Sanjana Wazir | ProfieLHBT+

Ik ben Sanjana Wazir (17) en ben geboren in Rotterdam. Ik doe de opleiding maatschappelijk werker op het Zadkine college in Rotterdam. Ik val op vrouwen en sinds 2018 ben ik actief als activiste voor gelijke rechten, de LHBTI-community en mensen met een beperking. Ik heb dystrofie aan mijn linkerbeen waardoor ik met een rolstoel of krukken door het leven ga. Maar mijn beperking weerhoudt mij er niet van om dingen te doen die ik belangrijk vind. Ik vind het belangrijk dat er gelijke visie ontstaat onder de mensen want wij zijn allemaal onderdeel van elkaar alleen begrijpt nog niet iedereen dat.  Als hobby maak ik muziek. Ik speel gitaar, drum en piano en ook vind ik zingen erg leuk. Ik zou het super vinden om ook iets met mijn hobby te gaan doen later.

1) Wat zijn je belangrijkste karaktereigenschappen?

Ik ben erg volwassen voor mijn leeftijd door mijn levenservaringen. Daardoor vind ik het altijd belangrijk zo positief mogelijk te zijn. Ook kom ik uit voor mijn eigen mening als ik die goed kan onderbouwen, wat meestal wel het geval is. Ik loop niet met andere meningen mee. Ook ben ik een snelle leerling en muzikaal aangelegd.

2) Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Mijn grootste voorbeelden in mijn leven zijn de mensen die ik nu om me heen heb in mijn dagelijks leven. Mijn gezin en mijn vrienden staan het dichtst bij mij. Zij leren mij van mezelf te houden, dat ik nooit alleen ben, dat ik voor alles bij ze terecht kan en dat we samen 1 zijn. Mijn gezin speelt hier een grote rol in. Mijn ‘pleeggezin’ is mijn gezin en mijn grote voorbeeld.  Daarnaast heb ik een hechte vriendengroep die elkaar door dik en dun steunen .

3) Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit?

Ik identificeer mijzelf als een vrouw die zich aangetrokken voelt tot vrouwen.

4) Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik vind het belangrijk om open te zijn tegen andere over waar je je voor inzet. Als jij namelijk zelf niks deelt kun jij geen verschil maken. Ook in de media is het geven en nemen. Je geeft jezelf bloot en deelt je ervaringen  om anderen te kunnen helpen of ondersteunen. Natuurlijk is het niet nodig om alles eruit te gooien want er is wel een grens.

5) Wat vind je het meest aantrekkelijk in een andere persoon?

Ik vind het innerlijk en uiterlijk erg belangrijk. Innerlijk vind ik het fijn als ze meedenkt met mij. Maar ook dat ze weet wat ze wil en dat ze een sterke mening heeft net zo als ik. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ze er goed verzorgd uit ziet.

6) Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

Het feit dat het me een doel heeft gegeven om me voor een groep in te zetten waar ik zelf ook toe behoor. 

7) Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero zijn?

De bijzaken die erbij komen kijken als je moet vertellen dat je niet-hetero bent. Er is zoveel meer als die ene zin: “Ik ben LHBT+ …”. Er wordt verwacht alsof we dat er maar zomaar uit kunnen gooien. Nog steeds zijn er iedere dag weer kinderen en volwassenen die zich van het leven beroven omdat ze anders zijn. We zeggen allemaal dat we diversiteit omarmen maar de realiteit is toch anders. 

8) Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBT+’ers te veranderen?

Ik denk niet dat het zo werkt. Ik denk niet dat er 1 bepaald iets is wat we moeten veranderen. Het speelt mee dat er natuurlijk verschillende culturen en mensen zijn in ons land, Iedereen met een andere denkwijze, maar in elke familie zit wel een LHBT+-er.  Ik denk dat we al een heel eind zijn als we onze eigen mensen al nemen voor wie ze zijn zonder ze te bekritiseren. 

9) Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Als de vrolijke, positieve, mondige, soms brutale Sanjana. die zich heeft ingezet voor de gelijke rechten in ons land. Iemand die staat voor gelijkheid, zichtbaarheid en diversiteit.

10) Wat is je motto?

“Ik heb een beperking, maar ben niet beperkt in mijn daden.”


Marcel Proust kennen we onder andere van zijn beroemde vragenlijst (questionnaire) aan de hand waarvan een beeld van een persoon ontstaat in wat we vandaag de dag ‘soundbites’ zouden noemen. Door de jaren heen hebben verschillende beroemdheden de vragenlijst ingevuld. De Gaykrant bevraagt in ProfieLHBT+ aan de hand van een eigen variant op de vragenreeks steeds een persoon die zich onderdeel voelt van de regenboogcommunity. Beroemd of niet beroemd, rijk of arm, spierwit of pikzwart (m/v/x): alle LHBT-ers komen in aanmerking.

Ook meedoen? Mail dan naar info@degaykrant.nl

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.