfde ik de stap nog niet te maken. Maar op de openingsavond stond ik toch achter de bar.” Zelf volgt hij dan nog de opleiding tot leraar Nederlands. “Het baantje begon serieuze vormen aan te nemen, wat uiteindelijk tot gevolg had dat ik stopte met mijn studie.” Binnen korte tijd was hij mede-bedrijfsleider van café Koetje en J&D (Jasper & Derk, PH).

Strijd

Zelf werd Jasper geboren in Zeeland waar hij in een reformatorisch gezin opgroeide. Zes jaar geleden besloot hij naar Amersfoort te verhuizen. “Homoseksualiteit was, zeker tijdens mijn pubertijd, een behoorlijke strijd. Op school leerde ze me dat homoseksualiteit een straf van God was, en dat ik me daar met alle kracht tegen moest verzetten. Geen fijne boodschap als je net je eigen seksualiteit aan het ontdekken bent.” Hij valt even stil: “op mijn 21e verjaardag nam ik het drastische besluit om uit de kast te komen. Niet geleidelijk, maar bij iedereen. Familie, vrienden, collega’s en klasgenoten. Gelukkig werd er overal goed op gereageerd. Ik voel me gesteund, met name ook door mijn ouders en familie. In Amersfoort heb ik een plek gevonden waar ik vrij mijzelf kan zijn.”

“Het waren toen roerige jaren met als dieptepunt de Roze Zaterdag van 1982 in onze stad”

Coverboy

Derk knikt instemmend. “Toen ik eind jaren tachtig uit de kast kwam, kon ik me niet voorstellen dat onze rechten zo breed gedragen zouden worden in de samenleving en de politiek. Destijds was ik als hoofdagent bij de – toen nog – gemeentepolitie Amersfoort werkzaam, en dat was toch wel een heel ding. Achteraf gezien heb ik het enorm getroffen met de collega’s waar ik toen mee werkte, er viel geen onvertogen woord en ik voelde me van alle kanten gesteund. Vergis je niet, het waren toen roerige jaren met als dieptepunt de Roze Zaterdag van 1982 in onze stad. Het liep volledig uit de hand met tegendemonstraties en veel geweld.” Het is nu niet meer voor te stellen gelukkig, maar het was toen de realiteit waar we in leefden, zegt hij zachtjes.

Als hij zich door de stad begeeft, wordt hij overal begroet. Niet verwonderlijk want in zijn stoere politiepak was hij dagelijks op de motor in Amersfoort te vinden. Trots laat hij even later de cover van een oude Gaykrant waar hij als coverboy opstaat.

“In zijn stoere politiepak was hij dagelijks op de motor in Amersfoort te vinden”

Koetje Award

Intussen zijn de voorbereidingen voor het weekeinde in volle gang. Derk: “Sinds de opening van café Koetje hebben we samen met alle roze organisaties aandacht besteed aan de internationale coming-out dag. Tijdens het weekeinde wordt komende zondag (11 oktober) de Derk Koetje Award uite-reikt.” Het is een prijs die ieder jaar door de wethouder wordt overhandigd aan mensen die zich bij-zonder hebben ingezet voor LHBT-rechten in Amersfoort en omgeving. Daarna barst een groot feest met als hoogtepunt een optreden van Davide la Cara los.” zegt Derk lachend.

“Omdat steeds meer kleuren van de regenboog belicht worden, hebben we samen met de roze organisaties als Stichting Keiroze, Roze 50+, Jong&Proud en de gemeente van onze stad, een bredere programmering opgezet. Voor ieder wat wils dus.” Overigens: deze clubs weten hun weg naar Koetje goed te vinden. Want zowel Roze50+ als de jongeren van Jong&Proud houden er regelmatig hun bijeenkomsten.

Regenboogkleuren

De mannen kunnen niet wachten tot de aftrap van de feesten. Op de valreep zeggen Jasper en Derk gelijktijdig: “Hier in Amersfoort ontstaan steeds meer en nieuwe initiatieven om het LHBT-gemeenschapsgevoel vorm te geven, We zien, met name onder de jongeren die in café Koetje komen, een overwegend open houding ten opzichte van LHBT-ers. Door zichtbaar te zijn en een duidelijk beleid mogen wij ons steentje bijdragen aan emancipatie van alle kleuren van de regenboog.” Jasper onthult nog dat hun grote wens in vervulling is gegaan, namelijk een maandelijks bingo. “we zien dat veel LHBT-ers nu nog naar Amsterdam en Utrecht gaan. Dat vinden we zonde, Derk en ik geloven dat hier genoeg potentie is dit te doen. Zaterdag maakt dragqueen Dusty haar opwachting in J&D die daarna elke maand de bingo zal hosten.”

“Zaterdag maakt dragqueen Dusty haar opwachting in J&D en zal daarna elke maand de bingo hosten.”

Bij het afscheid zegt Derk schertsend ‘nog eens van geluk onder de trein te komen van geluk, ‘zo hebben we het getroffen met elkaar’. Friends forever! Hun blikken zeggen genoeg.

Activiteiten 

Donderdag 10 oktober vindt in cafe Koetje en J&D de aftrap van het weekeinde plaats met de weke-lijkse uitzending van RuPaul’s Dragrace UK. Op vrijdag de 11e komen de jongeren aan hun trekken met een make-up en photobooth van 16 to 20 uur. Daarna schittert DJ Miché in zijn DJ-booth tot in de late uurtjes. Op zaterdag wordt de bingo verzorgd door Dusty en op zondag wordt de Derk Koetje Award door een wethouder uitgereikt. Overigens zijn er nog veel meer dingen te doen: een Coming Out ontbijt, workshops van Art.1 Midden Nederland, een roze kerkdienst, boeklezen met een bekende auteur en de theatervoorstelling ‘En toen schiep God Mounir’.

Meer weten naar het Coming Out Festival? Kijk op facebook.com/gaylender voor het volledige programma. Of ga naar www.cafekoetje.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Amersfoort kleurt coming-out weekend roze

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.