Tips om veiliger te ‘sexten’

Ik zat in de bus naar huis. Het was eind van de middag, een uur of vier. De bus zat vol. Scholieren die na een lange dag school naar huis wilden. Mensen die moe waren na een dagje shoppen. Achter mij zaten twee vriendinnen te praten. Veel passagiers waren stil waardoor het gesprek van twee dames goed hoorbaar was voor de rest. Het gesprek ging over uitgaan, daten en naaktfoto’s: ‘just living the teenager life’. Dat het gesprek over naaktfoto’s ging viel mij op. Ik wil het met je hebben over sexy selfies, toxic masculinity en tips over hoe je niet op straat herkend wordt aan je naaktfoto.

Tekst: Kevin van den Wildenberg

Naaktfoto

De meiden achter mij waren pas gestart op een hbo- of mbo-opleiding. Ze zaten te bespreken dat zij binnenkort wilden uitgaan in de stad. Wel pas na enkele maanden want dan heb je meer mensen leren kennen van school, was de redenatie van één van de meiden. Haar vriendin stemde in. Daarna werd het even stil, vervolgens ging het gesprek verder over daten. Eén van de twee vriendinnen zei ineens: ‘Er is lang geen naaktfoto meer rondgestuurd.’

“Er is lang geen naaktfoto meer rondgestuurd”

WTF!? Wat doen tieners tegenwoordig? Hoe ernstig is het leven van Nederlandse tieners als zij met woorden dit soort zinnen vormen? De andere vriendin reageerde koeltjes op de constatering. Alsof het delen van sexy foto’s zonder consent tegenwoordig een van de nieuwe gevaren is. In het rijtje van ‘geen snoep aannemen van vreemden’ of ‘pas op voor een potloodventer’. Daarbij kan nu ook aan toegevoegd worden hoe je een naaktfoto onklaar kan maken voor vreemde groepsapps.

Mag ik je tieten zien?

Een aantal jaar geleden hoorde ik wel eens over rondgestuurde naaktfoto’s. Er zijn genoeg documentaires gemaakt over iemands leven na een rondgestuurde naaktfoto. Denk bijvoorbeeld aan ‘Mag Ik Je Tieten Zien?’  uit 2017. Intussen zou iedereen beter moeten weten. Een pikante foto moet je niet sturen en al helemaal niet doorsturen. Ondanks dat alle informatie beschikbaar is over de gevolgen blijven tieners deze vertrouwelijke foto’s rondsturen alsof het memes zijn.
Naar mijn idee komt dit voort uit de machocultuur die heerst onder (jonge) mannen.

Je moet laten zien hoe stoer je bent. Dit kan door het tevoorschijn halen van je smartphone met daarop naaktfoto’s van leeftijdsgenoten. ‘Kijk eens, ik heb van Lizzy een naaktfoto gekregen!’. Vervolgens hoopt de jongen in kwestie hogerop te komen op de apenrots. Een vriend van de naaktfoto-ontvanger geeft echter niks om Lizzy en stuurt de foto zo een groepsapp in. Een chat waarin nog meer mensen zitten die niets geven om Lizzy’s emoties en mental health. Vervolgens krijgt Lizzy de schuld van het versturen van de naaktfoto. De jongens? Niemand denkt daar één seconde over na. Boys will be boys. Vrouwen moeten zich maar aanpassen en geen nudes sturen. Wat een maatschappij waarin we leven…

Tips voor jouw veilige naaktfoto

Tijdens mijn werk voor Sense werd ook eens gevraagd door een student, hoe je nu een naaktfoto veilig kan versturen. Mijn collega’s en ik gaven de student enkele tips mee om hoe je dit kan aanpakken. Laten we eerlijk zijn, naaktfoto’s versturen wordt afgeraden maar veel mensen doen het toch.

1. Wie vraagt wordt overgeslagen
Verstuur een naaktfoto pas als jij het wilt. Iemand die vraagt/smeekt/eist om een naaktfoto, heeft waarschijnlijk niet de juiste intenties met jouw pikante kiekje.

2. Herkenbaarheid
Zorg ervoor dat jouw foto’s niet herkenbaar zijn voor jouw buurtgenoten. Maak een foto zonder dat je hoofd erop staat. Als jij je gezicht toch wel hebt gefotografeerd, kun je deze er altijd later nog vanaf knippen. Piercings, moedervlekken of kledingstukken kunnen natuurlijk ook zorgen voor herkenbaarheid. Zorg dat deze er niet op staan of knip deze factoren er (deels) vanaf.

3. De omgeving
Iemand is natuurlijk ook herkenbaar aan zijn omgeving. Denk hierbij aan de woonkamer, slaapkamer of badkamer. Niemand heeft dezelfde vloer, bed, douchecabine of tegels aan de muur. Dit zijn allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat jij herkenbaar wordt. Ook al heb je net jouw hoofd van de foto geknipt. Zoom daarom zo ver mogelijk in of knip een gedeelte van jouw slaap- of badkamer eraf.

4. Zet je beste beentje voor
Stuur alleen foto’s die je echt mooi vindt. Stel iemand stuurt jouw foto’s door, zorg ervoor dat je met trots kan zeggen. ‘O, ja dat is mijn foto. Mooi toch!?’

Ik hoop dat je met deze tips jouw sexting-avonturen wat veiliger maakt. Ondanks dat het spannend kan zijn om sexting te hebben met iemand, pas goed op. Je weet niet altijd wie er aan de andere kant van het scherm zit en niet elk land is veilig. Eerder schreef ik al hoe je een nepprofiel herkent en hoe je Grindr voor jezelf veilig maakt en houdt.

Enjoy & stay safe!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.