De oudste leerbar van Amsterdam bestaat 40 jaar

Op 4 oktober vierde de Amsterdamse homobar The Eagle zijn 40-jarig bestaan. Deze zaak opende in 1979 als leer- en cruisebar aan de Warmoesstraat 86 en werd in 1994 verplaatst naar nummer 90. De oude locatie werd toen omgedoopt tot Dirty Dicks. Sinds de sluiting van de Argos in 2015 is The Eagle daarmee de langst bestaande leerbar van de stad.

Tekst: Peter Koop 

In Amsterdam deed de leerscene medio jaren vijftig zijn intrede toen op Warmoesstraat 20 Hotel Tiemersma geopend werd. Dit werd trok al snel leermannen uit heel Europa aan en in 1965 werd dan ook een dependance in de Heintjehoeksteeg geopend: de roemruchte leerbar Argos. In 1978 of 1979 werd deze zaak naar Warmoesstraat 95 verplaatst. Niet veel later, op 4 oktober 1979, opende de oorspronkelijk uit Hilversum afkomstige Paul Wierks schuin daartegenover, aan de Warmoesstraat 86, een bar onder de naam The Eagle. Deze naam had hij ontleend aan de beroemde leerbar The Eagle’s Nest in New York, waar ook ongeveer 50 andere leerbars in de wereld naar genoemd werden.

De naam The Eagle is net als ongeveer 50 andere leerbars ter wereld ontleend aan de beroemde leerbar The Eagle’s Nest in New York.

Dirty Dicks

The Eagle was aanvankelijk niet heel druk bezocht, maar vanaf 1984 werd de leerbar steeds populairder. In 1989 kocht Wierks een naastgelegen pand aan de Warmoesstraat 90, waar hij na een moeizame en langdurige renovatie in 1994 de nieuwe Eagle opende. De zaak in het oude pand doopte hij om tot Dirty Dicks, naar een bar die hij tijdens een reis op Korfoe gezien had. Bezoekers konden sindsdien makkelijk tussen de drie leerbars heen en weer lopen.

In de Eagle konden bezoekers seks met elkaar hebben, maar er was ook een biljarttafel en er waren regelmatig optredens van bezoekers die parodie-acts uitvoerden gebaseerd op musicals als de Rocky Horror Picture Show en Chicago. Ook populair was de melodramatische “La Mamma Morta”-scene uit de opera Andrea Chénier.

Dirty Dicks, de eerste locatie van The Eagle

Brand en sluiting

Paul Wierks overleed onverwachts op 27 november 2010 tijdens een vakantie in Florida. Vervolgens brak op 3 december brand uit in zijn appartement boven The Eagle. De zaak werd daarna wegens de roet- en waterschade gesloten. Dirty Dicks sloot per 1 januari 2011. Omdat eerder dat jaar ook alle homozaken in de Reguliersdwarsstraat dicht moesten wegens het faillissement van eigenaar Sjoerd Kooistra, werd 2010 als een rampjaar voor de Amsterdamse homohoreca gezien. Na de brand moest het hele pand van The Eagle gerenoveerd worden, waarbij ook nader bouwhistorisch onderzoek werd gedaan. In juni 2012 kwam daaruit naar voren dat het houten skelet al van rond het jaar 1485 dateert, waarmee dit het oudste nog bestaande houten huis van Amsterdam is. Dit was nooit eerder opgevallen doordat er in de 19e eeuw een onopvallende nieuwe gevel tegenaan gebouwd was.

Michael Roks nam in 2013 het initiatief voor de eerste Fetish Pride en een jaar later de eerste Amsterdamse Bear Pride

Doorstart en modernisering

De beide leerbars hadden ondertussen een nieuwe eigenaar die Dirty Dicks in juli 2011 heropende en The Eagle op 18 juli 2012. De nieuwe bedrijfsleider werd Michael Roks, die beide zaken moderniseerde en daarnaast in 2013 het initiatief nam voor de eerste Fetish Pride en een jaar later de eerste Amsterdamse Bear Pride organiseerde. In 2015 nam hij ook de organisatie van de Amsterdam Leather Pride over, die sinds 1996 elk jaar in en rond de leer- en cruisezaken gehouden wordt.

Begin 2019 werd The Eagle opnieuw verbouwd, waarbij het interieur een opfrisbeurt kreeg, de darkroom geheel opnieuw werd ingericht en er een letterlijk flitsende DJ-booth kwam. Hoewel er nog altijd regelmatig seksfeesten georganiseerd worden, richt de zaak zich tegenwoordig op een wat breder homopubliek, getuige de optredens van drag queens en dat nu in plaats van de zwart-blauwe Leather Pride-vlag de algemene regenboogvlag uithangt.

Dit artikel is grotendeels gebaseerd op Wikipedia 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.